MAKELAAR AANSPREEKPUNT WERKGEVERS

Boxtel wil meer mensen aan goede baan helpen

STEFAN LATIJNHOUWERS

De gemeente Boxtel heeft een zogeheten werkmakelaar in de arm genomen om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Maarten Rooyackers die ook actief is voor gemeente Haaren, maakt straks deel uit van het werkgeversservicepunt (WSP) de Meierij. Hij zorgt voor matching van arbeidsinitiatieven en denkt mee over de in te zetten instrumenten tijdens dit traject.

Met werkmakelaar Rooyackers heeft de gemeente Boxtel nu één contactpersoon waar werkgevers terecht kunnen. ,,Bedrijven moesten voorheen voor vragen terecht bij verschillende loketten", aldus wethouder Eric van den Broek. ,,Maarten heeft een groot netwerk. Als hij een vraag zelf niet kan beantwoorden, kan hij de werkgevers doorverwijzen naar specialisten", liet wethouder Eric van den Broek deze week weten. ,,Er is niets mooiers dan mensen die graag aan de slag willen ook daadwerkelijk aan het werk te krijgen."

Om de daad bij het woord te voegen en meer mensen aan een baan te helpen, bundelen ondernemers en overheidsinstellingen als UWV, WSD Groep en gemeenten hun krachten. Van den Broek: ,,Samen willen we kansen creëren en gebruik maken van de bestaande mogelijkheden. In Boxtel zijn al enkele goede voorbeelden ontstaan in afwachting van de komst van het WSP, zoals bij het afvalverwerkingsbedrijf MSB van Henk Wagenaars. Verder werken bij kringloopwinkel Het Goed al mensen met een beperking en zet Milieu Service Brabant (MSD) op dit moment tien medewerkers in van de WSD. En dat naar volle tevredenheid van zowel werknemers als werkgevers."

VERBINDING

Rooyackers, die werkzaam is voor de WSD en via een detacheringsconstructie verbonden is aan de gemeentelijke organisatie, wil graag een verbinding tot stand brengen van en naar werkgevers. Van den Broek: ,,De vraag die daarbij centraal staat is: wat kunnen we doen om werkgevers te ontzorgen? We willen graag op allerlei terreinen meedenken met deze doelgroep. Van het melden van vacatures tot het adviseren en begeleiden van subsidietrajecten voor mensen met een beperking. Maarten vormt de spil om samen met alle partijen invulling te geven aan de nieuwe participatiewet die vanaf 1 januari van dit jaar van kracht is. Door zijn expertise wordt het makkelijker voor werkgevers en werkzoekenden met een beperking om elkaar te vinden een succesvolle match tot stand te brengen."

De wethouder benadrukt dat genoemde voorbeelden kunnen dienen als vliegwiel. ,,Als meerdere bedrijven ontdekken welke oplossingen de werknemers van een organisatie als de WSD kunnen bieden, dan moeten er meer volgen. Ik roep andere bedrijven op om vacatures te melden bij onze werkmakelaar Rooyackers."