Basisschool kiest nieuw rooster

Hobbendonken: minder uren, maar meer lesweken

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse basisschool De Hobbendonken heeft het plan opgevat om vanaf het nieuwe schooljaar met een ander rooster te starten. De leerlingen gaan voortaan elke dag van 08.30 tot 14.00 uur en hebben veertig lesweken per jaar. Met deze nieuwe vorm wil de school in Boxtel-Oost meer rust en regelmaat creëren voor de kinderen.

Tijdens een bijeenkomst voor ouders van leerlingen van De Hobbendonken werden de plannen maandagavond gepresenteerd. Schooldirecteur Henk Verhoeven is enthousiast over de ideeën. ,,Het idee is dat kinderen veertig weken per jaar naar school gaan. Dat zijn er meer dan nu het geval is, maar ze maken wekelijks wat minder uren." Zowel kleuters als bovenbouwleerlingen draaien straks dagen van 08.30 tot 14.00 uur. Verhoeven denkt hiermee meer duidelijkheid en rust te scheppen voor de kinderen. ,,Ook blijft er 's middags meer tijd over voor de leerlingen om te spelen of hobby's uit te oefenen."

De voordelen zijn volgens de directeur dat er meer regelmaat en overzicht is. Wel erkent hij dat er - met name voor werkende ouders - wat nadelen aan kleven. ,,Qua opvang kan het nog wel problemen geven", stelt Verhoeven. ,,Maar ook daar hebben we een oplossing voor. Het eerste jaar gaan we naschoolse opvang aanbieden tegen een wat lager tarief om de uren tussen twee en kwart over drie op te vangen. Dat geeft ouders én de school de tijd om te kijken naar een structurele oplossing voor de opvang van de kinderen na schooluren."

Verhoeven wil de ouders betrekken in de plannen en daarom krijgen ze een vragenlijst waarop ze hun voorkeuren voor het rooster aan kunnen geven. ,,Pas daarna nemen we een besluit", aldus de schooldirecteur.

GEEN LEERLINGENSTOP

De verbouwing van de basisschool verloopt voorspoedig, zo meldt de schooldirecteur. Na de meivakantie wordt de buitenzijde van het gebouw grondig aangepakt. ,,We krijgen echt een Rietveld-schooltje", zegt hij glunderend. ,,Veel wit en felle kleuren, een heel verschil met nu dus."

Er wordt volgens Verhoeven veel gedaan om zowel het onderwijs als het gebouw te vernieuwen. Verbaasd is hij dan ook over geruchten dat op de school een leerlingenstop zou gelden. ,,Pertinent onzin", meldt de directeur. ,,We zijn juist bezig om dingen te veranderen en we investeren veel. Dat doen we echt niet als we geen nieuwe leerlingen meer zouden kunnen aannemen. Integendeel zelfs, kinderen zijn hier zeker welkom."

Het nieuwe schooljaar start in augustus in ieder geval met grote veranderingen: een verbouwde school én mogelijk een nieuw lesrooster. Verhoeven: ,,Vernieuwen betekent vooruitgang. En ik denk dat we hier heel goede stappen zetten."



symposium in boxtelse raadzaal

'Goede samenwerking met mantelzorgers van belang'

MARGO BARTELDS

In de raadzaal van de gemeente Boxtel werd gisteren een symposium gehouden over mantelzorg. Beleidsmakers, politici, zorgprofessionals en een tiental mantelzorgers kwamen bij elkaar om te praten over noodzakelijke samenwerking tussen alle professionele zorgaanbieders en mantelzorgers.

Wethouder Eric van den Broek gaf aan dat de ondersteuning van mantelzorgers onderdeel is van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en zeker aandacht verdient. Diverse deskundigen op het terrein van mantelzorgondersteuning en zorg, schetsten een beeld van de huidige praktijk. Alle goede bedoelingen ten spijt, het leek erop dat mensen die langdurig voor een familielid of naaste zorgen, zich lang niet altijd gehoord voelen door de professional die zorg biedt aan de patiënt. De wetten zijn ingrijpend veranderd, waardoor mensen langer thuis wonen. Een goede samenwerking waarin de mantelzorger een centraal aanspreekpunt is in de kring van zorgverleners, is dan ook van essentieel belang.

Cruciaal daarbij is dat professionals de mantelzorgers in de zorg betrekken, met hen in gesprek gaan, hen steunen én hun behoeften respecteren. Lilian Linders, lector aan de Fontys Hogeschool, deed onderzoek naar de samenwerking tussen informele en formele zorg vanuit regie bij de mantelzorger. Daaruit bleek dat ondersteuners lang niet altijd de mantelzorgers weten te bereiken én hen lang niet altijd goed begrijpen. Het aanbod sluit niet aan bij de behoefte.

Drie mensen die langdurig zorgen voor een dierbare, vertelden hun ervaringen, waar professionals van zorgorganisaties op reageerden. Hierdoor bleek dat zorgverleners en mantelzorgers ieder vanuit de eigen rol naar de gezamenlijke zorg voor een naaste kijken, en elkaar daar niet altijd in verstaan. Steun aan mantelzorgers door thuiszorgmedewerkers, wordt niet vergoed en dus is er geen tijd voor.

Joke Schellekens zorgt al langere tijd voor haar man. ,,Het wordt steeds moeilijker en dat zien anderen lang niet altijd, waardoor er eenzaamheid ontstaat", ervaart Schellekens. ,,Mijn man verandert, waardoor we ook minder bezoek krijgen. Dat is steeds weer inleveren. Vooral lotgenotencontact biedt dan steun". Wethouder Van den Broek ziet in al het besprokene, de uitdaging om beleid te maken, zodat mantelzorgers beter bereikt worden én waarin ook de mantelzorgers de steun en plaats krijgen die zij zelf wensen. ,,We moeten niet óver, maar vooral mét mantelzorgers aan de slag!"

Boxtel

Bijbel op dinsdag

In de activiteitenserie Op Stapel(en) vindt dinsdag 28 april tussen 10.00 en 11.30 uur de bijeenkomst 'De bijbel op dinsdag' plaats. In een appartement boven de ridderzaal van kasteel Stapelen leest theoloog Nico Bulter samen met de deelnemers een schrifttekst. De kernvraag is: wat heeft de tekst ons nu te zeggen? Deelname aan 'De bijbel op dinsdag' kost vijf euro. Graag vooraf aanmelden via e-mailadres info@kasteelstapelen.nl.