Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Partijen hebben meer tijd nodig voor concrete plannen

In najaar voorstel over De Kleine Aarde

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met de zon die volop schijnt, de prachtige groene bomen en rondscharrelende kippen vormt De Kleine Aarde op deze dinsdagmiddag een oase van rust. Op het terrein is niet te merken dat deze plek onderwerp van gesprek is sinds het voormalige milieueducatiecentrum op 1 januari 2011 de deuren sloot. In het najaar presenteren twee partijen een concreet plan voor invulling van De Kleine Aarde aan de gemeenteraad van Boxtel. En kan hopelijk snel worden gestart met het definitieve ontwikkelingen van het gebied.

De Kleine Aarde werd in 1972 opgericht in Boxtel. In 2011 moest toenmalig directeur Martijn Messing concluderen dat het milieueducatiecentrum niet meer levensvatbaar was. De gemeente Boxtel verhuurde het terrein aan Stichting De Kleine Aarde en ging op zoek naar een nieuwe invulling van het groene gebied. Meerdere plannen passeerden de afgelopen jaren de revue voor het terrein én de bijbehorende gebouwen: een school, bedrijfsverzamelgebouw, herberg in de Van Coothhoeve, pannenkoekenrestaurant; allemaal ideeën die uiteindelijk niet tot uitvoer werden gebracht.

In februari 2014 leek er een einde te komen aan de leegstand van de gebouwen. De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van kenniscentrum Triple E dat grootse plannen had voor De Kleine Aarde. Eigenaar Tom Bade wilde de Boxtelse gemeenschap betrekken en de samenwerking zoeken met bedrijven en scholen. Door het geven van workshops en het verhuren van ruimtes voor allerlei creatieve en duurzame doeleinden maakten ook deel uit van zijn plannen. Maar ook dit initiatief bleek van korte duur. Eind vorig jaar besloot de gemeente Boxtel de samenwerking te beëindigen vanwege niet nagekomen financiële verplichtingen. De zoektocht naar een nieuw initiatief ging van start.

PIZZA BAKKEN

In maart presenteerden twee nieuwe initiatiefnemers hun plannen voor De Kleine Aarde aan de Boxtelse gemeenteraad. Nog geen concrete en goed onderbouwde voorstellen, maar wel ideeën waar de politieke partijen wel wat inzien. Hoewel eigenlijk nog voor de zomervakantie concrete plannen zouden worden gepresenteerd, meldde wethouder Peter van de Wiel dinsdag dat dit een paar maanden is uitgesteld. ,,Beide partijen hebben aangegeven nog wat meer tijd nodig te hebben voor de uitwerking en financiële onderbouwing. Ik verwacht in het najaar de twee voorstellen aan de gemeenteraad te kunnen presenteren waarna een keuze kan worden gemaakt."

Het Boxtelse echtpaar André en Esther Tops wil zelf in de Van Coothhoeve gaan wonen en in het bezoekerscentrum kookworkshops gaan geven. In de ecowoning wil het stel pizza's gaan bakken en het terrein moet voorts worden ingericht voor glamping - een luxe manier van kamperen. Het andere initiatief is een plan van tien partijen die zich hebben verenigd. Waterschap De Dommel, woonstichting Sint-Joseph, SintLucas, Helicon Opleidingen, Summa College, Maris Projects, bouwbedrijf Heijmans, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Rabobank Hart van De Meierij en Circo Circulair hebben de samenwerking gezocht om tot een mooi plan voor De Kleine Aarde te komen. In hun visie is er vooral aandacht voor de circulaire economie. Van de Wiel: ,,De ideeën moeten nog worden uitgewerkt en ik ben heel benieuwd naar de voorstellen."

De wethouder benadrukt dat de gemeente streeft naar een overeenkomst met de meest solide partij. Ook moet het gedachtegoed van De Kleine Aarde worden voortgezet en er moet aandacht zijn voor onderwijs. ,,Ik kan echter niet garanderen dat het ook daadwerkelijk lukt", legt hij uit. ,,Je kunt nou eenmaal nooit honderd procent zekerheid hebben. Elk bedrijf of instelling kan omvallen, dat hebben we ook gezien bij Triple E. De twee partijen die nu in de race zijn, lijken serieus en solide en ik heb er alle vertrouwen in dat we er met een van hen uit gaan komen."

