Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtel viert uitbundig anderhalve eeuw spoorvervoer

Treinen en spoor boeien jong én oud

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelaren konden er dit weekend eigenlijk niet omheen, zoveel was er te doen. Een speciale werkgroep van de Heemkundekring Boxtel is dan ook liefst twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen. De aanleiding: op 1 mei 1965 kreeg Boxtel de beschikking over spoorvervoer. En dat moest natuurlijk gevierd worden met allerlei festiviteiten. Musea richtten tentoonstellingen in, er was een braderie, muziek en allerlei demonstraties. En de conclusie kan getrokken worden dat treinen en rails thema's zijn die jong én oud weten te boeien.

Nadat zaterdag een kunstwerk en spoorbankje werden onthuld op het Stationsplein, gingen in de middag de activiteiten écht van start. Hart van de festiviteiten was het plein voor het NS-station waar zowel zaterdag als zondag van alles te beleven was. De muziek van de Stripe Big Band en de Big Band Boxtel gaf het geheel een extra feestelijk tintje.

Op zondag werd een braderie ingericht waar bezoekers van alles konden leren over het Boxtelse spoorvervoer. Teejatergroep Orion zorgde er met de voorstelling 'Als het station kon vertellen' voor dat de geschiedenis van 150 jaar spoor beeldend tot leven kwam. Met haar reis door de tijd kreeg het toneelgezelschap uit Lennisheuvel luid applaus. De bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog, de tijd van rock 'n roll en natuurlijk de ontspoorde goederentrein in 1989 en opening van het nieuwe Boxtelse station in 2000 passeerden de revue. Voor veel bezoekers een feest van herkenning: ,,Oh de twist! Die dansten we vroeger altijd", zei een vrouw. Haar kleinzoon kon dat maar moeilijk geloven: ,,Vonden jullie dat mooie muziek?"

DUITS LIJNTJE

De Fietsersbond Boxtel hield onder bezoekers een enquête over het Duits Lijntje. Al jaren wordt gesproken over de toekomst van deze voormalige spoorverbinding tussen Boxtel en Veghel. Passanten konden kiezen uit verschillende opties: een wandelverbinding, fietsroute, spoorfietsen, autoweg, niks doen of de natuur haar gang laten gaan. De meeste bezoekers kozen voor een wandel- of fietsroute. ,,Het is een prachtig traject dat zich uitstekend leent voor een mooie tocht", aldus Pierre van Oord van de Fietsersbond. ,,De conclusie is dat er in ieder geval íets met het tracé moet gebeuren."

Een populaire attractie was het straattreintje dat op en neer reed in de Stationsstraat. Hoewel eigenlijk bestemd voor kinderen, genoten ook ouders van een tochtje. Lisa (8) maakte een ritje met haar neefje Cas (5). ,,Het ging eigenlijk nog best wel hard", vertelde ze na afloop. ,,En er kwam echte stoom van de trein af!"

Stan Oerlemans en echtgenote Veerle kwamen speciaal vanuit Veghel naar Boxtel voor de festiviteiten. Als oud-medewerker van NS draagt Stan de spoorwegen nog altijd een warm hart toe. ,,We bezoeken dus regelmatig dergelijke evenementen", legde Veerle uit. Vooral de oude films in museum Vekemans én de tentoonstelling in museum MuBo vond het tweetal erg geslaagd. ,,Prachtig, al die oude attributen. Die tijd dat de conducteur nog een kniptang had...", memoreerde Stan.

OUDE STATION

Bij MuBo hadden ze zeker niet te klagen over belangstelling. Zowel zaterdag als zondag bezochten honderden mensen de tentoonstelling rond 150 jaar spoor in Boxtel. Willem van Vossen was in zijn nopjes met de vele bezoekers. ,,Het is echt heel druk", meldde hij. ,,Maar we hebben dan ook een mooie expositie kunnen inrichten, die overigens nog tot en met 12 juli te zien is."

Oude munten, spoorboekjes, uniformen en een oude seinklok zijn slechts een greep uit de vele spulletjes uit vroegere tijden die in het museum te bewonderen zijn. Extra trots is Van Vossen op de maquette van het oude station van Boxtel, gemaakt door een Eindhovense modelbouwvereniging. ,,Eigenlijk zou deze alleen tijdens de expositie te zien zijn, maar tijdens de opening hebben we deze cadeau gekregen; we mogen de maquette dus houden. Een prachtige uitbreiding van onze collectie."

Veel bezoekers herkenden het oude station - dat in 1998 werd afgebroken - nog wel. Vooral de pilaren met de bekende Pegasuspaardjes zorgden voor herkenning. En ook deze zijn de komende tijd nog te zien in MuBo. ,,Eerst stonden ze in een depot, maar hier komen ze beter tot hun recht", aldus Van Vossen.

HEEL STERK

Treinuitval door bevroren wissels? Het bedrijf Waverail aan de Staarten in Boxtel liet zondag zien dat dat tot het verleden behoort. Waverail ontwikkelde een wisselverwarmingssysteem dat treinuitval kan voorkomen. Naast een uitgebreide demonstratie van dit systeem, was ook de Boxtelse brandweer aanwezig met activiteiten voor kinderen. Zo mochten ze spuiten met een echte brandweerslang én een fiets doorknippen. Voor Aniek (6) en Martijn (4) was dat een hele belevenis. ,,Het was wel een beetje lastig, want je moet er wel heel sterk voor zijn", vertelde Aniek. Martijn: ,,Het was vooral heel leuk om te doen."

LAAGDREMPELIG

Een speciale werkgroep van de Heemkundekring Boxtel stond aan de basis van de vele activiteiten. Mede-initiatiefnemer Sjak Doms toonde zich zondag tevreden over de hoge opkomst. ,,Het was lekker druk en een geslaagd evenement", vond hij. ,,Het uitgangspunt is steeds geweest dat het een laagdrempelige happening moest zijn, voor iedereen gratis toegankelijk. We hebben veel moeten regelen en voorbereiden, maar het is naar wens gegaan."

Dat de NS verstek liet gaan, is betreurde Doms. ,,Ze hebben wel treinkaartjes voor de wandelaars van de Kampinatocht gesponsord, maar verder niks gedaan. Dat is natuurlijk wel jammer", stelde hij. ,,Maar we hebben een leuk weekend gehad waar we met plezier op terugkijken. Met activiteiten voor heel Boxtel, precies zoals we wilden."

FOTO BOVEN: Het straattreintje - met échte stoom - in de Stationsstraat trok veel belangstelling. Niet alleen kinderen maakten een ritje, ook hun ouders waren in het treintje te vinden. (Foto: Peter de Koning).

Een treintje bracht bezoekers naar de verschillende locaties. (Foto: Peter de Koning).