'Vanaf het begin

anti Nazi man.

Betrouwbaar!'

VERVOLG VAN PAGINA 6

Politiecommandant Van Almkerk vervolgde zijn brief met meer informatie: ,,Haalboom wil zich naar zijn vrouw te Stadskanaal begeven. Dezerzijds bestaat daar geen bezwaar tegen. Gezien de bovenstaande verklaring, alsmede meerdere verklaringen van politieposten en illegaliteitsbewegingen, verzoeken wij om doorlating van bovengenoemd persoon. Ons komt hij ook als politiek betrouwbaar voor."

Meerdere documenten tonen aan dat er waardering was voor Haalbooms activiteiten gedurende de bezetting en geen enkele twijfel was over zijn afkeer van het nazisme. Werkgever J. Groenewold, die de Rijksduitser na de oorlog weer graag in zijn kledingatelier wilde opnemen, schreef een uitgebreide verklaring over zijn employee.

,,Vanaf het begin heeft hij zich laten kennen als een anti Nazi man. Tijdens de oorlog heeft hij ettelijke malen een oproep gekregen van diverse Duitse instanties om zich te melden voor het Duitse leger. Steeds heeft Haalboom geweigerd te verschijnen, hoewel er steeds verschillende keren politie en N.S.B. bij hem thuis geweest zijn om hem te arresteren. Voor zover wij Haalboom kennen, is hij absoluut politiek betrouwbaar. Over enige dagen hopen wij Haalboom weer in onze zaak op te nemen, te meer daar hij een kundig vakman is, waar momenteel grote behoefte aan is."

Predikant J.W. Weenink, verbonden aan de Baptisten Gemeente in Stadskanaal, schreef in juni 1945 dat Haalboom bij hem bekend staat als 'een goed Nederlander'. ,,Ofschoon Rijks-Duitser van geboorte, heeft hij van het uitbreken van den oorlog af getoond goed Nederlandsch bloed in de aderen te hebben." Deze verklaring zal er mede toe hebben bijgedragen dat Haalboom na de bevrijding het gezinsleven kon oppakken en weer aan het werk kon bij de firma Groenewold. In 1946 werd hun dochter geboren.

NA DE OORLOG

Ernst Haalboom heeft na de Tweede Wereldoorlog tevergeefs gepoogd de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. Om onbekende redenen is hij hierin niet geslaagd, mogelijk omdat daar een prijskaartje aan hing. Vast staat dat de oorlog niet of nauwelijks onderwerp van gesprek was in huize-Haalboom. Af en toe werd door echtgenote Sietske wel eens over de gebeurtenissen in de oorlogsjaren gesproken en kwam boer Antoon uit Boxtel ter sprake.

De lange reis naar het gezin aan de rand van de Kampina, dat Haalboom in de laatste weken voor de bevrijding opnam, werd evenwel nooit meer ondernomen. Om die reden zijn de brieven en kaarten die vanuit Stadskanaal naar de familie De Groot werden gestuurd en de Rijksduitser niet bereikten, nooit meer op de goede plek terechtgekomen.

Tot enkele maanden geleden. Toen bezocht zijn in 1946 geboren dochter enkele plekken waar haar vader verbleef en maakte ze kennis met de documenten en brieven die een deel van zijn levensverhaal ontrafelen. Zelf wil ze buiten de publiciteit blijven. Om die reden heeft ze alle stukken overgedragen aan de onderzoekers Van der Linden en Van den Hout, in de hoop dat zij ze bewaren, archiveren en zo het verhaal van haar vader levend houden.

Ernst Haalboom overleed op 15 oktober 1980.