NOG GEEN ZEKERHEID OVER WERKPLAATS

Zzp'ers houden hoop op
toekomst Rechterstraat

Nog altijd hebben de zzp'ers Ivo Maaskant, Marc de Laat en Joris Cijffers geen zekerheid dat ze hun bedrijvigheid kunnen voortzetten in de werkplaats annex winkelruimte aan de Rechterstraat 60. Maar de ambachtelijke interieurbouwers en -ontwerpers blijven hopen op een vergunning voor hun bedrijfjes.

,,We worden door de gemeente aangemerkt als een timmerfabriek, maar van fabrieksmatige bedrijfsactiviteiten is hier helemaal geen sprake. We zijn ambachtelijke meubelmakers en ontwerpers", benadrukt interieurbouwer Maaskant. De Laat, die meubels op kunstzinnige wijze bewerkt, knikt: ,,Gek hè? Volgens het geldende bestemmingsplan mogen we hier wel metaal slijpen en lassen. Dat geeft veel meer overlast dan wij veroorzaken. Sterker nog, niemand heeft last van onze werkzaamheden."

Sinds 1 januari huren Maaskant en De Laat het pand waarin eertijds Videoland en later Snelders Thuiskantoor was gevestigd. Op gezette tijden maakt ook Cijffers van de ruimte gebruik. ,,Maar omdat we nog altijd geen vergunning hebben, kan ik niet veel meer doen dan bestaande klussen afmaken", zegt Maaskant. ,,Eigenlijk zou ik een verdiepingsvloer in de bedrijfshal achter de winkel willen maken om al het materiaal op te kunnen bergen. Maar zolang niet zeker is dat we hier mogen blijven, ga ik dat niet doen..."

SHOWROOM

De Laat, die ook docent is aan het Summa College in Eindhoven, wil vooraf de winkelruimte gaan benutten. ,,Als showroom voor de industriële productontwerpen die ik maak. Het zou tevens een mooie expositieruimte kunnen worden. Want mijn creaties houden het midden tussen kunst en meubels."

De gemeente heeft de zzp'ers gevraagd aan te tonen met onderzoekrapporten dat hun bedrijfjes wél passen in het bestemmingsplan. ,,Maar zo'n akoestisch onderzoek kost gauw enkele duizenden euro's. En dan nóg hebben we geen zekerheid dat we ons hier mogen vestigen", zegt Maaskant. Desondanks zijn de verhoudingen met de gemeente goed, geeft De Laat aan. ,,Het is een kwestie van één regeltje aanpassen, maar dat is blijkbaar niet mogelijk..."

NOG HOOP

Maaskant, De Laat en interieurontwerper Cijffers krijgen volgens eigen zeggen alom waardering voor hun initiatief om het leegstaande winkelpand met werkplaats aan de Rechterstraat een nieuwe bestemming te geven, zeggen ze. ,,Daarom is het zo jammer dat de officiële goedkeuring vooralsnog uitblijft. Maar we blijven hoop houden dat het nog allemaal goed komt."

In december meldde verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij dat hij met zijn ambtenaren alle mogelijkheden heeft bekeken om de vestiging van de drie zzp'ers mogelijk te maken in het pand aan de Rechterstraat. Maar daarvoor zijn geen juridische mogelijkheden, ook niet voor een ontheffing.


Collecte Oranje Fonds

Het Oranjefonds houdt tot en met zaterdag 2 mei de eerste landelijke collectie voor sociale initiatieven. Verenigingen, kinderboerderijen, welzijnsorganisaties en sportverenigingen konden zich opgeven om te collecteren in Nederlandse gemeenten. Zij ontvangen vervolgens de helft van de opbrengst. In Boxtel gaan vrijwilligers van buurtkamer Forofiet en stichting Eet met je hart langs de deuren.