Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

schrijver khalid boudou te gast op jacob-roelandslyceum

'Ik zie het leven als een serieuze grap'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hij stelde zichzelf voor als de directeur, aandeelhouder én werknemer van zijn eigen schrijffabriek. Khalid Boudou, bekend van boeken als 'Het Schnitzelparadijs' en 'Pizza Maffia', was donderdag te gast bij het Jacob-Roelanslyceum (JRL) en sprak over oorlog, boekverfilmingen en tegenslagen...

Regelmatig wordt een schrijver uitgenodigd op het JRL om te komen vertellen over kinderboeken. Of om de leerlingen te overtuigen dat ze boeken moeten lezen, zoals Boudou het omschreef. Hij vroeg ter introductie wat de leerlingen in hun meivakantie gingen doen. ,,In ieder geval geen boek lezen", grinnikte leerling Daan. ,,En daarom ben ik hier, om jullie te overtuigen dat lezen leuk is", antwoordde Boudou.

Met behulp van allerlei anekdotes over zijn boeken zorgde Boudou ervoor dat de JRL-leerlingen aan zijn lippen hingen. Hij vertelde over zijn populaire boek Pizza Maffia, dat gaat over de vriendschap tussen twee vrienden die in dezelfde pizzeria werken. De band komt onder druk komt te staan als de vader van één van de vrienden een eigen pizzeria begint. ,,Ik schrijf over onderwerpen waarover jongeren praten, zoals geld, gamen en meisjes", legde Boudou uit. ,,Maar ook over onderwerpen die wat ingewikkelder in elkaar zitten, zoals oorlog. Ik probeer zo'n onderwerp toegankelijker te maken door een ruzie tussen twee families te belichten en dat jongeren ineens partij moeten kiezen, terwijl ze dat niet eens willen." Daaromheen bedenkt de schrijver allerlei gebeurtenissen. ,,Er moet namelijk wel iets gebeuren in een boek. Kijk maar naar films. Jullie zouden het niet volhouden als er in een film niets zou gebeuren."

WENDING

Ook het meest recente boek van Boudou, 'Iedereen krijgt klappen', belicht heftige onderwerpen. ,,Ik ontmoette een jongen in een jongereninrichting. Daar ga je naartoe als je echt stout bent geweest", vertelde Boudou. De ontmoeting vormde een inspiratiebron voor het boek, waarin de hoofdpersoon Taha iets van zijn leven wil maken. Na de periode dat hij in een jongereninrichting zat, komt hij in aanraking met de bokssport. Vervolgens krijgt hij met allerlei tegenslagen te maken. ,,Ook dit is een heftig onderwerp", aldus Boudou. ,,Maar er zitten ook grappige stukken in. Ik zie het leven als een serieuze grap en probeer bepaalde situaties anders te belichten. Stel: drie jongens met een allochtone achtergrond worden geweigerd bij een discotheek. Je kunt dan bij de pakken gaan neerzitten en denken dat je niets wordt gegund vanwege je huidskleur. Ik zou een andere wending aan het verhaal geven, door één van die jongens de liefde van zijn leven te laten ontmoeten in de tent waar hij wél wordt binnengelaten. Dat is een mooie wending."

De JRL-leerlingen kenden de boeken van Boudou met name door de verfilmingen. Zo zijn Het Schnitzelparadijs, Pizzamaffia en De President verfilmd. De schrijver gaf toe best moeite te hebben met de verfilmingen. ,,Ik bedenk de personages en dat worden uiteindelijk je kinderen op papier. Ze gaan voor je leven en je draagt ze met je mee. Bij een verfilming zijn personages altijd anders." Tijdens de vragenronde wilden de leerlingen weten hoe lang het duurt om een boek te schrijven en wat hij ermee verdient. ,,Als je héél rijk wilt worden, moet je niet gaan schrijven", grinnikte de auteur.

AFSPRAAK VERZET

Het was niet alleen luisteren voor de leerlingen. Een aantal kreeg opdracht een scène uit het boek Pizzamaffia voor te lezen. Ruwayda, die toegaf een groot fan te zijn van de boekverfilmingen, las met verve de tekst van een boze vriendin voor. ,,Ik vind de films helemaal geweldig", zei ze na afloop, nadat ze op de foto ging met de schrijver. ,,Ik moet erg lachen om de grappen, al zijn de films óók ontroerend. En door deze les kwam ik erachter dat er ook nog een diepere betekenis achter de onderwerpen zit. Ik ga de boeken dan ook zeker lezen." De scholiere had voor de presentatie van Boudou speciaal een andere afspraak verzet. ,,Dit was het dubbel en dwars waard..."

FOTO BOVEN: Schrijver Khalid Boudou (rechts) liet leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum fragmenten uit zijn boek Pizza Maffia voorlezen. Thomas en Ruwayda lazen een scène voor waarin een stel ruzie met elkaar had. (Foto: Albert Stolwijk).

De Rots

VRIJDAG 1 MEI

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZATERDAG 2 MEI

Tweedehandsmarkt        13.00

ZONDAG 3 MEI

Spirituele beurs        11.00

MAANDAG 4 MEI

AVO Knutselen        09.30

SUB Yoga        09.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO Spelletjes        13.30

Schildersclub Oircol        13.30

Optical Change        18.30

WOENSDAG 6 MEI

AVO Knutselen        09.30

SUB Naailes        09.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO Spelletjes        13.30

Eetpunt        17.00

DONDERDAG 7 MEI

AVO Knutselen        09.30

SUB Computercursus        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO Spelletjes        13.30

SUB Cursus Crea        13.30

Quilten        13.30

Weight Watchers        19.00

ZATERDAG 9 MEI

Dansen bij De Rots        20.00