Burgemeester Mark Buijs en voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit op weg naar de ridderpicknick in kasteelpark Stapelen. Op een stalen ros natuurlijk, in bedwang gehouden door nar Paul Hermans... (Foto: Marc Cleutjens).
Burgemeester Mark Buijs en voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit op weg naar de ridderpicknick in kasteelpark Stapelen. Op een stalen ros natuurlijk, in bedwang gehouden door nar Paul Hermans... (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

DRUK 'KONINGSDAGVERKEER' TUSSEN KASTEEL EN MARKT

Heen en weer over de oude Burgakker

MARC CLEUTJENS

De anders zo verstilde Burgakker was op Koningsdag een soort levensader van Boxtel. Twee keer was het zelfs spitsuur in het oudste straatje van 'Boxtel Binnen'. Om half twee trok een stoet versierde fietsen van Stapelen naar de Markt, drie uur later ging de reis de andere kant op, van de Markt naar het kasteel.

Het was weer even zoals vroeger, toen de kasteelheer van Stapelen richting Sint-Petrus ging om ter kerke te gaan. Ditmaal waren het de ridder en jonkvrouw van Stapelen die enkele honderden kinderen op versierde fietsen naar de Markt loodsten. Op weg naar de viering van Koningsdag met sport en spel en natuurlijk ridderspelen zoals ringsteken en stokpaardje rijden.

De Burgakker was voor al dat drukke verkeer van edelen en voetvolk versierd met eigentijdse wapenschilden, gekleurd en geschilderd door leerlingen van de Sint-Petrusschool. De meeste schilden hingen achter de vensters, enkele exemplaren waren aan lantaarnpalen en hekken bevestigd en vormden zo een soort erehaag voor de passanten.

Bij de afsluiting van Koningsdag had de Burgakker opnieuw een hoofdrol. Burgemeester Mark Buijs en voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit reden voorop in een kleine stoet kinderen, die de drukke Markt verruilden voor de rust van kasteelpark Stapelen. Daar werd een gratis riddermaal geserveerd door de middeleeuws uitgedoste koks van Boxtel Vooruit. Op het menu stonden overigens eigentijdse hapjes: Turks brood, gehaktballetjes en knakworstjes.

Dat eten kon trouwens pas starten nadat op de kasteelbrug een groepsfoto was gemaakt en Wim Ketelaars uitgebreid had verteld over de verschillende tussen de ridders van vroeger en de ridders van nu. ,,Ridders wilden mensen vroeger helpen en beschermen. Ridders van nu zijn mensen die een lintje hebben gekregen maar die doen eigenlijk precies hetzelfde. Ze helpen anderen. En als ze dat héél lang doen, wordt dat door de koning beloond."