Afbeelding
Foto: Peter de Koning

eerste cliënten arriveren in vernieuwd woon-zorgcomplex

Buitenhuis Esch: maximaal open...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op de voordeuren van de kamers hangen nog post-its waar de huisnummers op staan, maar verder is aan niets te ontdekken dat het Buitenhuis aan Het Nieuwland in Esch recent nog een grote bouwput was. De eerste cliënten hebben inmiddels intrek genomen in het luxe woon-zorgcomplex dat in bijna niets meer doet herinneren aan Sint-Jozef...

Hippe verfkleuren op de muren, flitsende behangmotieven, loungeplekken, een welnessruimte, een parkachtige tuin en herinneringskastjes zodat bewoners de weg naar hun kamers kunnen vinden. Het woonzorgcomplex aan Het Nieuwland heeft een gigantische metamorfose ondergaan. ,,De verbouwing liep tweeënhalve week achter op schema", laat Ad van Rozendaal, de nieuwe zorgondernemer (leiddinggevende) van Het Buitenhuis, weten. ,,Op een gegeven moment liepen hier bouwvakkers, verhuizers én schoonmakers door elkaar. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen."

Locatiedirecteur Jan-Kees Metz en Van Rozendaal waren gistermiddag, tijdens een rondleiding door Het Buitenhuis, zichtbaar trots op het resultaat van de verbouwing die een halfjaar geleden van start ging. Niet alleen het gebouw onderging een metamorfose, ook het zorgconcept ging op de schop. Sint-Jozef was voorheen een combinatie van een verpleeghuis en een afdeling waar dertien dementerende ouderen woonden.

In Het Buitenhuis zijn voor deze zogenoemde psycho-geriatrische doelgroep 22 ruimtes ingericht, waarvan er twaalf onder privaatfinanciering vallen. Mensen betalen een hoger bedrag en krijgen hiervoor een ruimere kamer en eigen sanitair. De zorg is voor beide doelgroepen hetzelfde.

Volgens Metz is de afdeling voor dementerenden geen traditioneel gesloten afdeling meer waar mensen amper bewegingsvrijheid hebben. ,,Door de parkachtige tuin waar cliënten zelfstandig in kunnen verblijven, grotere kamers en hoge ramen zijn de mensen hier vrijer. Je kunt dus wel spreken van maximale openheid voor deze doelgroep", aldus locatiedirecteur Metz. Het verpleeghuisgedeelte keert niet meer terug.

gemêleerd

Wel is gekozen voor een aantal andere vormen van zorg. Zo lijkt de hoofdingang op een hotellobby en dat heeft volgens Metz en Van Rozendaal alles te maken met de bed & breakfast in Het Buitenhuis: een zestal kamers waar mensen kunnen genieten van tijdelijke zorg. ,,Je moet hierbij denken aan mensen die moeten revalideren voordat ze naar huis kunnen of van wie de mantelzorger op vakantie is", aldus Van Rozendaal. Ook is er in het pand een thuiszorgpunt en een restaurant dat niet alleen bedoeld is voor gasten van de bed & breakfast, maar ook voor de mensen uit Esch. ,,We hebben hier een gemêleerd zorgaanbod gecreëerd dat gericht is op de toekomst. Gastvrijheid en vrijheid zijn belangrijke uitgangspunten", zegt Metz.

Dementerenden die voorheen in Sint-Jozef woonden, kregen de mogelijkheid terug te keren. Gisteren vonden de eerste verhuizingen plaats, de komende dagen komen meer cliënten terug. Van de woningen met privaatfinanciering is er één definitief verhuurd, op vier kamers is een optie genomen.

Corrie van der Velden (86) verhuisde zelfs op haar verjaardag. ,,Ik moet nog wel wennen, maar het is erg mooi geworden hier. Een leuk cadeau", vertelde ze gisteren, terwijl ze met dochter Geertje en kleindochter Jolanda koffie dronk in één van de gezamenlijke huiskamers. ,,Mijn oma is geboren en getogen in Esch", legt Jolanda uit. ,,We zijn blij dat ze weer hier zit. Waarschijnlijk zal ze veel bezoek krijgen. Er wonen negen broers van haar in het dorp", voegt Geertje toe.

