Debby en Kees van de Loo brengen op indringende wijze het verhaal van concentratiekamp Vught tot leven in de toneelvoorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad'. (Foto: Peter de Koning).
Debby en Kees van de Loo brengen op indringende wijze het verhaal van concentratiekamp Vught tot leven in de toneelvoorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

IMPONEREND OORLOGSVERHAAL OVER KAMP VUGHT

'Goor kamp wordt sereen door sneeuw'

HENK VAN WEERT

Een voorstelling die de ziel raakt. En die je op indringende wijze meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog. Om precies te zijn naar concentratiekamp Vught. Kees van de Loo en zijn dochter Debby zijn in de eenakter 'Sneeuw op het prikkeldraad' van Jan Smeets het niveau van amateurtoneel definitief ontstegen.

Na drie uitverkochte opvoeringen in nationaal monument Kamp Vught, was de toneelvoorstelling zondag- en maandagavond te zien in respectievelijk Liempde en Boxtel. Daar was het publiek getuige van een aangrijpend verhaal dat zeer indrukwekkend op de planken werd gebracht door twee acteurs die door de jaren heen hun sporen op het toneel ruimschoots hebben verdiend.

Met 'Sneeuw op het prikkeldraad', geregisseerd door Jeroen Wijnen, tonen vader en dochter aan dat ze hun talenten verder ontwikkelen. ,,Wij wilden onze grenzen verleggen", vertelde Kees na afloop. In die opdracht is het tweetal zeker geslaagd. Met sprekende mimiek werd heftig schreeuwen van emotie afgewisseld met vertwijfeld fluisteren. Zodat niemand de zaal zonder rillingen verliet.

Onder de ruim honderd toeschouwers die zondagavond de voorstelling zagen in zaal Hof van Liempde waren ook Han de Laat, Nelly Verhoeven en Cootje Verzijden. ,,Hier word je stil van. Ik kom regelmatig in Kamp Vught omdat een goede bekende daar rondleidingen verzorgt. Maar zo'n theaterstuk brengt de historie écht tot leven...", zei Han in een reactie. Geboren in 1933 heeft de geboren en getogen Boxtelse de oorlog redelijk bewust meegemaakt.

Cootje werd geboren in IJmuiden in het jaar voordat de nazi's Nederland bezetten. ,,Er komt iets los door deze voorstelling. Herinneringen aan de hongerwinter bijvoorbeeld. Verhalen over de oorlog spreken me erg aan. Ik ken Kees en Debby vooral van vrolijke en carnavaleske optredens, maar deze voorstelling maakt me stil." ,,Ja", knikt Nelly. ,,En dat gold voor meer mensen. Je kon een speld horen vallen in de zaal..."

ALTIJD SCHONE HANDEN

Het sneeuwt buiten. Zou zijn afspraak wel op komen dagen? Bart van Vliet kijkt uit het raam of er iemand uit de bus stapt, maar er komt geen bus. De sneeuw heeft het verkeer lamgelegd. De witte wereld herinnert hem aan zijn verblijf in concentratiekamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Het gore kamp werd sereen door de sneeuw..."

De afspraak die hij verwacht, belde drie dagen eerder op. Een vrouw met vragen over de oorlog. Achter de schrijfmachine zet Bart zijn verhaal op papier. Hoe hij werd verraden als verzetsman. En hoe ook zijn Joodse vrouw Sophie in hetzelfde concentratiekamp verzeild raakte, maar aan de andere kant van het prikkeldraad. Samen verbleven ze in Kamp Vught. Zij bezweek aan de ontberingen; hij overleefde.

Hun baby stonden ze ter adoptie af om te voorkomen dat die in de handen zou vallen van de bezetters. Wat er van het meisje terecht is gekomen, is onduidelijk. Bart worstelt ermee. Net als met de weg gedrukte herinneringen aan het verblijf in het kamp.

De zwarte vingers van het carbonpapier, zorgen ervoor dat hij zich weer in gevangenschap waant. ,,Häftlingen moeten altijd schone handen hebben", schreeuwt hij. Maar hoe kan dat als je met je handen een greppel moet graven... Ook de gedachte aan de plagende kinderen van de kampcommandant die de gevangenen hun pet op en af laat zetten, zorgen voor een emotionele terugkeer in de tijd.

