De ploeg Molenwijk 2 (blauwe shirts) in actie op de hockeyvelden tegen Sint-Petrusschool 1.
De ploeg Molenwijk 2 (blauwe shirts) in actie op de hockeyvelden tegen Sint-Petrusschool 1. Foto: Peter de Koning

Koningsdagvoetbal en -hockey weer een groot succes

'Na de finale zijn we weer vrienden'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het Koningsdagvoetbal en -hockey bracht maandag weer honderden Boxtelse kinderen in actie. Op de sportvelden bij MEP en ODC streden teams van verschillende basisscholen om de prijzen. Waar ouders en leerkrachten nog riepen dat het 'om de gezelligheid' ging, waren de kinderen het daar duidelijk níet mee eens. Want allemaal wilden ze maar één ding: winnen!

De achtjarige Tijn en Bart zijn normaal gesproken dikke vrienden, maar daar was maandag niks van te merken. Tijdens de hockeywedstrijden bij MEP speelden de jongens - beide zitten op andere basisscholen - namelijk tégen elkaar. ,,Nu zijn we even tegenstanders, na de finale zijn we weer vrienden", vertelde het tweetal voorafgaand aan de wedstrijden. ,,Wie er gaat winnen? Nou, in ieder geval een van ons, dat kan niet anders."

Ruim 200 kinderen kwamen naar MEP om te hockeyen. Sommige waren lid van de club, anderen hadden totaal geen ervaring. ,,Mogen we ook slaan of alleen pushen?" vroeg een meisje. Haar teamgenoten keken wat benauwd: ,,Slaan? Niet te hard hè..."

AARDIG VOETBALLEN

En ook op de voetbalvelden waren de spelregels soms wat onduidelijk. In de ochtend streden gemengde teams en meisjesploegen tegen elkaar. Enkele spelers bleken nog niet zo bekend te zijn met de regels op het voetbalveld. ,,Wedden dat ze niet eens weten wat buitenspel is", mopperden jongens van de Sint-Petrusschool. Luid commentaar was er ook voor een van de meisjeselftallen. Een speelster kreeg de bal hoog aangespeeld en ving deze op. Met haar handen... ,,Nee hè... vróuwen", verzuchtten haar klasgenoten die langs de lijn stonden.

De Angelaschool was met elf teams het best vertegenwoordigd op de velden van ODC. Dat leverde soms wat verwarring op voor de supporters, want elke school heeft een eigen kleur T-shirt. Een van de scheidsrechters brengt de oplossing: een van de ploegen van de Angelaschool krijgt oranje hesjes aan zodat het publiek weet welk team ze toe moeten juichen.

,,De meiden van onze school kunnen best aardig voetballen", gaven Nessien (11) en Thijm (12) langs de lijn eerlijk toe. ,,Maar ze zijn natuurlijk niet zo goed als wij." Ook Tijne (11) en Robin (12) gaven hun ploeg - Angelaschool 1 - de grootste winkans. ,,We zitten zelf ook op voetballen", vertelde Tijne. ,,De meesten bij ODC, maar sommigen ook bij RKSV Boxtel." Dat ze in de competitie nog wel eens als tegenpartijen op het veld staan, maakte tijdens het Koningsdagvoetbal niet uit. ,,We zijn nu één team. En we gaan zeker winnen, want Angela is the best!"

KONINGSVOETBAL

Poule Meisjes: 1. Angelaschool 1; 2. Angelaschool 3; 3. Angelaschool 4. Poule Gemengd: 1. Prinses Amaliaschool 1; 2. De Spelelier 1; De Beemden 1. Poule Jongens Sterk: 1. De Spelelier 1; De Vorsenpoel 1; Angelaschool 1. Poule Jongens: 1. Molenwijkschool 1; 2. De Vorsenpoel 2; 3. Sint-Theresiaschool 1.

KONINGSHOCKEY

Onderbouw: 1. Angelaschool 3. Bovenbouw: 1. Hobbendonken 3.

FOTO BOVEN: Molenwijk 2 (blauw) in actie op de hockeyvelden tegen Sint-Petrusschool 1. (Foto: Peter de Koning).

Het team Spelelier 1 (blauwe shirts) speelt op de voetbalvelden van ODC tegen de ploeg Hobbendonken 1. Het jongensteam van De Spelelier won de titel. (Foto: Peter de Koning).