Maartje Jansen (links) en Anne Struijcken onthullen hun kunstwerk bij de buurtmoestuin tussen de Hoogheem-flats. (Foto: Peter de Koning).
Maartje Jansen (links) en Anne Struijcken onthullen hun kunstwerk bij de buurtmoestuin tussen de Hoogheem-flats. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KUNSTWERK JRL-LEERLINGEN BIJ MOESTUIN

'Hendrik Jan' verrijkt wijk Hoogheem in Oost

PETER DE KONING

Een mens van gaas en groen, op een sokkel van mozaïek. Dit bijzondere kunstwerk van de leerlingen Maartje Jansen en Anne Struijcken is vrijdagmiddag onthuld in de buurtmoestuin tussen de Hoogheemflats. Enkele tientallen bewoners trakteerden de leerlingen op een spontaan applaus.

Het kunstwerk 'Hendrik Jan de Tuinman' kwam de afgelopen maanden op een bijzondere manier tot stand. Eindexamenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum, met kunst en cultuur in het vakkenpakket, kregen van de Huurders Vereniging Hoogheem en Woonstichting Sint-Joseph de opdracht een kunstwerk te ontworpen. Een groep van ongeveer vijftien bewoners had de lastige taak het best passende kunstwerk te kiezen. Uiteindelijk viel de keuze unaniem op het ontwerp van Maartje en Anne uit Havo 5.

Het duo is trots op het kunstwerk. ,,Je kunt wel stellen dat deze module positief uit de hand is gelopen", vertelden Maartje en Anne eerder in Brabants Centrum. ,,Bij de meeste projecten die we volgen, bedenk je iets wat vervolgens nooit wordt uitgevoerd. Nu kunnen we aan allerlei mensen laten zien wat we gemaakt hebben."

VERBINDEN

,,Het was voor ons heel bijzonder om te werken met externe opdrachtgevers", vertelde docente Kyra Melskens. ,,Alle leerlingen hebben er goed en serieus aan gewerkt. Het uiteindelijke resultaat is een kunstwerk dat verbindt." Collega Debbie Verschuren zei blij en trots te zijn dat de JRL-leerlingen op deze manier iets voor de gemeenschap kunnen betekenen. ,,Hendrik Jan de Tuinman is een typisch voorbeeld van community art", legde Debbie uit. ,,Dus kunst die door veel verschillende partijen in goede samenwerking met elkaar is gecreëerd: bewoners, leerlingen, ouders, docenten, Sint Joseph, de huurdersvereniging. Vooral de inbreng van de bewoners was erg belangrijk. Via hun oude serviesgoed dat in het mozaïek is verwerkt, maken zij echt deel uit van het kunstwerk."

De komende tijd bekijken de docenten waar volgend jaar een kunstwerk kan verrijzen. In elk geval op een locatie met veel inbreng van omwonenden. Rita van Berkel van de Huurders Vereniging Hoogheem sprak namens alle bewoners toen ze Maartje en Anne uitgebreide prees voor hun geslaagde creatie. Het spontane applaus van de aanwezigen bevestigde dat.