Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PIET SWANENBERG EN TOON VAN WEERT BBB-KAMPIOENEN

Piet Swanenberg en Toon van Weert hebben zondag in zaal De Comsche Hoeve het persoonlijk librekampioenschap van de Boxtelse Biljart Bond op hun naam geschreven. De publieke belangstelling viel wat tegen op dat moment, maar de sportieve verrichtingen waren toch alleszins de moeite waard. Ondanks dat het gebruikelijk spelpeil niet werd gehaald. De zenuwen gierden door de keel, zélfs bij de meest coole biljarter...

Op vrijdag en zaterdag bestreden de deelnemers elkaar in de voorronden. Een legertje van organisatoren, arbiters en schrijvers zorgde voor een vlot verloop van de matches. De avonden en middag werden volop bezocht en de drukte was gezellig en inspirerend. En spannend was het ook, want vaak werden de uiteindelijke finalisten in de laatste speelronde bekend.

klasse A

Leo van Erp en Lothar Griebe beten het spits af in de eerste halve finaleronde. Zelfs jongste supporter en kleinzoon Robbie van Erp kon niet verhinderen dat zijn opa Leo slechts twee derde van zijn gemiddelde stootte en tegen Lothar Griebe roemloos ten onder ging. En dat terwijl de laatste ook moeizaam punten verzamelde, maar wel won met 10-7.

In de andere halve finalepartij speelde Piet Swanenberg een vlotte wedstrijd op niveau, en zelfs met een enkele grote serie erin verwerkt. Hierdoor en hiervoor moest de stroef spelende tegenstander Jan van de Boogaard diep het hoofd buigen en verliezen met 12-5.

De finale tussen Piet Swanenberg en Lothar Griebe was vooral voor de laatste een ware martelgang; hem lukten zelfs de ballen die hij normaliter met zijn wenkbrauwen kan maken, niet meer. Daarom kon Piet Swanenberg rekenkundig maar net beneden zijn kunnen deze wedstrijd uitspelen en er met de palmares vandoor gaan. Het werd 10-7 in zijn voordeel.

klasse B

In deze finalerondes moest een finaliste verstek laten gaan. Wilma van Schijndel, al vele jaren een vertrouwd gezicht in de eindstrijd, mocht haar man, die de grote pelgrimage volbracht had, in Santiago de Compostella met het vliegtuig gaan ophalen. Zulk een unieke mogelijkheid vermag de Boxtelse kampioenschappen wel te verdringen. Toon van Weert viel voor haar in en op diens blijde intrede rustte voorwaar zegen!

In de eerste halve finalematch won Willem Witte met flair van Henny van Houtum, die door zenuwen overmand, zelfs de eenvoudigste spelpatronen niet wist te volbrengen. Willem won met 12-5 van de enige vrouwelijke finalist.

De andere halve finalepartij werd een prooi voor Toon van Weert. Hij vermorzelde Ties der Kinderen, die in deze vroege ochtenduren slechts op een derde van zijn vermogen functioneerde. De uitslag was 12-3.

In de finalewedstrijd werd Willem Witte op zijn beurt geplaagd door wedstrijdstress. Had hij in de halve finale nog ijzig cool geheerst, nu moest hij het onderspit delven tegen Toon van Weert, die zelfverzekerd en instinctmatig de grote klus klaarde. Hij won met 10-4 en zo werd de invaller Boxtels kampioen!

Voorzitter Guus Eltink was zeer tevreden over het hele verloop van de librecompetitie . Wel had hij, die zo uitblonk in de voorronden, graag zelf in de finale willen staan. Dat heeft echter niet zo mogen zijn. In het vroege najaar wordt de draad weer opgenomen. Dan starten de clubkampioenschappen libre van de BBB, de Boxtelse Biljart Bond.