André en Esther Tops geven bij de ecowoning (het voormalige Eco Expogebouw) op het terrein van De Kleine Aarde uitleg over hun ambitieuze plannen. Op deze plek kunnen bezoekers straks zelfgemaakte pizza's bakken in een openlucht oven. (Foto: Gerard Schalkx).
André en Esther Tops geven bij de ecowoning (het voormalige Eco Expogebouw) op het terrein van De Kleine Aarde uitleg over hun ambitieuze plannen. Op deze plek kunnen bezoekers straks zelfgemaakte pizza's bakken in een openlucht oven. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ECHTPAAR TOPS HEEFT GROTE PLANNEN MET DUURZAAM CENTRUM

'Droom realiseren bij Kleine Aarde'

STEFAN LATIJNHOUWERS

In eerste instantie hadden ze hun oog laten vallen op de Van Cooth-hoeve om daar een bed & breakfast te vestigen. Het plan van het Boxtelse echtpaar André en Esther Tops voor de toekomstige invulling van het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad heeft inmiddels echter een veel ambitieuzer karakter gekregen en verkeert in een vergevorderd stadium. ,,Onze handen jeuken. We zouden het liefst al vandaag aan de slag gaan."

Het enthousiasme van André en Esther Tops werkt aanstekelijk. Wie even de tijd neemt om te luisteren naar hun plannen kan zich levendig voor de geest halen hoe het 2,7 hectare grote terrein van het voormalige milieueducatiecentrum er straks uit komt te zien. Als het aan het echtpaar ligt, gaat het bezoekerscentrum niet alleen onderdak bieden aan een culinair lunchcafé en een kookstudio, maar worden de zestien slaapkamers in het gebouw omgetoverd tot acht kantoorunits voor startende ondernemers.

,,In de kas willen we zelf groenten en kruiden verbouwen, die we gebruiken voor de biologische streekgerechten die op de menukaart komen en waarmee deelnemers aan de kookworkshops hun eigen maaltijd kunnen bereiden", vertelt André. ,,Deze sessies zijn bedoeld voor vriendengroepen, maar ook geschikt voor bedrijfsuitjes en familieaangelegenheden. Daarnaast gaan we open inschrijfavonden houden voor maximaal 24 man onder het mom van 'eten verbindt'. Het is daarbij de bedoeling dat deze personen de krachten bundelen en de taken verdelen: dus zelf de benodigde groenten en kruiden uit de kas halen, schoonmaken en snijden en vervolgens de maaltijd bereiden en samen nuttigen."

OVERPRODUCTIE

Volgens Tops is het de bedoeling om de 'overproductie' in de kas te verkopen aan wijkbewoners en andere belangstellenden in Boxtel en omstreken. ,,Ook gaan we in zee met de stichting Herenboeren Boxtel, wiens groenten we ook aan de man willen gaan brengen. Zij zien ons als een volwaardige partner. Onze slogan is 'Vers, vers, vers'. Iedereen wil tegenwoordig weten wat men eet, onbespoten groenten zijn in trek. Aan die behoefte willen we graag voldoen. We willen bij De Kleine Aarde een onderneming opstarten die weliswaar op commerciële leest geschoeid is, maar waarbij duurzaamheid en groen de uitgangspunten vormen en centraal staan."

Het Boxtelse echtpaar, dat momenteel al op een steenworp afstand van het duurzaamheidscentrum woont en zich op termijn in de Van Cooth-hoeve wil gaan vestigen, heeft nog veel meer wensen. ,,Hoewel wethouder Peter van de Wiel heeft gezegd dat pas in het najaar duidelijk wordt wie De Kleine Aarde een nieuwe toekomst mag gaan geven, zijn wij al zo vergevorderd met onze plannen dat we nu eigenlijk al graag zouden starten", zegt Esther. ,,We hebben onze ideeën al op papier uitgewerkt, terwijl ons ondernemingsplan inclusief de berekening van de exploitatie ook al afgerond is. Ons plan voldoet aan de financiële voorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld, al beseffen we dat het nog een hele klus zal worden om onze plannen te verwezenlijken."

GLAS

Het is de bedoeling om het restaurantgedeelte in het bezoekerscentrum, waar het lunchcafé wordt ondergebracht, uit te breiden. ,,Het geheel krijgt een transparante uitstraling, met veel glas, zodat de bezoekers zicht hebben op de kas. Voor het gebouw komt een groot terras, waarbij we het al aanwezige groen meer willen integreren", vertelt Esther. ,,De ruimte tussen het huidige bezoekerscentrum en de Van Cooth-hoeve willen we omvormen tot een groot, opvallend en sfeervol entreeplein. Iets verderop komt een speeltuin voor kinderen met als belangrijkste elementen water, lucht en zand. De jeugd kan zich ook vermaken in de bestaande doolhof bij de bolwoning en een reptielenpoel met meer dan duizend amfibieën die een educatieve functie krijgt en uitgerust wordt met een vlonder en een bord met foto's. Bovendien willen we in dit gebied een visvijver aanleggen, waar net als bij de poel altijd toezicht is."

ECOWONING

De ecowoning (het voormalige Eco Expositiegebouw van Ecodorp Brabant) zou in de plannen van het echtpaar Tops dienst kunnen doen als locatie voor kinderfeestjes en bedrijfsactiviteiten. ,,Daar wacht ons een mooie uitdaging", benadrukt Esther. ,,Bij het gebouw komen terrassen en een veranda, terwijl het duurzame onderkomen binnenin een flinke opknapbeurt krijgt. Bij de ecowoning is een openlucht oven gevestigd waar mensen straks hun eigengemaakte pizza's kunnen bakken. De benodigde groenten en kruiden kunnen uit de kas gehaald worden, terwijl men ook zelf het deeg kan klaarmaken."

Verder is het de bedoeling dat de beroemde bolwoning gaat fungeren als slaaplocatie voor gezinnen en dat een deel van het terrein ingericht wordt voor glamping. Hiermee wordt een luxe manier van kamperen bedoeld met safaritenten op houten vlonders en een veranda met loungeset die voorzien zijn van elektriciteit, een complete keuken, hemel- en stapelbedden en een douche. André:,,De tenten verrijzen in eerste instantie op drie en uiteindelijk op maximaal tien plekken nabij de bol- en ecowoning."

Het echtpaar geeft aan dat een deel van de kas wordt gereserveerd voor onderwijsprojecten, waar leerlingen van bijvoorbeeld de Hogere Agrarische School (HAS) en mbo-opleiding Helicon bodem- en gewassenonderzoek kunnen verrichten. ,,We willen ook met bedrijven in gesprek gaan, waarbij we streven naar duurzame innovatie, zonder dat we het gebied geweld aan doen", stelt Esther. ,,Op termijn willen we de Boxtelse raadsleden uitnodigen voor een rondleiding. Dan kunnen ze met eigen ogen zien wat we allemaal van plan zijn. Bij De Kleine Aarde willen we onze droom realiseren."        

FOTO BOVEN: André en Esther Tops bij de ecowoning op het terrein van De Kleine Aarde. Op deze plek kunnen bezoekers straks zelfgemaakte pizza's bakken. (Foto: Gerard Schalkx).