Raoul Gregoire uit Boxtel vernam kort voor Pasen dat zijn biologische vader afkomstig is uit Spanje. Hij start zijn zoektocht bij oud-medewerkers van Remington in 's-Hertogenbosch. (Foto's: Peter de Koning).
Raoul Gregoire uit Boxtel vernam kort voor Pasen dat zijn biologische vader afkomstig is uit Spanje. Hij start zijn zoektocht bij oud-medewerkers van Remington in 's-Hertogenbosch. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

BOXTELAAR RAOUL GREGOIRE ONTRAFELT FAMILIEGEHEIM EN GAAT OP ZOEK NAAR BIOLOGISCHE VADER

'En zo zit je ineens in een aflevering van Spoorloos'

MARC CLEUTJENS

Het leven van Raoul Gregoire staat sinds vorige maand helemaal op z'n kop. De Boxtelaar kreeg enkele weken geleden als een donderslag bij heldere hemel te horen dat de man die hij al zijn hele leven als vader beschouwt, niet zijn biologische vader is. Stukje bij beetje heeft Raoul de voorbije weken een lang bewaard familiegeheim ontrafeld en gaat hij op zoek naar de man die hem 46 jaar geleden heeft verwekt. Maar waar te beginnen?

Raoul kan het nog steeds niet bevatten. Enkele dagen voor Pasen kreeg hij een telefoontje van zijn ouders die in het Belgische Mons wonen. Of ze even op de koffie konden komen. De boodschap die ze bij zich hadden, had zo'n emotionele lading dat de Boxtelaar er nog steeds van moet bijkomen. ,,Ze kwamen vertellen dat mijn biologische vader niet dezelfde man is die me samen met mijn moeder heeft opgevoed. Mijn echte vader is een Spanjaard die destijds verkering had met mijn moeder en werkte bij de firma Remington in Den Bosch."

Raoul stond perplex. Zeker toen langzaam maar zeker meer puzzelstukjes bekend werden en hij zo'n beetje de enige in de hele familie was die níet op de hoogte was van dit goedbewaarde geheim. ,,Niet alleen mijn ouders wisten het, ook alle ooms en tantes waren op de hoogte maar hebben altijd gezwegen. Misschien wel 35 mensen hebben het altijd geweten… Het lijkt erop dat iedereen het geheim mee in zijn graf had willen meenemen. Een onvoorstelbare gedachte."

BEDENKTIJD

Geheel onverwacht was er echter geen houden meer aan en voelden Raouls ouders zich gedwongen klare wijn te schenken. ,,Enkele weken voor Pasen was er een familieweekend waar iedereen aanwezig was. Mijn nichtje Iris was er ook, met een vriend. En die proefde als nieuwkomer en buitenstaander dat er iets vreemds aan de hand was, pikte kennelijk signalen op. Hij heeft Iris hierover verteld en zij is gaan informeren. Eerst bij haar ouders, mijn oom en tante."

Al snel werd duidelijk dat een jarenlang bewaard familiegeheim op punt van ontdekking stond. ,,Iris heeft ook mijn ouders benaderd en aangegeven dat ik het recht heb om te weten dat ik een andere biologische vader heb dan ik altijd heb vermoed. Ze was recht door zee, gaf mijn ouders twaalf weken bedenktijd. Als ze die periode niet zouden benutten om mij te informeren, zou ze mij zelf op de hoogte brengen."

Raoul bewondert zijn nicht, maar heeft óók respect voor zijn ouders. ,,Wat zullen ze veel slapeloze nachten hebben gehad toen deze informatie op straat dreigde te komen. Ik waardeer het dat ze naar me toe zijn gekomen en het hebben verteld. Schokkend is het wel. Van het ene op het andere moment ben je in een soort uitzending van Spoorloos terechtgekomen. Het was alsof ik een keiharde klap in mijn gezicht kreeg, toen mijn moeder het vertelde."

STROOMVERSNELLING

Raoul vertelt dat hij uit een 'supergelukkig' gezin komt, waarin vader Gregoire een goede baan had bij het ministerie van Defensie. Nadat hij de militaire academie had afgerond, werd hij gelegerd in Ede waar ook Raouls zusje – twee jaar na zijn geboorte - werd geboren. ,,Mijn vader is afkomstig uit Eindhoven, mijn moeder is een Bossche. In 1978 heeft mijn vader overplaatsing aangevraagd en kreeg hij een baan bij het militair hoofdkwartier van de NAVO in Mons. Daar zijn we toen gaan wonen."

Raoul heeft zich nooit gerealiseerd welk geheim zijn ouders altijd met zich meegedragen hebben, maar vermoedt dat de verhuizing naar België ermee te maken had. ,,Misschien waren ze bang voor ontdekking? Als je bijna bij de Franse grens woont, ben je uit beeld en worden er door familieleden geen vragen gesteld." Raoul koos net als zijn vader ook voor het leger en leerde iemand kennen met wie hij trouwde en kinderen kreeg. ,,Zo ben ik in Boxtel komen wonen."

COMPLICATIES

De laatste weken heeft Raoul als in een stroomversnelling ontdekt hoe zijn eerste levensmaanden in werkelijkheid zijn verlopen. Hij is daarbij heen en weer geschud als een passagier van een woeste achtbaan en van de ene in de andere verbazing gevallen. ,,Mijn moeder was 20 jaar toen ze zwanger raakte. Mijn biologische vader wilde dat ze abortus zou plegen, maar dat heeft ze geweigerd. Ik ben geboren in het Mariaziekenhuis in Tilburg. Dat gebeurde omdat er complicaties optraden bij de bevalling. Ik zou eigenlijk ter wereld moeten komen bij de nonnen in Goirle."

