Voormalig burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren (links) en voorzitter Martin van Greven van stichting Friends of Europe poseren voor de verschillende geschenken die Ronnes kreeg tijdens trips naar Europese dorpen. (Foto: Peter de Koning).
Voormalig burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren (links) en voorzitter Martin van Greven van stichting Friends of Europe poseren voor de verschillende geschenken die Ronnes kreeg tijdens trips naar Europese dorpen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

europees trefpunt en bierpompfeest brengen talloze anekdotes naar boven

'Bij beide evenementen staat ontmoeting centraal'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Inwoners van Esch bereiden zich voor op twee jubilerende evenementen. Op Hemelvaartsdag wordt de vijftigste editie van het Bierpompfeest gehouden. Verder bestaat Friends of Europe 25 jaar. Drie dagen lang, van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 mei, wordt in het dorp uitgebreid stilgestaan bij beide evenementen. Brabants Centrum besteedt de komende weken aandacht aan de jubilea door met betrokkenen te spreken. Deze week: Martin Greven en Frans Ronnes.

De Golden Star Award die het charter in 2010 ontving, kandelaars uit het Deense Næstved, Roemeense boeken en een miniatuurviool uit Hongarije. Het huis van Frans Ronnes, voormalig burgemeester van de gemeente Haaren, staat bol van de herinneringen aan het Europees Trefpunt. Niet zo gek; hij was tussen 2005 en 2012 president van het charter. Ronnes maakte per toeval voor het eerst kennis met het Europese samenwerkingsverband dat in 1989 werd opgericht en waar Esch sinds de start deel van uitmaakt. ,,Een oud-collega, de zus van Joke van der Zanden uit Esch, sprak in 1990 vol enthousiasme over de grote Europese manifestatie die in het dorp plaatsvond."

te pakken

Pas in 2001 hoorde Ronnes er opnieuw over, toen hij burgemeester werd van de gemeente Haaren. De eerste trip leidde hem naar het dorpje Samuel in Portugal. ,,Ik wilde eerst met eigen ogen zien wat het samenwerkingsverband inhield voordat ik er een oordeel over zou vormen." Hij belandde bij een gastgezin, dat op de tweede dag een ontmoeting met andere buitenlandse gasten op poten had gezet. ,,Die avond zat ik met Portugezen, Fransen en Duitsers aan tafel en had ik het ontzettend naar mijn zin. Het charter had me te pakken", grinnikt Ronnes.

Dat gold ook voor Martin Greven die in 2009 voorzitter van het jubilerende Friends of Europe Esch werd. Een jaar eerder trad hij al toe tot het Bierpompcomité. ,,Ik dacht niet aan de tijd die het me zou kosten. Ik wist alleen dat ik het verschrikkelijk jammer zou vinden als het Bierpompfeest of het charter zouden ophouden te bestaan. En dan stap je erin..." Greven is nog steeds actief bij beide clubs betrokken en toont een bijzonder boekje dat hij samenstelde met foto's en teksten over vijftig jaar Bierpompfeest. Deze kleurige bundel is op Hemelvaartsdag te koop.

HEEL VEEL GOEDS

Anekdotes over Europese trips volgen elkaar vervolgens in hoog tempo op. Met een auto vol brochures in twee weken door net aangesloten landen rijden om dorpen kennis te laten maken met het trefpunt, terug in de tijd in Roemenië, een Russisch-orthodoxe herdenkingsdienst bijwonen, pubers toespreken op een Spaanse middelbare school en tijdens een vakantie de opening van een wandelpad in Italië bijwonen: zowel Ronnes als Greven zit vol verhalen over Europa. ,,Woensdag sprak ik nog met een zakenman die mopperde over Europa. Dan kan ik het niet laten om te benadrukken dat de Europese Unie heel veel goeds heeft gebracht. Zolang we praten met elkaar, is er in ieder geval geen oorlog", stelt Ronnes. ,,Bovendien krijg je door het Europees charter de kans om intensief kennis te maken met culturen, omdat je telkens in een gastgezin verblijft." Hij is er trots op dat onder zijn leiding ook een programma voor de jeugd is opgezet.

Het duo kijkt uit naar volgende week, wanneer het Bierpompfeest en het Europees Trefpunt opnieuw verbonden worden. Woensdag arriveren bijna vijftig gasten uit acht Europese landen in Esch vanwege de vijftigste editie van het Bierpompfeest. ,,Beide evenementen weten elkaar altijd goed te vinden. Dat was al in 1990, toen de eerste manifestatie in Esch samenviel met het Bierpompfeest", zegt Ronnes, die vanaf woensdag 13 april twee Hongaarse gasten te logeren krijgt. ,,Natuurlijk zijn de ontmoetingen met inwoners van Europese dorpen altijd grote happenings, maar net als het Bierpompfeest dienen deze samenkomsten hetzelfde doel: kennismaken met elkaar", aldus Greven. ,,En tijdens het Bierpompfeest zijn het niet alleen de nieuwe inwoners die kennismaken met Esch. Oók Esschenaren ontmoeten elkaar weer op zo'n evenement. En dat maakt het zo geweldig."