bijeenkomst op dinsdag 26 mei

Inwoners Lennisheuvel bespreken toekomst Orion

MARIËLLE WIJFFELAARS

Middenin Lennisheuvel werd in 1948 gemeenschapshuis Orion gebouwd. Anno 2015 wordt het gebouw gebruikt door vrijwel alle verenigingen uit het kerkdorp. Modernisering van het gebouw staat hoog op het verlanglijstje van de inwoners, hiervoor zijn gelden vrijgemaakt in het integraal dorpsontwikkelingsplan (Idop). Op dinsdag 26 mei wordt een bijeenkomst gehouden over de toekomst van Orion.

Het gemeenschapshuis werd 67 jaar geleden gebouwd op initiatief van pater Jan van de Ven. Hij wilde een jeugdbeweging starten in de vorm van een parochiehuis waar verschillende verenigingen onderdak konden vinden en waar bijeenkomst gehouden konden worden. De naam werd bedacht door pastoor Arnoldus Manders. Waar in vroegere tijden de fanfare Sint-Arnoldus en jeugdclubs hun thuishaven hadden in Orion, hebben inmiddels zo'n veertig verenigingen er hun onderkomen.

VOETBALCLUB

,,Echt álle verenigingen uit het dorp zijn regelmatig in het gemeenschapshuis te vinden", zegt bestuurslid Henk van Kasteren van Stichting Gemeenschapshuis Orion. ,,Met uitzondering van de voetbalclub, die heeft natuurlijk een eigen accommodatie. Orion speelt een belangrijke rol in Lennisheuvel."

Toen in 2013 het Idop voor Lennisheuvel werd goedgekeurd, werd hierin ook een verbouwing van het gemeenschapshuis opgenomen. Een bedrag van 25.000 euro is beschikbaar om van Orion een modern gebouw te maken dat nóg beter en vaker benut kan worden door vereniging en inwoners. Van Kasteren: ,,Ons meubilair is al minstens vijfentwintig jaar oud en mag zeker vervangen worden. Ook denken we aan nieuwe faciliteiten op maatschappelijk gebied. Met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is hier ook meer behoefte aan."

INVENTARISEREN

Concrete plannen zijn er nog niet. Wel is een projectgroep - bestaande uit gebruikers en bestuur van het gemeenschapshuis - opgericht die zich buigt over het herinrichten en opknappen van Orion. Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 26 mei mogen inwoners met suggesties komen. ,,We gaan inventariseren waar behoefte aan is en wat mensen nu nog missen", licht Van Kasteren toe. ,,Voor het beschikbare bedrag kunnen we geen grote werkzaamheden uitvoeren, maar met wat kleine aanpassingen en veranderingen kunnen we er wél voor zorgen dat Orion moderner en toekomstbestendig wordt."

De bijeenkomst start 26 mei om 20.00 uur en vindt uiteraard plaats in gemeenschapshuis Orion.


Commissariaat:

zendmachtiging

blijft bij LOHA

Het besluit van het Commissariaat voor de Media om de zendmachtiging aan de Lokale Omroep Haaren (LOHA) toe te kennen, blijft van kracht. Medewerkers van de Haarense Omroep Stichting (HOS), die daarvoor de uitzendrechten in bezit hadden, tekenden bezwaar aan tegen het besluit. Donderdag werd duidelijk dat het mediaorgaan de bezwaren grotendeels ongegrond verklaart en het besluit van vorig jaar handhaaft.

Nadat het commissariaat op 24 juni besloot de zendmachtiging aan LOHA toe te kennen, maakte HOS in augustus bezwaar. Zo waren vrijwilligers van de omroep van mening dat het voorkeursadvies van de gemeente Haaren 'onvoldoende gemotiveerd en onvoldoende zorgvuldig tot stand was gekomen'. In oktober vond een hoorzitting plaats waarin afgevaardigden van HOS, LOHA en de gemeente Haaren aanwezig waren.

Donderdag maakte het commissariaat bekend dat HOS op één punt in het gelijk werd gesteld. Het college van B. en W. heeft zich van 2008 tot en met 2010 ingespannen voor samenwerking tussen HOS en de Lokale Omroep Esch (Loesch) en concludeerde op basis van deze gesprekken dat bij zowel de HOS als de LOHA geen draagvlak is voor samenwerking of samengaan. ,,Hoewel het Commissariaat constateert dat de Loesch enige betrokkenheid heeft met de LOHA, kan naar het oordeel van het Commissariaat niet gezegd worden dat de LOHA gelijk kan worden gesteld met de Loesch", zo is te lezen in het besluit van het mediaorgaan. Zij ondersteunt dan ook het bezwaar van HOS dat de gesprekken van 2008-2010 zijn meegenomen in de procedure.

DIGITAAL

Voorzitter Annemarie van Alphen van LOHA is blij met de uitspraak. ,,We kunnen nu vooruit kijken en hoeven geen rekening meer te houden met de uitspraak van het Commissariaat." HOS heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechter in 's-Hertogenbosch. ,,Het is nog niet duidelijk of HOS dit gaat doen, maar wij moeten in ieder geval verder", zegt Van Alphen.

Zo onderzoekt LOHA momenteel de mogelijkheden om digitaal uit te zenden. ,,Er zit geen toekomst in analoge televisie. We praten dan ook al geruime tijd met Ziggo en die gesprekken gaan nu in volle vaart verder. Er zit echter wel een prijskaartje aan digitaal uitzenden. Wij hebben enkel inkomsten uit sponsorgelden, dus we onderzoeken nu de mogelijkheden om de financiering rond te kunnen krijgen."

Van Alphen laat weten dat ook de gemeente Haaren om hulp is gevraagd. ,,We onderzoeken alle mogelijkheden." Ze hoopt dat de lokale zender over een jaar ook op het digitale kanaal te ontvangen is. ,,We hebben alles op orde. De afgelopen tijd was er toch wat spanning door de bezwaarprocedure, maar we zijn blij dat het commissariaat nu een uitspraak heeft gedaan."