Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ELLIE VAN MEURS UIT LIEMPDE BIEDT HULP IN DORPJE SUBOTICA

'Oude verpleeghuisspullen nog prima bruikbaar in Servië'

Ellie en haar man Ton hebben altijd een voorkeur gehad voor vakanties in het Oostblok. Tien jaar geleden kampeerden ze in Hongarije en maakten daar kennis met de Servische Konstantin. Hij wilde dolgraag naar zijn familie in Duitsland en het Liempdse paar bracht hem daarheen. Hij werd echter opgepakt en teruggestuurd naar Servië.

Maar het contact met Konstantin bleef. ,,Wij gingen erheen en zagen er een ontzettend leuk huisje vlak bij onze vriend. Spotgoedkoop. Voor de prijs van een caravan hier! Mooi gelegen aan de rand van het dorp Subotica en de bosrand. Konstantin liet ons het plaatselijke ziekenhuis zien en daar werden we zó verdrietig van: alles oud, roestige bedden, rafelige dekens en een kapotte vloer, echt allemaal ouwe meuk. Alleen de intensive care bleek vernieuwd. Er werken wel specialisten die in het verleden nog goed opgeleid zijn. Het ziekenhuis heeft met 760 bedden een regiofunctie voor de wijde omtrek. Maar alles ademt jaren vijftig, zestig…"

DOLBLIJ

Ellie en Ton wilden meteen helpen. ,,In Nederland worden zorginstellingen gesloten of afgebroken, waar blijft het materiaal dan, vroeg ik me af", zegt Ellie. ,,Ik belde een vriend uit de zorg hier die me naar Adriaan Eijsvogels van de Zorggroep Elde in Boxtel verwees. Die zei: ,,We hebben hier van alles staan, voor het goede doel mag je het allemaal meenemen." We kregen een tiental elektrisch verstelbare hoog/laagbedden, nachtkastjes, rollators, een tillift en ander materiaal mee. Dolblij heb ik meteen de directeur van het ziekenhuis in Subotica gemaild, mét foto's of hij dit wilde hebben. 'Heel graag!', was zijn reactie."

De spullen moesten bij de Zorggroep Elde opgehaald worden en opgeslagen worden voor transport naar Servië. ,,Oh help, wat nu?", dacht Ellie. Goede contacten in Liempde leverden wat op. In eerste instantie kwam een loods in beeld van een dorpsgenoot die al vier jaar leeg stond, maar toen puntje bij paaltje kwam bleek die net verhuurd. ,,Ik heb er een nacht niet van geslapen", verzucht Ellie.

OBSTAKEL

René Bekkers van het gelijknamige autoschade- en herstelbedrijf bood soelaas met zijn grote loods op het bedrijventerrein Daasdonk in Liempde. ,,Het volgende obstakel was hoe alle spullen daar naartoe te brengen? Ik heb een oproep gedaan op Facebook en via een vriendin en Vivent kwamen we bij Welzorg uit. Die organisatie wilde daar graag voor niets aan meewerken. En zo stonden er vanmorgen (vorige week vrijdag – red.) keurig twee vrachtwagens mét chauffeur voor ons klaar bij Sefkat en nu staat alles netjes in de loods van Bekkers.".

De Liempdse heeft foto's naar het ziekenhuis in Subotica gestuurd om te laten zien wat ze met Ton bereikt heeft. Binnenkort vertrekken ze samen weer richting Servië en gaan ze overleggen met de directie van het ziekenhuis hoe de spullen daar moeten komen. Goede hoop is gevestigd op het Rode Kruis. ,,Je begint aan iets, maar weet niet wat je allemaal tegenkomt", lacht de Liempdse.

ZELFGESTOOKTE RAKI

Als de goederen veilig en wel in Servië aankomen, wil Ellie zeker doorgaan met hulpacties. ,,Ik heb nu geleerd om te oefenen en om te gaan met tegenvallers." In Subotica voelt ze zich met haar echtgenoot altijd erg welkom. De inwoners zijn dol op Nederlandse kaas en die wordt grif geruild tegen zelfgestookte raki. De Liempdse neemt ook altijd kleding mee. Hun Servische vriend verkoopt deze kleding via Facebook. Konstantin geeft bijlessen Duits aan artsen en sprokkelt zo een maandinkomen van 220 euro bij elkaar. Ondenkbaar voor mensen uit veel andere EU-landen...

Zo'n vijf keer per jaar gaan Ellie en Ton naar Servië. Een vervolg op hun project staat zeker op de rol. ,,Er is ook een verpleeghuis in het dorp. Hier ga ik de eerstvolgende keer een kijkje nemen en dan zien we wel wat zich aandient. Ik heb in Nederland inmiddels contacten met verpleeghuizen die moeten inkrimpen. Via-via komt er van alles op je pad."

Wie Ellie en Ton wil steunen of kleding beschikbaar wil stellen, kan een e-mail sturen naar ellievanmeurs@gmail.com. ,,Goede spullen graag, geen ouwe zooi, die hebben ze daar genoeg!"

FOTO BOVEN: Ellie van Meurs kijkt toe als medewerkers van Welzorg verpleeghuisbedden van woonzorgcentrum Sefkat inladen voor transport naar Liempde. Later worden de goederen naar Servië gebracht. (Foto: Peter de Koning).


Herdenking

bij monument

Concordiapark

In Liempde worden maandag 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De herdenking start om 19.00 uur met een gebedsviering onder leiding van kapelaan Geoffrey de Jong in de parochiekerk Sint-Jansonthoofding.

Het gilde Sint-Antonius Abt en het kerkkoor werken mee aan de viering. Aansluitend gaat het gezelschap in stilte naar het Concordiapark waar bij het monument door leerlingen van basisschool De Oversteek een stukje wordt voorgelezen en een bloemstuk wordt neergelegd.

Ook wordt een krans gelegd waarna de twee minuten stilte worden gehouden. Na afloop kunnen belangstellenden bloemen bij het monument leggen ter nagedachtenis aan de Liempdse gesneuvelden en oorlogsslachtoffers. Aansluitend wordt in café Het Wapen van Liempde een kop koffie geserveerd.

De inwoners van Liempde wordt verzocht de Nederlandse vlag op 4 mei halfstok te hangen.