Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL VIERT 150 JAAR SPOORWEGGESCHIEDENIS

Nooit meer koude billen op het station

MARC CLEUTJENS

Bert Snellaars heeft de medewerkers van Sanders Machinebouw in Liempde met een aardig klusje opgezadeld. Aan de constructie van het door hem ontworpen roestvrijstalen bankje op het Stationsplein - compleet met zitverwarming van Waverail uit Boxtel - is de voorbije weken onafgebroken gewerkt. Zaterdag 2 mei is de officiële onthulling op het Stationsplein. ,,Voordat het zover is, moet er nog heel hard gewerkt worden", zei directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders Machinebouw dinsdag.

Twee lassers werken deze week bijna continu aan de afwerking van het vier bij drie meter grote bankje waarop een stevige dakconstructie komt waarin Waverail de zonneverwarming monteert. Die verwarming wordt gebruikt om het zitvlak van de bank te verwarmen zodat niemand koude billen heeft als er op trein, bus of taxi gewacht moet worden. ,,Een innovatief idee dat we graag wilden uitwerken", zegt eigenaar Bas Sanders van het Liempdse familiebedrijf.

Sanders nam Wim de Groot van Waverail in de arm. De commercieel directeur van het Boxtelse bedrijf is een specialist op het gebied van warmtetechniek, met name in de spoorbouw. Het bedrijf is een van de marktleiders op het gebied van wisselverwarming. ,,We gebruiken een innovatieve techniek om de warmte van de zon te gebruiken en om te zetten in verwarming van de zitelementen", vertelt De Groot. Hij past koolstof toe dat de warmte prima geleidt.

BAGAGEREK

,,Het idee voor het bankje is ontsproten aan mijn hersencellen", grinnikt Snellaars, een van de actieve leden van het comité dat het tweedaagse evenement 150 jaar spoor in Boxtel voorbereidt. ,,Het ontwerp is een knipoog naar de bankjes die je vroeger in treinstellen zag. Mensen zaten met de ruggen tegen elkaar en daarboven had je een bagagerek waarin tassen en koffers gelegd konden worden."

Met dat idee stapte Snellaars naar Sanders Machinebouw, dat mechanical engineer Martijn van der Heijden aan het werk zette. ,,Een mooie uitdaging maar ook een ingewikkelde klus omdat het bankje hufterproof moet zijn en moet passen op het Stationsplein", vertelt Van der Heijden. Pakweg vijf weken geleden begon hij met zijn collega's van Sanders Machinebouw aan de klus, deze week is de afwerking.

,,Het is een stevig stukje werk geworden", zegt Sanders trots. ,,Het bankje weeg samen met de fundering vijf ton." Om het bankje op het Stationsplein te krijgen, is volgens directeur Van den Nieuwenhof een speciaal transport nodig. ,,Als het op een vrachtwagen staat, kan het niet onder het A2-viaduct door. Dat wordt dus omrijden."

SPONSORING

Zowel Sanders Machinebouw als Waverail werken graag aan de creatie van Snellaars, ook al hebben ze zich naar eigen zeggen een beetje vertild aan de opdracht. ,,We moeten écht alles op alles zetten om de klus op tijd klaar te krijgen. Maar door wat extra mensen in te schakelen, lukt dat zeker en staat er zaterdag een prachtig ontwerp dat bovendien heel gebruiksvriendelijk is, in zomer én winter", stelt directeur De Groot van Waverail.

Beide bedrijven sponsoren hiermee '150 jaar spoor'. En natuurlijk rekenen ze op de nodige aandacht. ,,Er zijn honderden stations in Nederland en misschien zijn er wel meer plekken waar belangstelling is voor warme bankjes."

FOTO BOVEN: Bert Snellaars (links) en constructeur Martijn van der Heijden bekijken de elementen van het zitbankje dat zaterdag wordt onthuld door het Boxtelaartje. Op de achtergrond directeur Stefan van den Nieuwenhof. (Foto: Marc Cleutjens).

Afbeelding