GROEN TERREIN

De afgelopen weken stelden diverse partijen vragen over de kosten van De Kleine Aarde. De raadsfracties Balans en CDA maken zich zorgen over de kosten die de gemeente Boxtel heeft aan het terrein. Van de Wiel: ,,Het verhaal gaat dat het terrein ons een miljoen euro kost. Dat is zeker niet het geval. Bij verkoop of verhuur van De Kleine Aarde moeten we 900.000 tot 1.000.000 euro krijgen om budgettair neutraal te zijn." Dit bedrag omvat de boekwaarde van de gebouwen en de reeds gemaakte exploitatiekosten.

Een eventuele koper moet daarnaast rekening houden met verbouwings- en moderniseringswerkzaamheden. ,,Maar daar krijgt de nieuwe eigenaar dan ook wel een prachtig groen terrein voor terug", stelt de wethouder.

OP DE FOTO: De bolwoning is een van de meest bekende gebouwen op het terrein van De Kleine Aarde. (Foto: Marc Cleutjens).


140 mensen halen herinneringen op in de oude ketting

'Formidabele' reünie Van den Elzen

Piet van den Elzen (78), die samen met zijn broer Henk tot 1989 eigenaar was van Van den Elzen Koeltransport, zat vorige week nog wel even in de rats toen hij hoorde dat er brand was op het terrein van eetcafé De Oude Ketting. ,,Ik vreesde even voor onze reünie, die daar een week later zou plaatsvinden. Probeer maar eens een locatie te zoeken voor een evenement met 140 mensen" Uiteindelijk bleek de schuur van De Oude Ketting te zijn afgebrand en kon de reünie zaterdag gewoon doorgaan...

Van den Elzen noemde de reünie 'formidabel'. ,,Mijn dochter Pascale organiseert voor haar werk allerlei feesten en evenementen. Uiteindelijk kwam ze op het idee een reünie te organiseren in 2015, omdat in dit jaar het bedrijf 85 jaar zou hebben bestaan. Samen met trucker Perry de Bresser en oud-werknemer Dirk van den Akker heeft ze deze grote klus geklaard."

PLAKPLAATJES

De oud-eigenaar vond het 'fantastisch' om oude gezichten weer eens te zien. ,,Al was ik blij dat iedereen een plakplaatje met zijn of haar naam droeg. Ik heb de meesten immers 27 jaar niet gezien... Bovendien staan vrachtwagenchauffeurs bekend om de sterke verhalen. Die passeerden dan ook zaterdag nog al eens de revue." 140 mensen meldden zich aan voor de samenkomst in De Oude Ketting.

De oud-eigenaar, die samen met zijn broer Henk het bedrijf van zijn vader Antonius overnam, was al sinds zijn veertiende werkzaam in de onderneming. ,,En daarvoor gingen mijn voorvaderen met paarden naar de Franse Ardennen om heipalen richting Amsterdam te vervoeren. Om de woningen in die stad te ondersteunen, waren palen van minstens 25 meter nodig. Die had je niet in Nederland."

Later groeide de onderneming uit tot een groot transportbedrijf. In 1989 werd Van den Elzen verkocht aan HSF Koelwagens, die meer transportbedrijven opkocht.

De reünie was tot in de puntjes geregeld, benadrukt de 78-jarige Boxtelaar. ,,Zo stond er een enorme taart van twee bij één meter klaar. Die kwam uit Amsterdam, daar is blijkbaar de enige bakkerij van Nederland die zo'n grote taart maakt." Het gebak kwam op een toepasselijke manier naar Boxtel: door middel van koeltransport...

Speciaal voor de reünie kwam er een taart van twee bij één meter, die werd aangesneden door Joke Steenbakkers,  Pascale van den Elzen, Piet van den Elzen, Magda van den Elzen en Jeanne van Alphen. (Foto: Albert Stolwijk).