Ook tijdens de grote manifestatie in Esch in 1990 werd een Spel zonder Grenzen gehouden. (Archieffoto: Piet van Oers).
Ook tijdens de grote manifestatie in Esch in 1990 werd een Spel zonder Grenzen gehouden. (Archieffoto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

spel zonder grenzen en culinaire avond

Esch krijgt bezoek van
50 buitenlandse gasten

Het Bierpompfeest wordt in 2015 voor de vijftigste keer georganiseerd, maar óók Friends of Europe Esch viert een jubileum. De stichting werd in 1990 opgericht voor de organisatie van een grote manifestatie in Esch. Om uitgebreid stil te staan bij het zilveren jubileum, zijn vijftig gasten uitgenodigd die afkomstig zijn uit de landen die bij het Europees Trefpunt zijn aangesloten. Zij arriveren woensdag 13 mei in Esch.

De buitenlandse bezoekers worden ondergebracht in gastgezinnen. In Ons Café aan de Leunisdijk vindt woensdagavond een 'Meet en Greet' plaats. Natuurlijk worden de Europeanen ook betrokken bij het Bierpompfeest op Hemelvaartsdag. Zo schuiven ze om 11.30 uur samen met nieuwe inwoners van Esch aan in het dorpshuis voor een brunch. Acht buitenlandse gasten staan 's middags tijdens de markt achter een kraam om uitleg te geven over hun land van herkomst.

Vrijdag 15 mei worden de Europeanen en de gastgezinnen in de ochtend verwacht in het gemeentehuis van Haaren. Vanaf 13.30 uur gaat vervolgens in het sportpark van Essche Boys een Spel zonder Grenzen van start. Teams strijden tot 17.00 uur met elkaar om de prijzen. Vanaf 21.00 uur vindt in de tent op het Marktplein een tweede feestavond plaats. De band Cups and Plates verzorgt een optreden, tevens worden de prijzen van Spel zonder Grenzen uitgereikt.

Zaterdag nemen de gasten 's middags deel aan een speurtocht om Esch nóg beter te leren kennen. In de avond vindt de culinaire avond plaats in De Es. Vanaf 19.00 uur kunnen buitenlandse gasten en mensen die zich opgegeven hebben, elkaars hapjes en drankjes proeven. Vanaf 22.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken. Zondag 17 mei keren de Europeanen weer huiswaarts.

FOTO BOVEN: Ook tijdens de grote manifestatie in Esch in 1990 werd een Spel zonder Grenzen gehouden. (Archieffoto: Piet van Oers).