Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Stille tocht en bevrijdingsconcert

Boxtel herdenkt op 4 mei én viert vrijheid op 5 mei

Boxtel herdenkt dit jaar niet alleen de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en uit andere militaire acties. Naast de invulling van nationale dodenherdenking op maandag 4 mei met een stille tocht en kransleggingen, wordt ook Bevrijdingsdag gevierd op dinsdag 5 mei. Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie verzorgen samen een bevrijdingsconcert. Gisteravond vond de eerste gezamenlijke repetitie plaats.

De leegstaande Heilig Hartkerk is dinsdagavond 5 mei de plek waar de twee muziekkorpsen samensmelten tot één groot blaasorkest. Deze week komen de muzikanten driemaal samen om het repertoire van het bevrijdingsconcert in te studeren. Zowel gisteren als vanavond wordt gerepeteerd in de Tijberzaal van het Baanderherencollege en ook zondagochtend vindt daar nog een repetitie plaats.

BEVRIJDINGSVUUR

Het bevrijdingsconcert is een initiatief van evenementenstichting Boxtel Vooruit en wordt gedirigeerd door Arjan Gaasbeek, sinds kort de artistiek leider van de Gildenbondsharmonie. Vertegenwoordigers van de twee verenigingen hebben geprobeerd een programma samen te stellen dat helemaal in de traditie van Bevrijdingsdag past. En dus klinken swingende nummers van de meest bekende bandleider van de Amerikaanse troepen in de jaren veertig van de vorige eeuw: Glenn Miller. De Boxtelse singer-songwriter Joia Rath zingt We'll meet again van Vera Lynn en Vrede van Ruth Jacott met de harmonieën.

Het bevrijdingsconcert begint dinsdag 5 mei om 19.15 uur en is gratis toegankelijk. Vlak na aanvang dragen jeugdleden van atletiekvereniging Marvel het bevrijdingsvuur de in januari gesloten Heilig Hartkerk binnen. Gedurende het hele concert blijft het vuur, dat de atleten in de nacht ervoor ophalen bij hotel De Wereld in Wageningen, branden.

De atleten vertrekken maandagavond 4 mei per bus naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Rennend worden de fakkels vervolgens in estafette naar Boxtel gebracht. De sportieve delegatie hoopt dinsdag rond 11.30 uur te arriveren bij clubgebouw Markant in sportpark Den Wielakker. Daar krijgen de lopers een lunch aangeboden door het gemeentebestuur. 's Avonds gaan de lopers nogmaals op pad: om het bevrijdingsvuur naar de Heilig Hartkerk te brengen.

GEVALLENEN

Dodenherdenking start maandag 4 mei om 18.40 uur met een herdenkingsdienst in de Sint-Petrusbasiliek. Namens de Stichting Veteranen Boxtel zal Peter van As hier een inleiding houden. Rond 19.20 uur vertrekt vanaf de kerk een stille tocht onder begeleiding van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.

De tocht voert als eerste naar het Indië-monument aan de Koppel, waarna de stoet, via de Vicaris Van Alphenlaan, Mgr. Wilmerstraat en Baroniestraat, verder trekt naar de oorlogsgraven van omgekomen RAF-piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op beide plekken legt locoburgemeester Van Wanrooij bloemenkransen en vindt een vendelgroet plaats onder toeziend oog van een erewacht die wordt opgesteld door Scouting Boxtel. Bij de RAF-graven speelt een koperensemble van de Gildenbondsharmonie koralen, het signaal Taptoe en het volkslied. Bovendien worden hier om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Een kranslegging vindt ook plaats bij de graven van de negen slachtoffers uit de Mijlstraat. Zij kwamen in december 1944 om (Boxtel was al bevrijd) toen daar een vliegende bom neerkwam. Het gemeentebestuur biedt deelnemers aansluitend aan de plechtigheid koffie en thee aan in zaal De Adelaar.

Wie kaarten heeft, kan bovendien om 20.45 uur de theatervoorstelling Sneeuw op het prikkeldraad bekijken in jongerencentrum B-Town, ook aan de Baroniestraat. Kaartjes voor deze voorstelling kosten 10 euro en zijn te koop via e-mail: ellenkeesloo@gmail.com.

FOTO ONDER: Muzikanten van de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie schuiven deze week driemaal om en om achter de lessenaars om te oefenen voor het bevrijdingsconcert op 5 mei in de voormalige Heilig Hartkerk. Gisteravond was in de Tijberzaal de eerste gezamenlijke repetitie. (Foto: Peter de Koning).