Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Hedwig houben uit boxtel genomineerd voor prix de rome

'Nominatie is spannend en grote eer'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse Hedwig Houben is genomineerd door de Prix de Rome; de oudste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars en architecten onder de veertig jaar. Houben - thans woonachtig én werkend in Brussel - ontving de nominatie voor haar oeuvre tot nu toe en voelt zich enorm vereerd. Al is al die aandacht voor haar werk ook wel even wennen.

Houben studeerde aan de Sint-Joost Academie in Breda en rondde deze opleiding in 2006 af. Daarna vertrok ze voor een jaar naar Düsseldorf waar ze een jaar een kunstopleiding volgde. Aansluitend verhuisde Houben naar Gent om te studeren aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten (HISK). Het is ook deze periode die het meest tekenend is geweest voor haar verdere loopbaan. ,,Ik kwam via het HISK in contact met de bekende kunstenares Zoë Gray", vertelt Houben. ,,Ze kwam naar een open dag van HISK en dat resulteerde erin dat we al meerdere keren hebben samengewerkt. De periode in Gent is heel goed geweest voor mijn netwerk; er kwamen regelmatig kunstenaars om met ons te praten over ons werk. Daar heb ik veel van geleerd en ik heb er nog steeds profijt van."

De Boxtelse richt zich in haar werk op performances, installaties en videoregistraties. Ze probeert antwoord te vinden op vragen over kunst en doet daar onderzoek naar. ,,Mijn performances zijn vaak artist-talks", licht Houben toe. ,,Terwijl ik een presentatie of lezing houd, maak ik van bijvoorbeeld plasticine een werk. Tijdens de lezing ontstaat dus een nieuw kunstwerk. Deels kan ik een dergelijke performance voorbereiden, maar er komt altijd een moment dat het onderbewustzijn het overneemt. Wat ik maak is dan dus telkens anders."

VEEL AANDACHT

Op voordracht van directeur René Bosma van de academie Sint-Joost werd Houben genomineerd voor de Prix de Rome die elke twee jaar wordt uitgereikt. Deze prijs gaat terug tot 1808, toen Lodewijk Napoleon deze prijs in Nederland introduceerde om zo de kunst te bevorderen. In de loop der jaren is de prijs vernieuwd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten stimuleren om zich te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

,,Het is een grote eer om genomineerd te zijn", vindt de Boxtelse, die samen met drie andere kunstenaars werd gekozen uit zeventig inzendingen. ,,Maar het is ook heel erg spannend. Al die aandacht ben ik niet gewend, al is het natuurlijk wel fijn dat meer mensen mijn werk nu leren kennen en ermee in contact komen. Het is goed voor de kunstwereld, maar wennen voor de kunstenaar."

EIGEN INVULLING

Houben is genomineerd voor haar oeuvre tot nu toe en heeft drie werken ingestuurd. Het gaat om twee performances en een installatie. In haar exposities maakt de Boxtelse kunstenares vaker gebruik van installaties die meestal door haarzelf geactiveerd worden. Deze keer koos Houben voor een andere aanpak.

,,Ik heb een kastensysteem gemaakt die makkelijk op en af te bouwen is. Hierop zijn verschillende objecten geplaatst, onder andere uit voorgaande werken en deze vertolken begrippen. De galeriehouders heb ik gevraagd om de installatie elke dag anders vorm te geven, zo geven zij hun eigen invulling aan mijn werk", vertelt Houben enthousiast. ,,Via de objecten spreek ik eigenlijk over mijn voorgaande werk. En eigenlijk wil ik ingaan op de vraag: wat gebeurt er als een kunstwerk buiten een atelier komt en zelfstandig wordt? Ik vind dat heel interessant."

ROME

De komende tijd gaat Houben net als haar mede-genomineerden Christian Nyampeta, Magali Reus en Foundland, aan de slag met het maken van een nieuw werk. Dit wordt tentoongesteld bij de Appel Arts Centre. Medio december kiest de jury uit deze kunstenaars een winnaar. Hij of zij krijgt 40.000 euro en mag gaan werken in de American Academy in Rome. Houben: ,,Het zou natuurlijk geweldig zijn om te winnen, maar ik ben al blij met de nominatie. Of ik nou win of niet, mijn werk krijgt extra aandacht en dat is al heel mooi."

FOTO BOVEN: Met dit kastensysteem en diverse objecten sleepte Hedwig Houben de nominatie in de wacht. Titel van de installatie is 'The Collector and its Host'. (Foto: Gert Jan van Rooij).