Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZONOVERGOTEN KONINGSDAG IN HARTJE BOXTEL

Fietsridders veroveren park Stapelen

MARC CLEUTJENS

Brechtje twijfelt even: kies ik voor vlaggetjes of slingers. Een paardenhoofd of toch een oranje wimpel. Met een paar honderd andere kinderen is de achtjarige een van de deelnemers aan het traditionele fiets versieren in Boxtel. Voor het eerst in kasteelpark Stapelen. En als het aan Boxtel Vooruit ligt tot in lengte van jaren...

Ridders en jonkvrouwen staan centraal tijdens de viering van Koningsdag in Boxtel. Logisch omdat kasteel Stapelen dit jaar in de schijnwerpers staat vanwege het eeuwfeest van de paters assumptionisten. En omdat de cultuurhistorische as tussen Stapelen en Sint-Petrusbasiliek wordt opgeknapt. Boxtel ademt dus geschiedenis en wat is er leuker om ook Koningsdag aan dat thema op te hangen?

Met het versieren van enkele honderden fietsen gaat de verjaardag van koning Willem-Alexander in Boxtel van start. ,,Ik denk dat we dit nu al meer dan veertig jaar in Boxtel organiseren", zegt Ghislaine de Brouwer van Boxtel Vooruit. ,,Zeker weten", zegt Ger van Alphen, leerkracht van De Spelelier en vandaag vrijwilliger bij het knutselen in het kasteelpark. ,,We zijn er ooit mee begonnen op De Oosterpoort, de vroegere openbare school", weet Van Alphen. ,,Nu zijn we verhuisd van twee scholen naar dit mooie park."

(FR)AMBROSIUS

Ridder Ambrosius (Fons van Asten) vermaakt de kinderen in het kasteelpark met wat spannende anekdotes, hoewel hij later op de Markt pas écht gaat optreden als verteller. Ook een andere ridder met zijn jonkvrouwe verschijnen ten tonele. Eerder hebben ze de gedecoreerden al vergezeld naar de Markt voor de traditionele aubade en de toespraak van Jas de Keistamper. ,,Hoe we heten? Tja, ridder en jonkvrouw van Stapelen denk ik", giechelt jonkvrouw Margreet. ,,Noem mij ook maar Ambrosius", knipoot ridder Pieter. ,,En haar Frambosius."

Na een kleurrijke rijtoer over de Burgakker arriveren de kinderen met hun versierde fietsen op de Markt, waar de hele middag spelletjes gedaan worden. ,,Ridderspelen, maar ook moderne spelletjes en springen op een luchtkussen", vertelt Ludy Meister van Boxtel Vooruit. Brechtje geniet. ,,Ik heb mijn fiets aan papa meegegeven. Ik ga me eerst laten schminken als prinses en ga daarna een feeënhoed knutselen."

IJSJE ETEN

Burgemeester Mark Buijs noemt Koningsdag een stralende dag waarop iedereen moet genieten van een vrije dag. ,,Het was een geweldige optocht die jullie hebben laten zien", zegt Buijs richting de kinderen die hun versierde fiets op de Markt hebben gestald. ,,Ik ben er helemaal ondersteboven van." Hij vervolgt zijn verhaal met uitleg over ridders van vroeger (met zwaarden) en ridders van nu (die een lintje hebben gekregen). De meeste kinderen geloven het wel; ze gaan met een waardebon een ijsje halen.

Als de middag er bijna opzit en ridder en jonkvrouw de kinderen weer verzamelen voor de terugkeer naar Stapelen, blijft het wat stil. Veel kinderen zijn al naar huis of voelen er niet voor om de Markt te verlaten. De kleurrijke stoet is dus veel kleiner, ook al gaan burgemeester Buijs en voorzitter Wim Ketelaars voorop, zittend op een stalen ros en aangestuurd door nar Paul Hermans. Veel lekkernijen op de picknickplaats in Stapelen gaan dan ook niet op...

Brechtje is ook al naar huis. Ze heeft haar versierde fiets meegenomen en mist net als veel andere kinderen de ridderpicknick. Jammer. Maar wat Koningsdag andermaal duidelijk heeft gemaakt, is dat park Stapelen naast een oase van rust ook een prachtige plek is voor festiviteiten voor jong en oud. Een prima opmaat voor het feest dat de paters assumptionisten gaan vieren rond kasteel en in spiegeltent.

FOTO BOVEN: Met de ridder en jonkvrouw van kasteel Stapelen voorop begeven honderden kinderen met versierde fietsen zich over het Dommelbruggetje aan de Burgakker richting Markt. (Foto's: Peter de Koning).

Ridder Ambrosius (Fons van Asten) trad op als verteller bij het fiets versieren. Op de Markt schoven veel kinderen aan om te luisteren naar spannende vertellingen over ridders en jonkvrouwen. En natuurlijk mocht iedereen de helm even passen...