Begeleid door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris trekken ruim tweehonderd mensen in een stille tocht door Boxtel tijdens dodenherdenking. (Foto's: Peter de Koning).
Begeleid door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris trekken ruim tweehonderd mensen in een stille tocht door Boxtel tijdens dodenherdenking. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEKEUVEL TIJDENS STILLE TOCHT...

'Oorlogsverhalen zuiver blijven doorvertellen'

HENK VAN WEERT

,,Vrede en vrijheid zijn fragiele verworvenheden die we moeten koesteren en onderhouden. Zeggen wat je wilt en eerlijke informatie krijgen via de pers is in Nederland heel vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal het geval." Dat zei bestuurslid Peter van As van de Stichting Veteranen Boxtel maandagavond bij de start van dodenherdenking.

Tijdens een stemmige bijeenkomst in de Sint-Petrusbasiliek benadrukte Van As dat herdenken nodig blijft. ,,Zodat we nooit vergeten welke verschrikkingen de Nederlandse bevolking heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog." Maar de Boxtelse veteraan refereerde ook aan de inzet van militairen elders in de wereld om vrede en veiligheid te herstellen. Ook bij de slachtoffers die daarbij vielen wordt op 4 mei stilgestaan.

Voordat locoburgemeester Herman van Wanrooij de aanwezigen in de kerk uitnodigde voor een stille tocht zei hij dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld moeten blijven worden. ,,Steeds vaker horen we ze uit de tweede hand omdat de generatie die de oorlog bewust meemaakte uitsterft. We moeten nadenken hoe we de gesprekken aangaan om de verhalen zo zuiver mogelijk door te geven."

OORLOGSGRAVEN

Muzikaal omlijst door een klarinet-ensemble van de Gildenbondsharmonie en het Sint-Petruskoor onder leiding van Kees Doevendans werden tijdens de herdenkingsdienst gedichten voorgelezen. Daarna zette een stille tocht zich in beweging die naar het Indiëmonument aan de Koppel voerde. Van daaruit ging de tocht verder naar de oorlogsgraven op het Heilig Hartkerkhof.

Op beide plekken vormde Scouting Boxtel een erewacht en bracht het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet. Ook werden bloemenkransen gelegd door locoburgemeester Van Wanrooij en bestuurslid Van As van de lokale veteranenstichting. Na de twee minuten stilte om acht uur werd bij de oorlogsgraven het Wilhelmus gezongen, dat instrumentaal werd ondersteund door koperblazers, óók van de Gildenbondsharmonie. Roel van der Sloot speelde het signaal taptoe.

NIET ÉCHT STIL...

Net als voorgaande jaren mondde dodenherdenking in Boxtel uit in een indrukwekkende bijeenkomst die werd georganiseerd door het comité 4 en 5 mei van evenementenstichting Boxtel Vooruit. Naar schatting liepen ruim tweehonderd mensen mee in de stille tocht. Het sonore geluid van de omfloerste gildetrommen was het enige dat hoorbaar was. Én het gekeuvel van enkele deelnemers achteraan in de stoet. Hun geklets zorgde voor geïrriteerde blikken bij anderen. Een klein uurtje écht stil zijn valt niet mee...

In Liempde werden na een herdenking in de kerk van Sint-Jans Onthoofding in het bijzijn van wethouder Peter van de Wiel onder meer door het Dorpsberaad bloemen gelegd bij het oorlogsmonument in het Concordiapark.

Naast het Dorpsberaad legden ook de basisschoolleerlingen Marie Fournier (links) en Loes van de Ven leggen bloemen bij het oorlogsmonument in het Concordiapark te Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).
Kranslegging door locoburgemeester Herman van Wanrooij en veteraan Peter van As.