'tijd van wachten op geld is over'

Cultuur en ondernemen: steeds meer verbonden

MARIËLLE WIJFFELAARS

Maandag 1 juni organiseren het netwerk van cultuurmakers Cibox en stichting Brabants Centrum een gespreksavond over het toekomstige cultuurbeleid in Boxtel. Cultuurmakers, inwoners en lokale politici wordt gevraagd om in de spiegeltent bij kasteel Stapelen te discussiëren en praten over hun visie op cultuur in Boxtel. In aanloop naar dit debat belicht Brabants Centrum elke week een van de thema's. Deze week: cultuur en economie.

Op het eerste gezicht lijken cultuur en economie weinig met elkaar gemeen te hebben. Maar volgens Boxtelaar Hayk Swinkels gaan deze twee juist prima samen. De initiatiefnemer van De Werkplaats in Boxtel - een plek waar creatieve ondernemers samen komen - denkt dat de culturele sector zich veel ondernemender moet gaan opstellen. ,,Het is zo makkelijk om maar af te wachten wat er aan subsidie binnen komt, maar verenigingen of organisaties zouden ook zélf moeten bedenken hoe er geld gegenereerd kan worden. De tijd van wachten op geld is echt voorbij", stelt Swinkels.

In oktober 2014 startte de Boxtelse ondernemer met De Werkplaats; een laagdrempelige ruimte waar tal van initiatieven en bedrijven samenkomen. Zo wordt er muziek gemaakt, cursussen gegeven en brainstormsessies georganiseerd. ,,Deelnemers ontmoeten elkaar en kunnen wellicht in de toekomst iets voor elkaar betekenen. Netwerken is dus erg belangrijk", vertelt hij enthousiast. ,,Het zijn vaak mensen die werkzaam zijn in de culturele sector maar daarbij ook ondernemend zijn. Ik heb genoeg mensen gesproken die belangstelling hadden maar die weinig oog hebben voor economie. En dat is juist wat ik níet wil."

DRAAGVLAK

Nu ook in de culturele sector moet worden bezuinigd, is volgens Swinkels de tijd rijp voor verenigingen, organisaties en stichtingen om zelf ook geld bij elkaar te krijgen. Dit vereist wél een andere manier van denken. ,,En dat is voor sommige mensen lastig. Er wordt zo snel geroepen 'maar we doen het al jaren zo'. Maar is dat dan ook meteen de beste manier?" Volgens Swinkels moeten leuke initiatieven en evenementen nog steeds beloond worden, maar dient er een soort businessplan aan ten grondslag te liggen. ,,Door ondernemend te denken, ontstaan ook weer nieuwe mogelijkheden", denkt de Boxtelaar. ,,Natuurlijk moeten de maatschappelijke belangen in het oog worden gehouden en moet het niet zo zijn dat economisch draagvlak gaat overheersen, maar een beetje meer ondernemingszin zou de culturele sector sieren."

Als voorbeeld noemt Swinkels de ontwikkelingen rond MIK Kunsteducatie. ,,Het is natuurlijk vervelend dat subsidie van die instelling stopt, je ziet dat in meerdere gemeenten", legt de ondernemer - tevens muzikant - uit. ,,Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat er meer particuliere docenten komen en diensten aanbieden. En dát is dus die ondernemingszin die zo hard nodig is in de culturele sector."

In Boxtel staan jaarlijks zo'n 500 grote en kleine evenementen op de kalender. Een ongekend hoog aantal, erkent ook Swinkels. ,,Maar ik vrees dat dat vooral veel kost en ik vraag me af of het gaat om de kwantiteit of om de kwaliteit. Ik denk dat moet worden gekeken waar de inwoners behoefte aan hebben. Wat vinden ze leuk? Waar is behoefte aan? Daar moet op ingespeeld worden", zegt hij stellig. ,,Natuurlijk moet cultuur een meerwaarde zijn voor de hele samenleving. Laat daarom mensen ook zelf met ideeën komen en ondersteun ze daar in."

DEBAT

De debatavond van Cibox en Brabants Centrum wordt gehouden op maandag 1 juni in de spiegeltent die bij kasteel Stapelen is opgebouwd. Omdat de ruimte beperkt is, is aanmelden voor de bijeenkomst noodzakelijk. Dit kan via e-mailadres: cultuurmakersbll@gmail.com. Voorafgaand aan het debat worden in Brabants Centrum interviews geplaatst met mensen uit de cultuursector. Op een speciale Facebookpagina kunnen mensen hierop reageren. Kijk op www.facebook.com/cultuurmakersBLL.