Ook Rian van den Aker is blij dat haar moeder Marietje Doggen weer in Esch woont. ,,Ze verbleef een halfjaar in De Vlaswiek is Liempde. De groep mensen met wie ze daar het meeste omging, verhuist ook hiernaartoe. Het ziet er heel chique uit, de kamers zijn ruim én ze is dichtbij haar familie in Esch..."

FOTO BOVEN: De nieuwe zorgondernemer van Het Buitenhuis, Ad van Rozendaal, verzorgde gistermiddag een rondleiding in het vernieuwde woon-zorgcomplex aan Het Nieuwland in Esch. Nabij de hoofdgang is een luxe restaurantgedeelte gerealiseerd. (Foto's: Peter de Koning).


concert op woensdag 20 mei in de ridderzaal

Trio brengt het mooiste van Mozart

MARGO BARTELDS

De sfeervolle ridderzaal van kasteel Stapelen vormt woensdag 20 mei vanaf 19.30 uur het decor voor 'Het Mooiste van Mozart', een concert dat verzorgd wordt door Anne-Mieke Post-Smetsers (zang), Rob Hazenberg (zang en hoorn) en Lisette Bol-Donkers (piano).

'Het Mooiste van Mozart' wordt een concert met onvergetelijke, herkenbare melodieën en vrolijke, gevarieerde klanken die voor ieder wat wils bieden. In ongedwongen sfeer kan genoten worden van duetten van Hazenberg en Post, begeleidt door Bol. Ieder zal ook solo's verzorgen. In een ongedwongen sfeer kunnen bezoekers genieten van duetten tussen Hazenberg en Post, begeleid door pianiste Bol. Hazenberg, geboren en getogen in Boxtel, brengt naast zang ook een hoornsolo ten gehore.

muziek en toneel

Muziek is voor het drietal zeer belangrijk. De musici rondden alle drie een muziekstudie af én studeren nog steeds om de kwaliteit hoog te houden. Post volgde een klassieke zangopleiding en studeert nu bij Maria Coolen. Bol is een ervaren pianiste en geeft nu les en begeleidt solisten. De vrouwen leerden elkaar kennen bij het Vocaal Ensemble in 's-Hertogenbosch. Bol begeleidt Post nu al meerdere jaren bij uitvaarten, huwelijken, jubilea en andere vieringen. Momenteel volgt Bol een opleiding om zich verder te bekwamen in koordirectie.

Hazenberg kreeg muziek met de paplepel ingegoten. ,,Het was thuis geen vraag of je lid wilde worden van de Gildenbondsharmonie. Het was vanzelfsprekend", vertelt de oud-Boxtelaar. Bas-bariton Hazenberg schitterde jaren geleden in het televisieprogramma 'Una Voce Particolare'. Zijn repertoire bestrijkt opera, oratorium, lied, musical en filmmuziek. In 2014 werd Hazenberg met lof eerste op de 'Dag voor amateurs' van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in 's-Hertogenbosch. 'Het Mooiste van Mozart' werd eerder ten gehore gebracht in Vorstenbosch, waar het een groot succes was. De drie musici hebben elkaar ontmoet tijdens een benefietconcert voor en in de Sint-Lambertuskerk te Veghel.

Tijdens het concert wordt uitleg gegeven over de oorsprong van de verschillende muziekstukken, waardoor de emotie van de muziek voor de bezoekers herkenbaar en begrijpelijk wordt. Hazenberg kan zang en toneelspel goed combineren. ,,Daar heb ik wel even aan moeten wennen", lacht Post. Een liefdeslied brengt Hazenberg bijvoorbeeld op vermakelijke wijze. Tijdens het benefietconcert in de Veghelse kerk zong Hazenberg onder andere een lied als dronkaard. Al zingend liet hij zich vallen, maar dat deed hij zó overtuigend dat het de nodige consternatie gaf...

Kaarten voor het bijzondere concert kosten 7,50 euro, inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn op werkdagen tot 12.00 uur telefonisch te reserveren via het secretariaat van kasteel Stapelen, telefoonnummer (0411) 66 00 11 en aan de deur.

Het trio Rob Hazenberg (zang en hoorn), Anne-Mieke Post (zang) en Lisette Bol (piano) verzorgt woensdag 20 mei een concert in de ridderzaal van kasteel Stapelen. (Foto: Gerard Schalkx).
Afbeelding