Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZONNIGE KONINGSDAG IN TEKEN VAN BOXTELSE CULTUURHISTORIE

Met ridders en jonkvrouwen op stap...

Kasteelpark Stapelen was dit jaar misschien wel dé ontdekking van Koningsdag. De evenementen die daar voor kinderen werden georganiseerd door Boxtel Vooruit speelden zich af in een prachtig decor dat is aangekleed met een heus kasteel. Een korte wandeling volstaat om je van de groene oase te verplaatsen naar de drukke Markt...

Koningsdag voltrok zich maandag onder een zonnige hemel, waar regenbuien waren voorspeld. Het leverde kleurrijke plaatjes op, in het kasteelpark van Stapelen waar fietsen versierd werden en als afsluiting een ridderpicknick op het programma stond. Maar ook op en rond de Markt was het goed toeven en stroomden de terrassen vol terwijl kinderen meededen aan spelletjes.

Vanwege het eeuwfeest dat de paters assumptionisten van Stapelen gaan vieren en de opknapbeurt die Boxtel gaat uitvoeren langs de cultuurhistorisch as, was het geen verrassing dat Koningsdag in het teken stond van ridders en jonkvrouwen. Ze speelden een hoofdrol in een programma dat jammer genoeg al om half vijf uit het centrum vertrok, waardoor de afsluiting van Koningsdag in Boxtel een tamelijk abrupt einde kende en een muziekprogramma ontbrak.

De festiviteiten startten zondag in Boxtel met een drukke Oranjebraderie en een vrijmarkt, waaraan honderden kinderen meededen. Ook in Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde was vooral voor kinderen van alles te beleven. Het fietsen versieren blijft een van vaste onderdelen van de Oranjeprogramma's.

FOTO BOVEN: Honderden Boxtelse kinderen deden op Koningsdag mee aan het fiets versieren in park Stapelen. Na een cultureel verantwoorde wandeling over de kasseien van de Burgakker, arriveerde stoet met de ridder en jonkvrouw van Stapelen op de Markt. (Foto: Peter de Koning).


ERNST HAALBOOM DOOK ONDER IN BOXTEL

Boxtels verzet kreeg hulp

van Wehrmacht-deserteur

De verzetsbeweging in Boxtel heeft gedurende de laatste weken voor de bevrijding in oktober 1944 hulp gehad van een soldaat die was gedeserteerd uit de Wehrmacht. Ernst Haalboom, een in Dortmund geboren Rijksduitser uit Stadskanaal, ontvluchtte rond Dolle Dinsdag zijn eenheid nabij Oostelbeers en kwam terecht in Boxtel, waar hij een onderduikadres vond.

De onderzoekers Peter van der Linden uit Oisterwijk en Pieter van den Hout uit Boxtel doken in de bijzondere geschiedenis van Haalboom, die aantoonbaar actief was voor het verzet. Hij hielp mee met voedseltransporten naar de Kampina, waar meer dan honderd Amerikaanse en Britse luchtlandingstroepen verborgen werden. Totdat ook de rest van Nederland was bevrijd, verbleef Haalboom op diverse adressen in Boxtel, tot hij in de zomer van 1945 terugkeerde naar zijn gezin in Stadskanaal.

Van der Linden en Van den Hout vertellen in Brabants Centrum uitgebreid over het leven van Ernst Haalboom en over de bijzondere feiten die ze zeventig jaar na dato op basis van archiefstukken en interviews hebben achterhaald. De artikelen in deze krant zijn geautoriseerd door de dochter van Haalboom, die zelf liever buiten de publiciteit blijft. De twee onderzoekers spreken hun waardering uit voor hetgeen Haalboom in Boxtel heeft gedaan.

Op pagina 6 en 7: 'Ernst heeft goed Nederlandsch bloed in de aderen'.