ZONNIGE FEESTTWEEDAAGSE IN BOXTEL

Oranjefeest in Stapelen smaakt naar véél meer

MARC CLEUTJENS

Een gouden greep van Boxtel Vooruit. Zo kan de keuze om een deel van Koningsdag te vieren in kasteelpark Stapelen beslist omschreven worden. Niet eerder dan dit jaar werd het lommerrijke park zo vaak betrokken bij openbare evenementen en festiviteiten. Als volgende week ook het eeuwfeest van de paters assumptionisten bij Stapelen losbarst, zal iedereen weten hoe bijzonder deze groene oase is.

De enthousiaste reacties van zowel Boxtel Vooruit als deelnemers aan de Oranjefestiviteiten beluisterend, zou kasteelpark Stapelen wel eens een blijvertje kunnen zijn in het feestprogramma op en rond Koningsdag. Het fiets versieren was nog nooit zo gezellig in een lentezonnetje op het gras voor de Boxtelse burcht. Een machtig decor om slingers en vlaggetjes op je fiets te hangen en bovendien een paardenhoofd op het stuur te bevestigen. Honderden kinderen maakten van hun tweewieler een prachtig stalen ros.

Nadat alle Oranjefestiviteiten op de Markt waren afgerond - een beetje vroeg eigenlijk omdat om half vijf 's middags alles achter de rug was - trok de jongste jeugd achter burgemeester Buijs, voorzitter Wim Ketelaars en een ridder met jonkvrouw naar Stapelen om daar van een ridderpicknick te genieten. Op kleedjes kon onbeperkt Bourgondisch gegeten worden. ,,Wat een machtig mooie plek om Koningsdag te vieren", constateerde Ketelaars toen de kinderen aanschoven voor het riddermaal.

ÉÉN MUZIEKAVOND

De voorzitter van Boxtel Vooruit kijkt tevreden terug op de feesttweedaagse die ondanks matige weersvoorspellingen zo zonnig verliep. De meeste activiteiten werden druk bezocht, zelfs de ietwat verregende muziekavond met Boxtel Zingt Mee en het optreden van Giddy Limit trok veel publiek. Dat zocht wel beschutting in de grote tent die voor het Marktpodium was geplaatst om niet kletsnat te worden.

,,We hebben heel bewust voor één muziekavond gekozen", benadrukt Ketelaars. ,,Het is mede door teruglopende subsidies en donaties te kostbaar om de kar alleen te trekken en we zouden het plezierig vinden als centrumwinkeliers of horeca-ondernemers deze uitdaging oppakken en samen met ons op trekken."

Dit jaar lukte dat volgens Ketelaars niet waardoor alleen in de 'Koningsnacht' een muzikaal programma kon worden aangeboden. Koningsdag zelf was maandagmiddag rond halfvijf al afgelopen en meteen na het vertrek van ridder en jonkvrouw verdween ook alle oranjeversiering uit het straatbeeld. Daarmee ging het prachtige feestje toch als een nachtkaars uit, al bleven de terrassen op de Markt nog lang bezet.

KNIPOOG

Burgemeester Buijs stak zijn bewondering voor zowel Boxtel Vooruit als alle deelnemers aan de kinderfestiviteiten niet onder stoelen of banken. ,,Jullie hebben er met z'n allen een prachtig feest van gemaakt. Wat leuk dat de geschiedenis van Boxtel zo mooi in beeld gebracht wordt door ook ridders en jonkvrouwen aan het programma toe te voegen. Zo heb je een knipoog naar de cultuurhistorische as tussen Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek, maar creëer je ook aandacht voor het mooie kasteelpark."

Op Koninsgdag klonken al veel geluiden om het versieren van fietsen voortaan altijd te concentreren op één plek. En park Stapelen staat als potentiele locatie beslist met stip op nummer één.