Raoul is even stil. ,,In plaats van mee naar huis gaan, heb ik de eerste tien maanden van mijn leven doorgebracht in een kindertehuis in Goirle. Gelukkig liet mijn moeder me niet los; ze kwam elke week op bezoek, ondanks dat ze niet voor me kon zorgen. Toen ik zes maanden oud was, leerde ze mijn huidige vader kennen met wie ze verkering kreeg en later zou trouwen. Omdat hij pas 17 jaar was, kon dat niet meteen en was er geen sprake van dat ik naar huis kon gaan."

Het waren de ouders van zijn huidige vader die zich toen over hem ontfermden. ,,Na tien maanden kindertehuis ben ik bij hen in huis gehaald omdat ze beslist niet wilden dat ik afgestaan zou worden ter adoptie. Terugkijkend ben ik blij dat het zo gelopen is, ik heb een gelukkige jeugd gehad met mijn ouders en ben er trots op dat mijn vader me, ondanks zijn hele jonge leeftijd, me heeft geaccepteerd. Hij hoeft dan ook niet bang te zijn dat ik hem nu anders ga zien nu dit geheim is ontdekt."

FOTOALBUMS

Met de wetenschap van nu, vallen wel allerlei dingen op. ,,Ik heb de fotoalbums van mijn zusje en van mijzelf eens goed bekeken. Het is me eerder nooit opgevallen dat ik op de eerste foto's een jongetje van tien maanden ben en er geen enkele babyfoto bestaat. Mijn zusjes boek begint met prentjes in het kraambed. Nooit heb ik bedacht dat deze geschiedenis hierachter zou zitten."

Raoul wil weten wie zijn biologische vader is, ook al hebben zijn ouders moeite met die zoektocht omdat ze weten dat hij destijds niet met zijn zoontje te maken wilde hebben. ,,Mijn moeder heeft me na de geboorte één keer laten zien aan hem, op een terrasje in Goirle. Hij wilde er niets van weten en verdween uit haar leven. Het moet moeilijk voor haar zijn geweest."

Waar hij moet beginnen is nog een raadsel. ,,Meedoen aan Spoorloos is eigenlijk het laatste wat ik wil. Ik wil het mijn moeder niet aandoen dat we landelijk zo in beeld komen. Maar als het moet, is Spoorloos mijn laatste redmiddel."

AANKNOPINGSPUNT

Raouls zoektocht begint dichter bij huis. Hij weet dat zijn Spaanse vader afkomstig zou zijn uit de regio Madrid en als voornaam José heeft. ,,Dat maakt zoeken lastig", grinnikt de Boxtelaar. ,,Bijna alle Spanjaarden heten José…" Hij heeft ook een achternaam, maar die wordt door verschillende mensen op afwijkende wijze gespeld. Broyero, Broyer of Brochero, zo zou zijn biologische vader moeten heten. Naar verwachting is hij thans 70 jaar of iets ouder.

Een eerste aanknopingspunt is Remington. Die fabriek in 's-Hertogenbosch maakte tot het faillissement in de jaren tachtig van de vorige eeuw typemachines en was de plek waar Raouls biologische vader werkte. Hij woonde destijds aan het Stuivesantplein in Tilburg, maar zou ook gewoond hebben aan het Rivierenplein in 's-Hertogenbosch. ,,Ik hoop dat er in Boxtel ook mensen wonen die bij Remington hebben gewerkt. Daar werkten destijds wel duizend mensen en er zal vast ook iemand uit Boxtel op de loonlijst hebben gestaan. Misschien hebben ze mijn vader wel gekend."

ALLES IS ANDERS…

De vraag werpt zich op wat Raoul gaat doen als hij zijn biologische vader vindt. ,,Ik durf niet te zeggen of ik hem dan uiteindelijk wil ontmoeten en onder ogen durf te komen", zegt hij. ,,Volgens mijn moeder wilde hij destijds niets van me weten en dat vind ik pijnlijk. Maar van de andere kant zou ik graag zijn kant van het verhaal willen weten. En ik weet van mijn moeder dat hij meer kinderen moet hebben. Ze heeft hem namelijk nog één keer ergens op straat zien lopen, met twee kleine kinderen. En die halfbroertjes of halfzusjes zou ik natuurlijk heel graag ontmoeten."

Enkele weken na de spectaculaire ontrafeling van het familiegeheim probeert Raoul het roer recht te houden. Hij is nogal eens emotioneel, maar vindt voldoende afleiding in een leuke baan als manager bij Van der Velden Rioleringsbeheer in Boxtel.

Zo af en toe realiseert hij zich hij dat alles ineens anders is. ,,Als mijn nichtje de stoute schoenen niet had aangetrokken, was het geheim nooit onthuld. En ja, nu is mijn zusje ineens mijn halfzusje. En ik vraag me af of ik verder moet gaan met het stamboomonderzoek van de familie Gregoire. Want ja, ik ben eigenlijk helemaal geen Gregoire…"

Raoul Gregoire poseert met enkele portretten uit het familiealbum. Hij gaat op zoek naar zijn vader, die een Spaanse achtergrond heeft. Het is niet uitgesloten dat hij is teruggekeerd naar zijn moederland.