Bert Habraken (links) geeft aanwijzingen tijdens het inzaaien. Rechts in beeld bewoonster Bets van Haaren die erg blij is met dit nieuwe initiatief achter haar seniorenwoning. (Foto: Peter de Koning).
Bert Habraken (links) geeft aanwijzingen tijdens het inzaaien. Rechts in beeld bewoonster Bets van Haaren die erg blij is met dit nieuwe initiatief achter haar seniorenwoning. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUWE GEZAMENLIJKE MOESTUIN ACHTER SENIORENWONINGEN

Bloemen en bomen verrijken Smidsepad

PETER DE KONING

Een rommelig braakliggend stukje grond achter het Smidsepad in Liempde verandert de komende tijd in een aantrekkelijke moestuin met flink wat veldbloemen en fruitbomen. Omwonenden en de vrijwilligers van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid gaven vrijdagmiddag hiervoor het startsein.

Het stuk grond ligt pal achter de seniorenwoningen aan het Smidsepad. ,,Hier lagen vroeger moestuintjes, maar de bewoners konden dat niet goed meer bijhouden", vertelde Diny Stolvoort van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid. ,,Nu leggen we alles opnieuw aan en maken het weer helemaal in orde. Senioren beheren straks samen een kleiner stukje dat ze goed kunnen bijhouden. Weet je, hier wonen mensen met een kleine actieradius, voor hen is dit stuk grond achter hun woning erg belangrijk. Op termijn willen we basisschool De Oversteek erbij betrekken. En wie weet ook zorgcentrum De Vlaswiek, want dat is hier om de hoek."

BRANDNETELS

Twee volle containers vuil werden afgevoerd voordat de ouderen en de vrijwilligers het perceel zaaiklaar konden maken. Het zaaien zelf deden ze vrijdagmiddag, op aanwijzingen van penningmeester Bert Habraken, de initiatiefnemer van deze nieuwe activiteit. Ook wethouder Peter van de Wiel fietste vrijdagmiddag even langs om een handje te helpen. Over een paar maanden hopen de bewoners te kunnen genieten van veldbloemen, fruitbomen, bessenstruiken en bijenmengsel.

Eén van de actieve zaaiers was Bets van Haaren. Het perceel van haar seniorenwoning grenst aan de achterkant aan de nieuwe gezamenlijke moestuin. ,,Eerst was het hier een grote rommel, een vuilnisbelt", vertelde Bets vrijdagmiddag. ,,De brandnetels stonden hier een meter hoog. Kijk eens hoe mooi het er nu bij ligt, ik ben hier echt heel blij mee." En lachend: ,,Ik heb natuurlijk aan mijn kant wel het meeste gezaaid." Schoonzoon Albert Bressers hielp een handje. Samen met zijn schoonmoeder beheert hij een stuk moestuin met aardbeien, bieslook, aardappelen, sla, frambozen en bonen.

GENERATIETUIN

Stolvoort van de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid keek tevreden toe. ,, Ik hoop dat hier veel mooie ontmoetingen uit voortkomen", sprak ze. In Boxtel geniet de stichting bekendheid door de realisatie van de onlangs geopende generatietuin tegenover de Kinderboerderij. ,,Organisaties die in de wijk Oost actief zijn, willen we gaan betrekken bij de generatietuin. Zoals Cello, De Rots, de scholen, GGD, fysiotherapeuten. Dat wordt ons volgende project", aldus Diny.

OP DE FOTO: Bert Habraken (links) geeft aanwijzingen tijdens het inzaaien. Rechts in beeld bewoonster Bets van Haaren die erg blij is met dit nieuwe initiatief achter haar seniorenwoning. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

Natuurwerkgroep

De Natuurwerkgroep Liempde gaat zondag 10 mei wandelen in het Dommeldal bij Nuenen. Een gids vertelt meer over het gebied. Vertrek is om 09.30 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Meer informatie: info@natuurwerkgroepliempde.nl.