Henk van Kasteren, Paul Hermans, Ria van Dijk, Riky Goedhart, Stephan Meister, Guus Eltink en Toon van Grinsven (v.l.n.r.) poseren met burgemeester Mark Buijs en diens echtgenote Christel nadat zij een koninklijke onderscheidingen kregen opgespeld. (Foto: Peter de Koning).
Henk van Kasteren, Paul Hermans, Ria van Dijk, Riky Goedhart, Stephan Meister, Guus Eltink en Toon van Grinsven (v.l.n.r.) poseren met burgemeester Mark Buijs en diens echtgenote Christel nadat zij een koninklijke onderscheidingen kregen opgespeld. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE TIJDENS LINTJESREGEN

Eerbetoon aan zeven Boxtelse helden

HENK VAN WEERT

Zeven inwoners van de gemeente Boxtel zijn vrijdagochtend tijdens de nationale lintjesregen benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ria van Dijk, Guus Eltink, Riky Goedhart, Toon van Grinsven, Paul Hermans, Henk van Kasteren en Stephan Meister kregen een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Mark Buijs in de raadzaal van het gemeentehuis.

,,Buiten schijnt de zon en hier binnen stralen de sterren." Met deze woorden opende burgemeester Buijs de feestelijke bijeenkomst. Net als andere jaren was het familieleden weer gelukt om de gedecoreerden met een smoesje naar het gemeentehuis te lokken.

,,Vrijwilligers die zich inzetten voor de samenleving, weten dat een lintje nooit een doel op zich is, maar het resultaat van jarenlange dienstbaarheid. Jullie zijn in mijn ogen allemaal helden van de gemeente Boxtel", aldus Buijs, die vervolgens voor iedere gedecoreerde een persoonlijk woordje klaar had.

WERELDWINKEL

De verdiensten van Ria van Dijk (65) liggen in haar woonplaats Liempde, waar ze zich bestuurlijk inzette voor het Vrouwencontact en de judo- en bridgeclub. Ook is ze vrijwilligster voor De Zonnebloem. Guus Eltink (68) dankt zijn lintje onder meer aan zijn inzet voor de politieke partij INbox, voetbalclub ODC, paardensportvereniging Sint-Martinus en de stichting Vrienden van het Poolse Volk. Daarnaast is hij actief voor het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, waar hij daags tevoren nog het koningschieten won.

Als belangenbehartiger voor mensen met een beperking zat Riky Goedhart (63) jarenlang in cliëntenorganisaties van Groote Cingels en Cello. Sinds tien jaar is zij bovendien vrijwilligster in de Boxtelse Wereldwinkel. Wie iets moeten weten over Lennisheuvel, kan niet om Toon van Grinsven (77) heen. Hij buigt zich over alle ruimtelijke plannen, stelt maandelijks de wijkkrant Rond Kerk en Orion samen en onderhoudt de websites met informatie over het kerkdorp.

Paul Hermans (64) heeft een grote staat van dienst opgebouwd in het onderwijs. Daarnaast kennen velen hem onder meer als gedreven vrijwilliger van evenementenstichting Boxtel Vooruit, als warm pleitbezorger van de reuzencultuur en als voorzitter van seniorenharmonie Buchestelle. Ook in het plaatselijke carnavalswereldje heeft Hermans op uiteenlopende terrein zijn sporen verdiend, terwijl hij bovendien enkele jaren de kartrekker was van de circustheaterschool.

G-VOETBAL

Als er een penningmeester nodig is, wordt vaak naar Henk van Kasteren (52) gekeken. Werkzaam op de bedrijfsadministratie van WSD Groep vervult hij in zijn vrije tijd bestuurstaken voor de Boxtelse Badminton Club, gemeenschapshuis Orion en Omroep Dommelland.

De afdeling G-voetbal bij ODC bestaat 25 jaar en medeoprichter Stephan Meister (50) zorgt er al die tijd mede voor dat mensen met een beperking sportplezier wordt geboden. Als trainer, begeleider en coördinator is hij voor deze club actief.

