Zaterdag 25 april 16.00 uur: de spinningmarathon is gestart. (Foto: Gerard Schalkx).
Zaterdag 25 april 16.00 uur: de spinningmarathon is gestart. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SPINNERS FIETSEN 8.245 EURO BIJ ELKAAR VOOR VILLA PARDOES

'Vakantie niet altijd vanzelfsprekend'

De zweetdruppeltjes parelen al op het voorhoofd van Jolanda van den Oetelaar terwijl de spinningmarathon in café 't Geveltje nog moet beginnen. De temperatuur in de kroeg van Joop en Nan de Langen heeft het kookpunt al bereikt en dan moet er nog 24 uur onafgebroken gefietst worden voor Villa Pardoes. Jolanda opent de marathon met een instructieles...

,,Het programma bestaat niet alleen uit lesjes, maar ook vrijblijvende uurtjes spinnen", legt de instructrice uit als de benen al warmdraaien. ,,Het is al bloedheet hier binnen en dat zal straks alleen maar meer worden als iedereen zich echt gaat inspannen." Aan de bar wordt instemmend geknikt: ,,Allemaal kacheltjes hè!"

Volgens Jenny van Esch, een van de organisatoren, wordt voor de vijfde keer gefietst voor Villa Pardoes. ,,We kennen Villa Pardoes omdat een jongetje op school van onze kinderen een hersentumor had en met zijn familie op vakantie ging in Villa Pardoes. Dat heeft zo'n indruk gemaakt dat dit doel onze steun krijgt. Het laat ons beseffen dat op vakantie gaan niet voor iedereen vanzelfsprekend is."

Jenny is trots op de ongeveer veertig spinners die meedoen; onafgebroken zitten ze op de fietsen die in de kroeg staan opgesteld. ,,Samen hebben we een vergadering belegd om de marathon weer voor te bereiden. Ook is de sponsoring geregeld en houden we een loterij om zoveel mogelijk geld in te zamelen."

Wethouder Herman van Wanrooij is trots op het initiatief. Als hij zaterdagmiddag het startsein geeft, vertelt hij over de Koningsspelen waar hij een dag eerder twaalfhonderd gezonde kinderen zag sporten. ,,Vandaag laat dit initiatief zien dat we ook stil moeten staan bij kinderen die niet kunnen sporten en misschien wel doodziek zijn. Ik hoop dat jullie dat bedrag van vorig jaar (8.700 euro - red.) overtreffen."

Dat gaat volgens Nonja van de Langenberg wel lukken. Met haar drie teamgenoten fietst ze afwisselend enkele uren. ,,We zijn vaste klanten van 't Geveltje en vinden dat we mee moeten doen." Zondagmiddag maakt Nan de Langen de opbrengst bekend en die is iets lager dan verwacht: 8.245,10 euro. De cheque gaat vervolgens naar Jan Ligtelijn van Villa Pardoes. ,,We zijn blij met deze geweldige actie in Boxtel."