In 2013 opende De Spelelier de Kinderkunstuitleen. (Foto: Gerard Schalkx).
In 2013 opende De Spelelier de Kinderkunstuitleen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

'focussen op talent van kinderen'

Cultuureducatie: meer dan knutselen en toneelstukjes

MARIËLLE WIJFFELAARS

Maandag 1 juni organiseren het netwerk van cultuurmakers Cibox en stichting Brabants Centrum een gespreksavond over het toekomstige cultuurbeleid in Boxtel. Cultuurmakers, inwoners en lokale politici wordt gevraagd om in de spiegeltent bij kasteel Stapelen te discussiëren en praten over hun visie op cultuur in Boxtel. In aanloop naar dit debat belicht Brabants Centrum elke week een van de thema's. Deze week: cultuur en educatie.

Als directeur van stichting Brede Scholen Boxtel en bestuurslid van Boxtel Vooruit is Ghislaine de Brouwer nauw betrokken bij zowel educatie als cultuur. Op de basisscholen in de gemeente Boxtel krijgt cultuur steeds meer aandacht, onder meer via marktplaats Cultuurbox. Ook loopt op vier scholen het zogeheten CMK-traject wat staat voor Cultuureducatie Met Kwaliteit. ,,Op deze basisscholen wordt op diverse manieren creativiteit van kinderen gestimuleerd", legt De Brouwer uit. ,,Op termijn gaat dit traject ook op andere scholen lopen."

De Brouwer vindt het belangrijk dat op basisscholen cultuureducatie een grote rol speelt. Vooral het creatieve denken juicht ze toe. ,,Hiermee stimuleert een leerkracht de kinderen om te experimenteren en los te laten. Dat out-of-the-box denken wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Het is deel van de kenniseconomie", legt ze uit. ,,Kinderen die op jonge leeftijd leren vertrouwen op hun inventiviteit zijn flexibeler en in staat verbanden te leggen en oplossingen te zoeken. Ze vertrouwen meer op zichzelf."

STAR DENKEN

Het beeld dat cultuuronderwijs zich beperkt tot toneelspelen, tekenen of knutselwerkjes maken, is volgens De Brouwer achterhaald. ,,Het is veel meer dan dat. Ieder mens heeft creativiteit in zich, al ligt dat voor iedereen op een ander vlak. Door meer in te spelen op de talenten van kinderen, stijgt het zelfvertrouwen en ontwikkelen ze een creatieve hersenen. Daardoor worden het volwassenen die niet star denken, maar dingen in een breder geheel kunnen plaatsen."

Kinderen vinden het leuk om creatief bezig te zijn en daarom wil De Brouwer dat er in Boxtel nóg meer aandacht komt voor cultuureducatie. Naast de vier scholen waar het CMK-traject loopt - de Sint-Petrusschool, Prinses Amaliaschool, De Hobbendonken en Spelelier - moet het project de komende jaren worden uitgebreid. ,,Elke school kan een eigen invulling geven", vertelt De Brouwer enthousiast. ,,Ze hebben allemaal een eigen visie waarbinnen perfect cultuureducatie kan worden aangeboden."

TALENTEN

Stichting Brede Scholen Boxtel speelt hier ook een belangrijke rol in, mede door het aanbod van naschoolse activiteiten. Nu ook de toekomst van MiK Kunsteducatie onzeker is, zou Brede Scholen Boxtel samen met Cultuurbox nóg meer betrokken kunnen worden in buitenschools cultuuronderwijs. De Brouwer: ,,Het is belangrijk dat álle kinderen cultuureducatie aangeboden krijgen. De leerlingen met talent kunnen dan doorstromen naar buitenschoolse lessen om zo verder te ontwikkelen. Dat zou ook meegenomen moeten worden in het cultuurbeleid."

Voorts stelt De Brouwer dat ook docenten soms niet creatief denken en daarvoor wat scholing nodig hebben. ,,Dan kunnen ze het goed overbrengen aan de leerlingen", stelt ze. ,,Kinderen worden namelijk heel creatief geboren, maar gaandeweg hun jeugd wordt dat afgebroken. En dat is hartstikke jammer, want uiteindelijk moeten we het toch van de jeugd hebben. Laten we voorkomen dat er geen ruimte meer is voor creativiteit."

DEBAT

De debatavond van Cibox en Brabants Centrum wordt gehouden op maandag 1 juni in de spiegeltent die bij kasteel Stapelen wordt opgebouwd. Omdat de ruimte beperkt is, is aanmelden voor de bijeenkomst noodzakelijk. Dit kan via e-mailadres: cultuurmakersbll@gmail.com. Voorafgaand aan het debat worden in Brabants Centrum interviews geplaatst met mensen uit de cultuursector. Op een speciale Facebookpagina kunnen mensen hierop reageren. Kijk op www.facebook.com/cultuurmakersBLL.


Brabant Sports: vijf jaar
een vertrouwde naam

De kans om een eigen sportwinkel te kunnen beginnen, greep Joop Seegers uit Sint-Oedenrode precies vijf jaar geleden met beide handen aan. ,,Ik had al ruim twintig jaar ervaring in sportzaken in onder meer 's-Hertogenbosch en Eindhoven en kon aan de Clarissenstraat de leegstaande sportwinkel overnemen. Voor alle reguliere sporten kunnen klanten terecht bij Brabant Sports. Daarnaast leveren we veel sportkleding aan verenigingen. Ik ben trots dat bij Brabant Sports ook de grootste amateurvoetbalclub van het land kind aan huis is: OJC Rosmalen."

Uit de hele regio weten sportclubs de weg naar Brabant Sports te vinden, vertelt Seegers, die samen met zijn compagnon Bas Bijnen, de sportwinkel in hartje Boxtel runt. ,,Boxtel telt veel sportclubs en ik ben blij met bijvoorbeeld hockeyclub MEP die ook bij ons de teamkleding bestelt. Maar zo zijn er veel meer verenigingen. We bedrukken de shirts zelf met de pers die we hier in huis hebben. Dat betekent dat we snel kunnen leveren. Overigens, niet alleen aan sportverenigingen. Ook bedrijfskleding kunnen wij bedrukken", vertelt Seegers. De winkelier merkt dat klanten zich steeds vaker op internet oriënteren voordat zij naar zijn zaak komen. ,,Maar driekwart van de mensen geeft er toch de voorkeur aan om in een fysieke winkel tot aankoop over te gaan."

Voetbal, tennis, hockey. Voor uiteenlopende sporten kunnen mensen in de Boxtelse speciaalzaak terecht. ,,Maar ook voor jeu de boulesmateriaal en een dartsuitrusting. Voor beide sporten verkopen we het officiële wedstrijdmateriaal."


Vrijwilligerssteunpunt

Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt mensen die een jongen van 15 jaar en een vrouw van 37 jaar willen begeleiden. Denk aan activiteiten als wandelen, fietsen, terrasje pikken en bezoek aan de Kinderboerderij. Verder zoekt het steunpunt een vrijwilliger die twee sportdocenten op dinsdagochtend wil ondersteunen bij het lesgeven aan ouderen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Bel naar 65 58 99.