Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

liempde viert twee keer feest op koningsdag

Jubileum ABL: gebak en ballonnen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Liempde vierde tijdens Koningsdag niet één keer, maar twee keer feest. Zo stonden ook dit jaar de traditionele oranjefestiviteiten in het Concordiapark, zoals de vrijmarkt en kinderspelletjes, op het programma. Na afloop van deze activiteiten werd uitgebreid stilgestaan bij het veertigjarig jubileum van stichting Algemeen Belang Liempde, dat jaarlijks zorgt voor de organisatie van evenementen als Sinterklaas, Woutertje Kaboutertje en Koningsdag.

Het mooie weer zorgde ervoor dat tientallen kinderen en hun ouders oude spulletjes op kleedjes uitstalden in het Concordiapark die bedoeld waren voor de verkoop. Sommige kinderen wachtten geduldig op klandizie, maar daar was bij de achtjarige Juul van Abeelen geen sprake van. Met allerlei zelfbedachte acties probeerde ze 'klanten te lokken'. Zo kreeg iedereen bij een aankoop een spekje en had ze alle bordspellen uitgepakt, zodat mensen meteen konden zien wat het spel inhield. ,,De bak met spekjes is al bijna leeg, een teken dat we veel verkocht hebben", aldus Juul, die volgens haar moeder al maanden bezig is met de vrijmarkt. ,,We zijn vanochtend met de auto gekomen, zodat we alle spullen konden meenemen. En we hebben gekozen voor een plek in het midden, daar komt iedereen voorbij." Van de opbrengst had Juul op de vrijmarkt drie nieuwe knuffels gekocht. ,,En een gedeelte gaat naar het goede doel, ik weet alleen nog niet welke ik zal kiezen."

Naast de vrijmarkt stonden er springkussens in alle soorten en maten in het park, waar de jeugd gretig gebruik van maakte. Voor de allerjongsten stond er een grote container met zand en in de tent waar koffie, thee en limonade verkrijgbaar was, werden glittertatoeages gezet en ballonfiguren gemaakt. De kinderactiviteiten stopten een uur eerder dan gebruikelijk, vanwege het veertigjarig jubileum van ABL. Zo werd een ballonnenwedstrijd gehouden, waarbij burgemeester Mark Buijs voor het startschot zorgde. ,,Liempde staat er nóg gekleurder op. En wat is het toch mooi weer. Je krijgt wat je verdient. Dat geldt zeker voor ABL, die jaarlijks voor activiteiten in Liempde zorgt."

heel liempde

De burgemeester mocht daarna ook samen met bakker Jos van Eijndhoven de taart van 1.30 bij 0.60 meter aansnijden. Dit gebak was bestemd voor alle mensen die betrokken zijn of waren bij ABL. ,,Vorig jaar heb ik voor de hockeyclub een speciale taart gemaakt, maar deze is groter", aldus de bakker. ,,Om in oranje sferen te blijven, heb ik gekozen voor sinaasappeljam en oranje fondant. Een leuke bijkomstigheid is dat ik dit jaar óók een veertigjarig jubileum vier. Ik ben namelijk veertig jaar getrouwd..." Van Eijndhoven schat dat er ongeveer 150 mensen kunnen genieten van een stuk gebak. Lachend: ,,Al zie ik dat burgemeester Buijs iets pinniger snijdt, dus misschien zijn het wel meer gebakjes... Er zijn in ieder geval nog genoeg kinderen, dus die taart komt wel op."

De receptie was vooral een mooie manier om herinneringen op te halen, vonden Jeanne van de Laar, Joke Kuppens en Joke van Haaren. Van de Laar en Kuppens waren veertig jaar geleden betrokken bij de oprichting van ABL. ,,Het mooie aan de stichting is dat van iedere buurtvereniging iemand is vertegenwoordigd, zodat je heel Liempde bereikt", aldus Van Haaren. Van de Laar en Kuppens concluderen dat er altijd hard is én wordt gewerkt om de evenementen tot een succes te maken. ,,Wat hebben we veel sinterklaascadeautjes ingepakt en snoepzakken gevuld", verzuchtte het duo. ,,Het is leuk om vandaag weer eens te spreken met anderen die bij ABL betrokken waren. Sommigen zijn verhuisd en die zie je op zo'n receptie weer, erg leuk."

FOTO BOVEN: Vanwege het veertigjarig jubileum van Algemeen Belang Liempde werd op Koningsdag een ballonnenwedstrijd gehouden in het Concordiapark. Een kleurig beeld... (Foto: Gerard Schalkx).

Liempde

Kofferbaksale

Buurtvereniging Kasteren houdt op Hemelvaartsdag, donderdag 14 een kofferbaksale nabij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. De verkoop begint om 10.00 uur. Deelnemers kunnen zich vanaf heden opgeven via e-mail: buurtverenigingkasteren@live.nl.

Burgemeester Mark Buijs sneed tijdens de receptie van Algemeen Belang Liempde de taart aan, samen met bakker Jos van Eijndhoven en zijn echtgenoot Ine. (Foto: Gerard Schalkx).