Niet zo makkelijk als het eruitziet: hordenlopen op de échte atletiekbaan van Marvel. Heel veel kinderen deden tijdens de Koningspelen mee aan dit spelonderdeel.
Niet zo makkelijk als het eruitziet: hordenlopen op de échte atletiekbaan van Marvel. Heel veel kinderen deden tijdens de Koningspelen mee aan dit spelonderdeel. Foto: Gerard Schalkx

SCHOOLKINDEREN VIEREN VERJAARDAG KONING WILLEM-ALEXANDER MET SPORTDAG

Iedereen wint op Koningspelen in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Wethouder Herman van Wanrooij is niet te vermurwen. Hij wil niet meedoen aan de openingsdans van Koningsdag in Boxtel. Ook voorzitter Ties Pronk van voetbalclub Boxtel - de gastheer van de derde Koningspelen - haakt af voor de Koningsdans. ,,We laten het zingen en dansen graag over aan specialisten", zeggen beide bestuurders kort voordat het startschot klinkt. ,,En die specialisten zijn twaalfhonderd kinderen die hier vandaag een geweldige sportdag beleven", aldus Van Wanrooij.

Buurtsport Boxtel is de grote initiator van de Koningspelen in de sportparken Munsel en Den Wielakker, waar leerlingen van vijf Boxtelse basisscholen na een Jumbo-koningsdagontbijtje op school verschijnen. Tot het middaguur gaan ze meedoen aan tientallen sportonderdelen en spelletjes om te vieren dat koning Willem-Alexander zijn verjaardag viert.

,,We hebben een uitgebreid draaiboek, zodat eigenlijk niets kan misgaan", zegt Joep Janssen, met Dymph Soeterings van Buurtsport Boxtel verantwoordelijk voor de organisatie. Om zoveel scholieren gelijktijdig een leuke sportdag voor te schotelen, heeft het duo alle buurtsportmedewerkers en -stagiares in de arm genomen. ,,Bovendien zetten we 52 stagiaires in van het ROC Sport & Bewegen in Tilburg, die bij alle spelletjes gaan helpen", vertelt Janssen.

MEEDOEN OF WINNEN?

Flessenvoetbal, fietsband gooien, ren je rot, maar ook hordenlopen, hoogspringen en kogelstoten zijn slechts een greep uit het grote sportaanbod dat de twaalfhonderd kinderen voor de kiezen krijgen. Buurtsport Boxtel betreurt dat niet meer dan vijf scholen meedoen - die kozen ervoor om zelf de Koningspelen te organiseren - maar is tevens opgelucht omdat daarmee niet nóg meer kinderen ingedeeld hoefden te worden. ,,Het was nu al een aardige klus", erkent Janssen. ,,Mede door de vele deelnemers hebben we besloten er geen competitie van te maken. Dat is met zoveel kinderen en spelletjes bijna ondoenlijk."

Ook wethouder Van Wanrooij beklemtoont dat het op de Koningspelen gaat om meedoen, niet om winnen. ,,Vandaag schijnt de zon voor ons allemaal en gaan we er een geweldige sportdag van maken", zegt hij om klokslag negen uur. Voor hem staan honderden scholieren te wachten op de aftrap van de Koningspelen: dansen op het lied 'Energie' van Kinderen voor Kinderen. ,,Vandaag winnen we allemaal."

Ook buurtsportwerker Nicole van Spaendonk benadrukt het sportieve karakter van de Koningspelen. Als enkele kinderen boe roepen als de namen van andere scholen worden genoemd, grijpt ze meteen in. ,,We zijn hier om elkaar aan te moedigen en samen een leuke dag te beleven. Daar hoort boe roepen niet bij. Wie dat toch doet, kom ik persoonlijk halen."

Directeur Stephan van de Vries van de Prins Amaliaschool is als eerste op het sportveld, met drie leerlingen: Kirisanth, Brian en Youssef. ,,We hebben er zin in!", straalt Van de Vries. Dat geldt ook voor Kirisanth. ,,Ik heb gezien dat we gaan voetballen, dus wordt het een leuke dag." De dans bij het liedje Energie is niet geoefend. ,,We hebben net Cito gehad, véél belangrijker."

52 stagiaires van ROC Sport & Bewegen in Tilburg begeleidden Buurtsport Boxtel tijdens de Koningspelen. Ook bij dit stoere spel...
Met 1.200 deelnemers was de derde editie van de Koningspelen in de sportparken Munsel en Den Wielakker de drukste sportdag ooit in Boxtel. Het lied 'Energie' van Kinderen voor Kinderen werd massaal meegezongen. (Foto's: Gerard Schalkx).
Kinderen van basisschool De Hobbendonken openen de Koningspelen op school met een Jumbo-ontbijtje.