FOTO BOVEN: Henk van Kasteren, Paul Hermans, Ria van Dijk, Riky Goedhart, Stephan Meister, Guus Eltink en Toon van Grinsven (v.l.n.r.) poseren met burgemeester Mark Buijs en diens echtgenote Christel nadat zij een koninklijke onderscheiding kregen opgespeld. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Kruisboogschieten

Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris houdt een zomeravondcompetitie kruisboogschieten voor niet-leden. Die wordt gehouden op drie donderdagen, te weten 21 en 28 mei én 4 juni vanaf 19.00 uur op het gildeterrein aan het Essche Heike, achter het complex van de Gasunie. Deelname is gratis en staat open voor personen vanaf 16 jaar. Voor kinderen is er een aparte competitie met een 'lasergeweer'. Belangstellenden, individueel of in viertallen, kunnen zich tot 14 mei aanmelden via telefoonnummer (0411) 67 48 35 of 67 28 40 of e-mail: hansvanbreugel@ziggo.nl.


REUS TREKT VAN LEER OP KONINGSDAG

Jas wil mee keien leggen
tussen Stapelen en kerk

Het is niet ondenkbaar dat reus Jas de Keistamper de komende maanden zo nu en dan de helpende hand toesteekt bij de herinrichting van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. ,,Ik zô mar wè gère m'n koleskup' van haand' laote wappere um dè project tot een goed einde te brengen. As er keie moete wôrre gestampt, ben ik niet te houwe..."

Samen met de aubade door Boxtel's Harmonie en een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris vormt de komst van reus Jas, samen met de Liempdse reuzin Hanne mî de Moor en het gevolg van Jasband De Keiknoepers en dansgroep De Keigoeikes, een vast onderdeel in het officiële programma rond de gedecoreerden op Koningsdag. Maandag was dat niet anders.

De Boxtelse reus, de enige sprekende gigant in Nederland, zei blij te zijn dat de gemeenteraad nu eindelijk een besluit heeft genomen over het goeddeels autovrij maken van de Markt. Dat het college van B. en W. er liefst drie jaar over moest doen om alternatieve parkeerplaatsen te vinden, bevreemdde de reus echter. Zéker omdat die autostalling uiteindelijk op eigen grond van de gemeente rondom het raadhuis wordt gerealiseerd. ,,Ge kent oewen eigen hof blijkbaar nog nie goewd genoeg...", grinnikte Jas.

De Boxtelse reus staat sinds twee jaar op de nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. En sinds kort prijkt daar ook de Heilig Bloedprocessie. En dat streelt de reus. Dat vervolgens het kerkbestuur weigert de bloeddoek te laten onderzoeken, vindt Jas echter raar. ,,Zôn ze bang zèn d`strakke blèkt dè op 't stukske middeleeuws linnen tóch gin echte bloedvlekke zitte?"

NAAR HENK KAMP

De reus zegde ook toe dat hij graag nog eens met de burgemeester afreist naar Den Haag om daar minister Henk Kamp 'aon z'n verstand te pulluke' dat hij moet afzien van schaliegasboringen in Boxtel. De burgemeester had zoiets enkele dagen eerder geopperd tijdens de lintjesregen.

Reus Jas kwam niet met lege handen naar Koningsdag. Hij bood burgemeester Buijs én voorzitter Wim Ketelaars het onlangs verschenen boekje 'De reuzen van Nederland - Metershoog erfgoed' aan. In het boek heeft Paul Spapens, voorzitter van de landelijke Reuzenfederatie, alle 29 reuzen beschreven die Nederland rijk is. Ook Jas en Hanne komen daarin aan bod.

150 JAAR SPOOR

Zaterdag 2 mei komt reus Jas de Keistamper om 11.00 uur opnieuw op de keien bij de officiële aftrap van de feestelijkheden rondom 150 jaar spoor in Boxtel. Twee weken later is de reus te vinden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen om het prentenboek te presenteren dat Marjolein Krijger heeft gemaakt en dat van de persen rolt bij drukkerij Tielen.