Wethouder Herman van Wanrooij onthulde het kunstwerk. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Herman van Wanrooij onthulde het kunstwerk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Boxtel wordt steeds mooier'

Spoorbankje en kunstwerk ontvangen treinreizigers

MARIËLLE WIJFELAARS

,,Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten." Het was een welgemeende waarschuwing van Bert Snellaars. Zijn spoorbankje werd zaterdag bij de start van de festiviteiten rond 150 jaar spoor in gebruik genomen door het Boxtelaartje, de mascotte van de spaaractie van Brabants Centrum. Het verwarmde bankje heeft een prominente plek op het Stationsplein gekregen. Maar daar bleef het niet bij, want Boxtel zou Boxtel niet zijn als er niet óók een kunstwerk werd onthuld...

Ron van de Ven ontwierp het kunstwerk en liet zich inspireren door het thema 'De wereld ligt open'. De Kunststichting Boxtel deed het verzoek om een herinneringsmonument voor treinreizigers te ontwikkelen. ,,Het is een mooie ontvangst voor reizigers die Boxtel bezoeken, maar ook voor de inwoners zelf", legde voorzitter Gerard Schraverus uit. ,,Het moet een gevoel van thuiskomen oproepen."

SYMBOOL

De Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij - voor de gelegenheid in de functie van locoburgemeester - was duidelijk in zijn nopjes met het kunstwerk én met de festiviteiten rond anderhalve eeuw spoorvervoer in Boxtel. ,,Het object is een symbool voor weggaan én terugkeren naar Boxtel. Dergelijke initiatieven zorgen ervoor dat onze gemeente steeds mooier wordt."

Na de onthulling kwam Jas de Keistamper achter zijn wolk vandaan om alle aanwezigen toe te spreken. De Boxtelse reus haalde herinneringen op aan de afgelopen 150 jaar. ,,Boxtelaren zagen meteen brood in de trein en het spoor zorgde ervoor dat veel mensen van elders zich hier vestigden en de buurtschap Breukelen uitgroeide tot de tweede parochie van Boxtel." Dat een afvaardiging van de NS op deze dag verstek liet gaan, vond Jas een tegenvaller: ,,Dat hadden ze toch zeker toegezegd?"

Vanaf bijna vier meter hoogte dacht de reus dat het zojuist onthulde kunstwerk van cortenstaal was gemaakt en daarover was Jas teleurgesteld omdat Boxtel al zoveel objecten van dat materiaal heeft. Maar voorzitter Schraverus van de Kunststichting benadrukte dat júist niet voor cortenstaal was gekozen. De lichtbruine laklaag van het kunstwerk had de reus op het verkeerde been gezet...

BILLEN BRANDEN

Bert Snellaars kreeg tijdens de ingebruikname van zijn spoorbankje de lachers op zijn hand. De Boxtelaar was verantwoordelijk voor het ontwerp, waarna het bij Sanders Machinebouw werd vervaardigd. ,,Het is verwarmd, dus goed opletten dat je er niet te lang op blijft zitten", waarschuwde hij grinnikend. ,,Want wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten."

De start van de festiviteiten werd gepresenteerd door Ad Ligtenberg namens de werkgroep 150 jaar spoor van de Heemkundekring.

Afbeelding