Afbeelding
Foto: Peter de Koning

laatste rouwstoet MH17 passeert Boxtel

Respectvol applaus voor slachtoffers

Op viaducten van rijksweg A2 stonden zaterdag rond 17.15 uur tientallen mensen. Voor de laatste keer werden kisten met menselijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 van Eindhoven naar Hilversum. Een laatste moment dus waarop inwoners van Boxtel en Liempde een ingetogen applaus lieten horen voor de slachtoffers.

In het Oost-Oekraïnse Charkov werd vlak voor vertrek van de vliegtuigen met daarin de kisten een ceremonie gehouden. Ook minister Ard van der Steur en andere hoogwaardigheidsbekleders waren daarbij aanwezig. De delegatie vloog daarna naar Eindhoven om present te zijn bij de aankomst van de zeven laatste kisten. De rouwwagens vertrokken rond kwart voor vijf naar Hilversum waar de menselijke resten worden geïdentificeerd. Langs de route stonden belangstellenden om de slachtoffers de laatste eer te bewijzen.

Ook op het viaduct bij Heult in Boxtel stond een twintigtal mensen. Zodra de groep de eerste politiemotoren in het vizier had, werd het stil op het viaduct. Bij het passeren van de rouwwagens klonk een ingetogen applaus. ,,Deze slachtoffers verdienen ons respect", vond een toeschouwer. ,,Ik heb alle rouwstoeten van MH17 zien passeren en ook deze keer vond ik het mijn plicht hier te staan."

Het zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland zijn gevlogen. De bergingsmissie in Oost-Oekraïne is donderdag afgerond. (Foto: Peter de Koning).