NIEUW KUNSTWERK OP STATIONSPLEIN

'150 jaar spoor' brengt publiek naar 8 plekken

MARC CLEUTJENS

Precies honderdvijftig jaar nadat de eerste trein in Boxtel halt hield, is het opnieuw feest. Met het tweedaagse evenement '150 jaar spoor' heeft een werkgroep onder regie van de Heemkundekring Boxtel een heus spoorspektakel op touw gezet dat tal van activiteiten voor jong en oud omvat. De officiële start is zaterdag 2 mei om 11.00 uur met de onthulling van het kunstwerk van Ron van de Ven en het spoorbankje van Bert Snellaars.

Wie alle activiteiten wil beleven, kan zaterdag en zondag op acht locaties terecht om kennis te maken met verleden, heden en toekomst rond de spoorwegen in Boxtel. Het Stationsplein is twee dagen het kloppend hart rond het evenement; hier is een kleine braderie te bezoeken en kan het boek van Jos Mandos aangeschaft worden. De publicatie wordt zaterdag officieel gepresenteerd in museum MuBo aan de Baroniestraat.

BOXTELAARTJE

Wethouder Herman van Wanrooij verricht de opening van 150 jaar spoor zaterdag om 11.00 uur en zal het kunstwerk van Ron van den Ven onthullen. Reus Jas de Keistamper verzorgt een optreden, net als het Boxtelaartje van Brabants Centrum dat betrokken is bij de ingebruikname van het roestvrijstalen spoorbankje dat naar een ontwerp van Bert Snellaars is gemaakt. In het bankje is een eigentijds ontwerp van een Pegasuspaardje verwerkt; het paardje maakte deel uit van de ornamenten van het vroegere NS-station.

Zowel op zaterdag als op zondag is er vanaf 13.00 uur van alles te beleven op het Stationsplein. Zo is er een straatspoor voor kinderen en zorgen de Stripe Big Band (zaterdag) en de Big Band Boxtel (zondag) voor live muziek. Zondag is er ook straattoneel van Teejatergroep Orion en is er een informatiemarkt in de vroegere garage van de firma De Mol aan de Stationsstraat. Tijdens de braderie is niet alleen het boek van Jos Mandos te koop, ook zijn de speciale spoorpostzegels te koop.

KAMPINATOCHT

In het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd vertrekken zaterdag en zondag de wandelaars van de speciale Kampinatocht, die voert naar Oisterwijk. Sponsor NS heeft tweeduizend nostalgische treinkaartjes laten drukken, waarmee wandelaars van twee afstanden gratis met de trein terug naar Boxtel kunnen reizen. Een kleine modelbouwbeurs maakt de aankleding van het JRL compleet.

In museum MuBo is een grote expositie ingericht van allerlei historische voorwerpen die de bezoekers mee terug in de tijd nemen en iets vertellen over de Boxtelse spoorweggeschiedenis. In museum Vekemans aan de Stationsstraat worden spoorwegfilms vertoond en kunnen kinderen opstappen in een straattreintje. In een winkel aan de Croonpassage is een fototentoonstelling te zien over 150 jaar spoor.

KLEINE KERMIS

Partycentre Denziz aan de Stationsstraat richt op beide dagen een kleine kermis in met springkussen, suikerspin, popcorn en draaimolen. Bij de firma Waverail aan de Staarten op bedrijventerrein Ladonk worden presentaties gehouden over moderne technieken die in de spoorwegbranche worden toegepast, zoals wisselverwarming. Waverail heeft een grote spoorwissel open eigen terrein beschikbaar om uitleg te geven. Publiek kan alleen op zondag bij Waverail terecht.

Natuurliefhebbers kunnen aansluiten bij een vogelwandeling over het Duits Lijntje. Zondag vanaf 07.00 uur vertrekken gidsen van de Boxtelse vogelwerkgroep voor een wandeling vanaf de onbewaakte spoorwegovergang aan de Liempdseweg, De wandeling voert richting de Liempdse buurtschap Kasteren en is gratis. De tocht duurt ongeveer tweeënhalf uur.