De pas geopende kapel op het kerkhof naast de eerder dit jaar gesloten Heilig Hartkerk is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke stilteplek voor veel wijkbewoners en parochianen. De naam wordt onthuld op Hemelvaartsdag. (Foto: Peter de Koning).
De pas geopende kapel op het kerkhof naast de eerder dit jaar gesloten Heilig Hartkerk is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke stilteplek voor veel wijkbewoners en parochianen. De naam wordt onthuld op Hemelvaartsdag. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INZEGENING EN ONTHULLING NAAM OP HEMELVAARTSDAG

Kapel Heilig Hartkerk nu al in trek

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het voormalige knekelhuisje bij de eerder dit jaar gesloten Heilig Hartkerk is door vrijwilligers getransformeerd in een prachtig en sfeervolle gedachteniskapel. De op 29 maart geopende stilteplek wordt volgens leden van de interieurcommissie druk bezocht en biedt de parochianen zo dicht bij het aan de eredienst ontrokken godshuis een uiterst welkom en waardevol alternatief om hun geloof te belijden. Pastoor Jacques Grubben zegent de kapel op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, in. Dan wordt ook de naam onthuld.

Bestuurslid Frans van den Berk van de Heilig Hartparochie en Ria van Beljouw van de interieurcommissie lieten dinsdagmorgen weten dat ze heel blij zijn met het resultaat. ,,Voor de parochianen is de sluiting van de kerk heel ingrijpend geweest, maar het biedt veel troost dat de begraafplaats geopend blijft en daarnaast nu de mogelijkheid bestaat om ook een bezoek te brengen aan het nieuwe gebedshuis", aldus Van Beljouw.

BELANGRIJKE PLEK

Veel parochianen, waaronder de ouderen van het nabijgelegen woonzorgcentrum Simeonshof en de bewoners van aanleunwoningen, lopen volgens Van Beljouw regelmatig even binnen. ,,De kapel is in korte tijd uitgegroeid uit tot een plek die heel veel betekent voor de mensen." Van den Berk vult aan: ,,Dat komt ook omdat het initiatief hiervoor van onderaf genomen is door parochianen en de plek gedragen wordt en gerealiseerd is door vrijwilligers. Ook daarom is dit voor ons zo een waardevolle en belangrijke plek."

ONGEDWONGEN

Ook pastoor Grubben is in zijn nopjes met de opening van de Mariakapel. ,,Hier kan iedereen op elk moment van de dag even alleen zijn, de stilte opzoeken en op ongedwongen wijze bidden of een kaasje opsteken. Voor de parochianen in de buurt, zeker ook voor de mensen die minder goed ter been zijn, is het heel fijn dat ze daarvoor vlakbij bij huis terecht kunnen. Leuk om te vermelden is dat de tweede editie van de kapellentocht van dinsdag 5 mei tot en met zaterdag 9 mei in Boxtel begint met een bezoek aan deze pas geopende kapel. Het evenement start elke dag op de binnenplaats van de pastorie van de vroegere Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat."

De kapel, die is ingericht met onder meer meubilair, kaarsenkandelaars en een mariabeeld uit de Heilig Hartkerk is nog niet helemaal gereed. Zo moet de deur aan de voorkant nog geschilderd worden en worden - waarschijnlijk deze week nog - glas in lood-ramen geplaatst die ontworpen en vervaardigd zijn door studenten van de Boxtelse vakinstelling SintLucas. Om de kapel zo optimaal mogelijk te beschermen tegen vocht zijn drie stuclagen en een texlaag aangebracht.

Van Beljouw: ,,We zijn er trots op dat dit hele project voor een groot deel bekostigd is door particulieren en parochianen, terwijl ook de parochie een financiƫle bijdrage heeft geleverd. Vrijwilligers als Jan Kerssens en Sjaak Hilgersom, de de kapel geschilderd hebben en Frans Swinkels verdienen een grote pluim op hun hoed voor hun inspanningen. Net als Henk Renders, die ook veel werk verricht heeft in de kapel, en de andere leden van de tuinploeg die de begraafplaats zo goed onderhouden."

BEENDEREN

De nieuwe functie van het voormalige knekelhuisje, waar beenderen van overledenen, werden bewaard, is dus in goede aarde gevallen bij de wijkbewoners. Voor de deur werd eerder al een speciale stoeptegel geplaatst in de vorm van een hart. Kerkgangers plaatsten vorig jaar na afloop van een eucharistieviering kiezelsteentjes in het natte cement. Het gemeentebestuur van Boxtel verleende een bijdrage van 5.000 euro aan de ombouw tot een klein gebedshuis.

Resteert nog de vraag wat de nieuwe naam wordt van de kapel, die straks een prominente plek krijgt op de voorgevel. ,,Dat blijft nog even een verrassing en houden we liever nog even geheim. Bij de inzegening op Hemelvaartsdag, zal ook de naam worden onthuld. De mensen moeten nog even geduld hebben."