speel-o-theek gaat op 1 juli dicht

Bibliotheek Boxtel: drie opties voor de toekomst

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al langere tijd is bibliotheek De Meierij bezig met een onderzoek naar de toekomst van de vestiging in Boxtel. Aan het college van B. en W. is inmiddels een haalbaarheidsstudie voorgelegd met daarin drie mogelijke scenario's voor het voortbestaan van de Boxtelse bibliotheek. Directeur Marc Jacobs hoopt nog voor de zomervakantie duidelijkheid te hebben.

Een jaar geleden werd bekend dat Jacobs in gesprek was met Podium Boxtel en mbo-opleiding SintLucas over mogelijke verhuizing van de bibliotheek naar dit gebouw. Reden hiervoor was het teruglopend bezoekersaantal van de bibliotheek alsmede de beperkte openingstijden van Podium Boxtel. Het samenwerken van de twee instellingen zou moeten zorgen voor meer bezoekers, een uitgebreider aanbod én ruimere openingstijden. Volgens Jacobs is de verhuizing nog altijd een optie, deze maakt dan ook deel uit van de haalbaarheidsstudie.

Twee andere mogelijkheden zijn het handhaven van de bibliotheek in het huidige onderkomen aan de Burgakker of een verhuizing naar een ander, kleiner pand in het centrum van Boxtel. Jacobs: ,,Het huidige gebouw is best aan de prijs en dat is in deze tijden gewoon niet meer rendabel. Het is een prachtig pand, maar ik investeer liever in goede dienstverlening dan in stenen." Mocht de bibliotheek gevestigd blijven aan de Burgakker, dan zou het gaan om een kleiner deel van het gebouw. De ruimte die beschikbaar komt moet dan worden verhuurd aan een andere instelling.

IDEALE OPLOSSING

Dat laatste lijkt een lastige klus te worden. Deze week werd namelijk bekend dat speel-o-theek De Eendenrking - gevestigd in de bibliotheek - gaat stoppen. Per 1 juli sluit de uitleen voor kinderspeelgoed de deuren, reden is het teruglopende aantal vrijwilligers. De speel-o-theek is op 27 juni voor het laatst geopend, op 4 juli is er nog een verkoopdag voor leden. Een week later kunnen ook andere belangstellenden terecht om spulletjes aan te schaffen. Jacobs: ,,Ik vind het jammer dat De Eendenkring stopt, maar het is wel begrijpelijk. Het kost ons wel iets aan huurinkomsten; dat bedrag is wel te overzien."

Hoe de toekomst van de bibliotheek eruit komt te zien en in welk gebouw dat zal zijn, is nog onduidelijk. Jacobs hoopt voor de zomervakantie meer te weten en plannen te kunnen gaan maken. ,,Wat mijn ideale oplossing is? Ik wil zo min mogelijk geld kwijt zijn en zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken bij de bibliotheek. Iedereen moet er gebruik van kunnen maken, dát is het belangrijkst."