Een van de swingende hoogtepunten van de Oranjebraderie: de modeshows van de winkeliers in de Stationsstraat en de Breukelsestraat. (Fot's: Gerard Schalkx).
Een van de swingende hoogtepunten van de Oranjebraderie: de modeshows van de winkeliers in de Stationsstraat en de Breukelsestraat. (Fot's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

KOOPZONDAG IETS MINDER DRUK, MAAR WÉL GEZELLIG

Oranjebraderie blijft publiekstrekker

Yasmine Melis, eigenaar van sigarenmagazijn Voets en met andere ondernemers in hartje Boxtel medeverantwoordelijk voor de opzet van de Oranjebraderie, is permanent op de markt te vinden en noteert plus- en minpunten. ,,Het gedeelte tussen Pika Bikes en Brabant Sports is een verloren stuk en een punt van aandacht voor een volgende keer", zegt ze.

Melis wil ook graag aan tafel gaan met de horeca. ,,Als we erin slagen alle minpunten van dit jaar in 2016 oplossen, is iedereen tevreden", zegt ze. Het weer vergoedt veel. ,,Ik heb van tevoren gezegd: het wordt droog. En misschien is het ons een keer gegund." Het blijft inderdaad droog, tot iets na half vijf. Dan regent het even gestaag, maar zijn de meeste kopers al geslaagd.

MODESHOW

In de Breukelsestraat is het vroeg in de middag nog vrij rustig. Het bruist nog niet echt. Bij De Inloopkast staat Sarah Cornelissen van Saartjes Kinderkleding in de deuropening. ,,De zaak staat nog in de kinderschoenen", zegt ze. ,,Wij zijn nog niet echt bekend in Boxtel". De Inloopkast biedt onderdak aan tien ondernemers.

De eerste modeshow begint even verderop en wordt gepresenteerd door Henk van den Biggelaar van modecentrum Frans Theelen. Het is een bruisende show met enthousiaste modellen in alle leeftijden, die over de catwalk lopen in kleding van onder meer Frans Theelen en Scapino. Deejay Peter van As draait plaatjes. De modeshows worden gesponsord door alle Breukelse ondernemers.

Nabij de autoshow in de Stationsstraat - rond de Rabobank staan tientallen nieuwe en tweedehands modellen te pronken - worden oude ambachten gepresenteerd. Ton Hummelink heeft een handboekbinderij en komt uit Oldenzaal. ,,Ik heb al heel wat belangstelling gehad. De mensen willen van alles weten", zegt hij.

De kraam van nieuwsblad Brabants Centrum met alleen vandaag gratis Momenten – felicitatie-advertenties die online opgegeven en afgerekend kunnen worden - heeft evenmin te klagen over aanloop. Vele tientallen advertenties worden digitaal aangemeld en staan vandaag in deze krant.

STANDWERKERS

De standwerkers die tijdens de Oranjebraderie aan een competitie meedoen, zijn vroeg in de middag nog opvallend rustig. Jos Hullemans verkoopt laadsnoeren voor telefoons. Hij vindt het minder druk in Boxtel dan vorig jaar, maar blijft optimistisch. ,,Het komt allemaal wel goed." Collega Robin verkoopt 'super kleef anti slipmatjes' voor de auto, heeft een goede babbel en trekt meer aandacht en is goed voor een gulle lach. ,,Blijft er ook een kinderbordje op staan?", vraagt een vrouw. ,,Mijn gouden tip: gewoon doen:", zegt hij gevat.

Nicole Veres staat bij haar kraam van Medicura. Ze heeft een eigen winkel in verpleegartikelen in het Liduinaziekenhuis. Ze deelt de kraam met haar zus die parfum en accessoires verkoopt. Ze zijn alletwee goed te spreken over de belangstelling voor de Oranjebraderie.

Hema heeft buiten een kraam met worstenbroodjes, maar verkoopt ook asperges en aardbeien. Rachel van Esch van Shoeby Shop is dik tevreden. Ze vindt het iets minder leuk dat hun kraam 's ochtends precies voor de ingang van haar winkel werd gezet: ,,Die hebben we gauw verplaatst."

SUPERWEER

Ook bij 3-Trend aan de Rechterstraat worden goede zaken gedaan. Veel vrouwen snuffelen tussen de rekken op zoek naar dat ene koopje dat buiten voor de winkel te vinden is. Bij grand café Rembrandt speelt De Aggemarvanhuisaf Band in de buitenlucht het populaire 'Happy' van Pharell Williams.

De sfeer is uitstekend, de tafels zijn allemaal bezet. ,,We zijn binnen begonnen, maar later toch naar buiten gegaan", zegt Corné Kuijpers over de 'huisband' van het horecabedrijf. ,,Het is vandaag superweer en lekker druk."

De Croonpassage doet het goed tijdens de Oranjebraderie. Veel koopjesjagers, onder meer bij La Gare Clothing. En veel mensen die neerstrijken op een terras bij Brownies & Downies en kinderen die meedoen aan de spelletjes van de Regiobank.

De sfeer tijdens de Oranjebraderie is zondag overwegend positief. En dat is een opsteker voor een winkelhart dat geplaagd wordt door leegstand, maar waar ondernemers bereid zijn de schouders onder vernieuwende activiteiten te zetten. De Oranjebraderie is geen innovatief evenement, maar vanwege de grote drukte een blijvertje, al vele jaren...

Geen Oranjebraderie zonder blaasmuziek. In de Stationsstraat spelen de muzikanten van de Red River Band een deuntje bij de weer werkende klok.
Kok Niels Snaphaan van Brownies & Downies maakt lekkere dingen...
Oude ambachten blijven leuk om te zien. Kantklossen bijvoorbeeld...
Geen Efteling-schommelschip, maar wel een leuke attractie!
Een droombeeld voor veel ondernemers: een bomvolle Stationsstraat. De Oranjebraderie kreeg het voor elkaar.