Afbeelding
Foto: Jona-cantate

KERKGEBOUW VOL VOOR MUZIEK

Geslaagde Jona-cantate in vroegere Heilig Hartkerk

De vroegere Heilig Hartkerk opende zondagmiddag voor het eerst weer haar deuren sinds de onttrekking aan de eredienst in januari van dit jaar. In een volle kerk verzorgde de stichting Anisymuz de Jona-cantate, die door René van Loenen is geschreven en op muziek gezet door Alfons van der Mullen.

De Jona-cantate is een modern klassiek stuk dat is geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jona en de walvis. De middag werd gezamenlijk georganiseerd door de Protestantse Gemeente Boxtel en de Heilig Hartparochie en was mede bedoeld als een 'dank je wel' voor de vele vrijwilligers van beide kerken die voor deze middag zijn uitgenodigd.

De cantate klonk boeiend en bood volop afwisseling. Het verhaal wordt dramatisch gebracht door koren, solisten en een orkest van strijkers en houtblazers (foto). Het stuk klinkt modern, maar kent herkenbare frasen en structuren, waarbij de muziek de inhoud van het verhaal versterkt. De teksten van het grote koor reflecteren op het verhaal.

Sterke elementen vormen de begeleiding van de solisten door klarinet en piano. Een perfecte vondst is een klein vrouwenkoor dat in de zijbeuk is opgesteld en dat de stem van God vertolkt, begeleid door blokfluiten, inclusief manshoge grootbas-blokfluiten. In de cantate is een grote rol weggelegd voor de verteller. De persoon Jona is een boze en schurende spreekstem die goed de menselijke worsteling weergeeft. De cantate is eigenlijk schrijnend actueel. In het Bijbelverhaal reist Jona immers naar Ninevé, het huidige Mosul dat recentelijk door IS is verwoest. Ook de laatste zin – 'Sluit niemand uit!' – roept de tragiek op van het actuele vluchtelingenprobleem.

Al met al was het een indrukwekkende cantate onder muzikale leiding van Marijn Slappendel. Een middag die ook liet zien dat de voormalige kerk uitstekende mogelijkheden biedt voor uitvoeringen.