MACHT

,,De rol van Sophie vergt veel energie. Na afloop ben ik helemaal leeg. Maar het is heel mooi om te doen. Het geeft veel voldoening, óók door de vele complimenten die we krijgen", vertelde Debby. Dat ze 's middag nog de charleston danste op het Stationsplein tijdens een optreden van Teejatergroep Orion bij gelegenheid van 150 jaar spoor in Boxtel, had geen invloed op de beladen voorstelling 's avonds.

Kees gaf aan altijd al veel interesse voor de Tweede Wereldoorlog te hebben gehad. Acht jaar geleden speelde hij ook al in een voorstelling over Kamp Vught. ,,Ik kan het maar niet begrijpen waarom mensen elkaar de meest verschrikkelijke dingen aandoen om macht uit te kunnen oefenen."

Regisseur Wijnen is trots op hetgeen Kees en Debby laten zien. ,,Heel fijne acteurs om mee te werken." Maandagavond, na afloop van dodenherdenking, werd de voorstelling voorlopig voor het laatst opgevoerd in jongerencentrum B-Town. 'Sneeuw op het prikkeldraad' werd gerealiseerd door stichting Droomproducties en werd geschreven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van nationaal monument Kamp Vught.

FOTO BOVEN: Debby en Kees van de Loo brengen op indringende wijze het verhaal van concentratiekamp Vught tot leven in de toneelvoorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad'. (Foto: Peter de Koning).


GECOMBINEERDE INTAKE BIJ FYSIO DE DOMMEL

'Ouderenproject Beter Thuis slaat aan'

Door de veranderingen in de zorg is Fysiotherapie De Dommel in oktober gestart met een nieuwe aanpak bij het behandelen van ouderen. ,,De eerste resultaten zijn positief."

Mensen willen, maar moeten soms ook langer zelfstandig thuis blijven wonen. Om dat te realiseren, is aandacht nodig voor bijvoorbeeld valpreventie, veiligheid in en rondom huis, balans en handige hulpmiddelen voor het huishouden of de mobiliteit (rollator, scootmobiel, traplift en dergelijke). Die informatie komt beschikbaar via het ouderenproject Beter Thuis dat De Dommel vorig jaar startte.

KORTE LIJNEN

Rosanne van Hoesel is geriatrisch fysiotherapeut bij De Dommel en Marlou Schoenmakers ergotherapeut. De positieve resultaten van het project Beter Thuis zijn volgens hen vooral te danken aan de korte lijnen binnen de praktijk. Doordat de twee therapeuten gezamenlijk de intake doen om een hulpvraag in kaart te brengen, hoeft een cliënt maar één keer zijn of haar verhaal te doen. Hierna wordt gekeken wat er kan en wat nodig is.

,,Zo hebben we een mevrouw onder behandeling gehad van 79 jaar. Vanwege een verminderd gevoel in de voeten was de balans fors verminderd. De vrouw was de afgelopen zes jaar niet meer buiten geweest. Na de intake werd duidelijk waarvoor we kwamen, mevrouw zou heel graag weer een keer naar buiten willen. Na de aanschaf van een rollator en specifieke oefeningen gericht op de balans en prikkelen van het gevoel in de voeten, kan ze nu weer zelfstandig een boodschapje doen", vertelt Van Hoesel.

Fysiotherapie De Dommel behandelt ook mensen met progressief chronische aandoeningen als dementie, Parkinson of kanker. Belangrijk is om er dan voor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen zonder daarbij de mantelzorger te overbelasten. De fysiotherapeut en ergotherapeut bekijken op welke manier de gewrichten in een later stadium mobiel kunnen blijven en hoe voldoende kracht en conditie kan worden behouden. Dit om snellere achteruitgang te voorkomen. Het instrueren van de mantelzorger is hierbij een belangrijke factor. Al met al lijkt deze samenwerking voor een prettige manier van behandelen te zorgen, waarin de 'oudere' patiënt en mantelzorger centraal staan.

Fysiotherapie De Dommel is gespecialiseerd in ouderenzorg en start vanaf 26 mei wekelijks op dinsdag om 10.00 uur met een oefengroep voor 70-plussers. Voor informatie en aanmelding kunnen belangstellenden bellen naar telefoonnummer (0411) 62 44 04 of mailen: fysio@fysiotherapiededommel.nl.


Studievaardigheden

HSB, het bedrijf voor huiswerk- en studiebegeleiding aan de Rechterstraat 67 in Boxtel, houdt dinsdag 12 mei vanaf 20.00 uur een informatieavond voor ouders van leerlingen uit groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Er wordt onder meer een korte cursus voor studievaardigheden van aankomende brugklassers geïntroduceerd. Aanmelden: info@hsb-boxtel.nl.