Afbeelding
Foto: Peter de Koning

sponsordiner op zondag 17 mei in spiegeltent

Boxtels team verzet bergen voor ALS

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tijdens een rondje fietsen passeerden de Boxtelse vrienden Joost van Liebergen, Leopold Messchaert en Jos Crusio vorig jaar een wielrenner die een tricot van de Tour du ALS droeg. Het drietal besloot na een gesprek met deze fietser al snel om mee te doen aan het sportevenement op 28 mei waarbij deelnemers door middel van sponsoring geld ophalen voor onderzoek naar de spierziekte. Inmiddels is er een team gevormd dat bestaat uit achttien personen: de Boxtelse Bergverzetters. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, worden allerlei evenementen georganiseerd. Ook de spiegeltent in park Stapelen speelt een rol...

Bij Van Liebergen, huisarts van beroep, werd vorig jaar ALS geconstateerd, kort voordat hij de wielrenner met het Tour du ALS-shirtje ontmoette. ,,Tijdens het spreekuur merkte ik dat ik meer moeite kreeg met articuleren. Dat kon een aantal dingen betekenen, maar ik vermoedde al vrij vlug dat het om ALS ging." Amyotrofische Lateraal Sclerose is aandoening waarbij de zenuwcellen afsterven die de spieren aansturen. Dat zorgt ervoor dat de spieren verzwakken. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is drie tot vijf jaar. ,,Niemand doet een voorspelling over het verloop van de ziekte, omdat het bij iedereen anders is", vertelt Van Liebergen, die na de diagnose gestopt is met werken.

Hij hoorde al eerder over de Tour du ALS en na de ontmoeting met eerdergenoemde wielrenner besloot hij ook deel te nemen. ,,Er is nog heel weinig bekend over de ziekte. Eigenlijk is er niets veranderd sinds ik 38 jaar geleden als co-assistent begon. Zo is onduidelijk wat ALS veroorzaakt en de medicijnen die er zijn, werken alleen vertragend. Er zijn geluiden dat er wél iets staat te gebeuren. En daar is geld voor nodig, dus daarom wil ik graag meedoen." Hoewel spreken en slikken moeilijker worden, voelt Van Liebergen zich goed. ,,Het fietsen gaat me nog steeds prima af én ik doe het met veel plezier."

Inmiddels is er een team gevormd: de Boxtelse Bergverzetters, dat bestaat uit achttien personen. ,,Er doen allemaal bekenden mee: zwagers, oud-collega's én onze kinderen Marjolein, Saskia en Bart", legt Claar van Dijk, de echtgenote van Joost, uit. De teamleden zullen tijdens de vierde editie van de Tour du ALS op 28 mei samen met vijfhonderd andere wielrenners, hardlopers en wandelaars de beruchte Mont Ventoux beklimmen. ,,Je kunt de berg op drie manieren beklimmen en mag zelf kiezen welke route je aflegt tijdens de Tour du ALS", legt Messchaert uit. Crusio, Van Liebergen en hij kiezen voor de route vanuit Bedoin: een 21 kilometer lange klim. ,,Zeven kilometer lang heb je het observatiestation op de top al in beeld. Dan moet je nog een eind", grinnikt Van Liebergen. ,,We hebben gezegd dat Joost mocht kiezen hoe vaak we de berg op zouden gaan. Gelukkig koos hij voor één keer en is de tijd geen bepalende factor", voegen Crusio en Messchaert lachend toe.

alles gesponsord

Om zoveel mogelijk geld op te halen, zijn allerlei activiteiten bedacht. Zo hebben teamleden al behoorlijke bedragen verdiend met concerten en de verkoop van wijn. Van Liebergen, Crusio en Messchaert kwamen op het idee een sponsordiner voor honderd mensen te organiseren. Een logische keuze, omdat Threes Hartmanns, de echtgenote van Messchaert, eigenaar is van Seizoensgebonden, een onderneming voor meetings, workshops en catering. Het diner vindt plaats op zondag 17 mei en wordt georganiseerd in de spiegeltent, die vanwege het eeuwfeest van de paters assumptionisten in park Stapelen staat. Voor Van Liebergen, die deel uitmaakt van het bestuur van het nabijgelegen natuurgebied Dommelbimd, is dat een locatie met betekenis. ,,Voorafgaand aan het diner verzorgen we een rondleiding in Dommelbimd voor iedereen die dat wil", zegt Van Liebergen.

Het diner, dat 75 euro per persoon kost, is inmiddels volledig volgeboekt. ,,En het mooie is dat we dit bedrag integraal kunnen overmaken naar de Tour du ALS, omdat we alles gesponsord krijgen", legt Crusio uit. Zo dragen Sligro, Bosch Wijnkopers en De Leijer Drankenhandel zorg voor het eten en drinken, hebben verschillende lokale ondernemers tegoedbonnen gesponsord voor een extra activiteit die avond en komen Ratatouille, Harry Hendriks en Breiwerk vrijblijvend optreden. De bediening tijdens het sponsordiner bestaat uit medewerkers van de huisartsenpraktijk Boxtel Centrum, die Messchaert en Van Liebergen jaren geleden overnamen van Kees Margry. Zij krijgen de schorten die tijdens het culinaire evenement Proeftuin van Lionsclub Boxtel Belles Amies worden gedragen.

bijzondere berg

De Boxtelse Bergverzetters vertrekken al een paar dagen eerder naar Frankrijk. Van Liebergen: ,,Ik verheug me erop, het wordt een fantastische week." Crusio noemt de Mont Ventoux 'een bijzondere berg'. ,,Iedere keer dat ik de Mont Ventoux op fiets, denk ik: dit doe ik nooit meer. Maar telkens als ik dan weer in Frankrijk ben, doe ik het toch. En nu heb ik geen keuze. Joost vroeg of we mee wilden doen. Leopold en ik zeiden tegelijkertijd tegen hem: Als dit is wat je wilt, dan gaan we met je mee."

Kijk voor meer informatie op de teampagina van de Boxtelse Bergverzetters: http://deelnemers.tourduals.nl/team/36.

FOTO BOVEN: De Boxtelse Bergverzetters bestaat uit achttien personen en neemt donderdag 28 mei deel aan de Tour du ALS. Om geld in te zamelen organiseren Leopold Messchaert, Threes Hartmanns, Joost van Liebergen, Claar van Dijk en Jos Crusio op zondag 17 mei een sponsordiner in de spiegeltent in park Stapelen. (Foto: Peter de Koning).