Boxtelaar Jos Mandos schreef een boek over 150 jaar spoor in Boxtel. Dinsdag 28 april houdt hij een lezing in zaal De Adelaar, zondag 7 juni is de schrijver te gast in museum MuBo. (Foto: Peter de Koning).
Boxtelaar Jos Mandos schreef een boek over 150 jaar spoor in Boxtel. Dinsdag 28 april houdt hij een lezing in zaal De Adelaar, zondag 7 juni is de schrijver te gast in museum MuBo. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JOS MANDOS SCHRIJFT SPOORWEGBOEK

Spoorweghistorie Boxtel in vitrines en legkasten

MARC CLEUTJENS

MuBo ademt de komende maanden spoorweghistorie. Zaterdag 2 mei is in het museum aan de Baroniestraat in Boxtel een wisseltentoonstelling te zien die tot 12 juli bezocht kan worden. Tijdens de festiviteiten rond 150 jaar spoor in Boxtel is het museum, net als alle andere activiteiten en evenementen, gratis toegankelijk. Ook wordt in MuBo het boek 'Station Boxtel 150 jaar. De spoorwegen in Boxtel 1865-2015' van Jos Mandos gepresenteerd.

MuBo is een van de acht locaties waar zaterdag 2 en zondag 3 mei van alles te beleven is rondom het spoorwegjubileum. Het Stationsplein is natuurlijk het hart van alle festiviteiten. Hier wordt het kunstwerk van Ron van de Ven onthuld en verschijnt een innovatief bankje dat is ontworpen door Bert Snellaars, een van de leden van de werkgroep die door de Heemkundekring Boxtel is geformeerd rond voorzitter Ad Ligtenberg.

In MuBo wordt komende week nog met man en macht gewerkt om alle voorwerpen en attributen die te maken hebben met de geschiedenis van de spoorwegen te exposeren. Het aanbod bestaat volgens secretaris Willem van Vossen uit een aantal unieke pronkstukken, waaronder een miniatuur van de De Blauwe Brabander, een historische locomotief die vroeger over het Duits Lijntje reed, De loc is vanwege de exclusiviteit verzekerd voor een stevig bedrag.

MÄRKLIN

Historische spoorboekjes en oude borden die ooit op en rond het station hingen, worden eveneens in MuBo getoond. Net als oude telefoons, seinapparatuur en conducteursgerei. ,,We zijn blij dat we zoveel mensen bereid hebben gevonden om spullen in bruikleen af te staan", constateert Van Vossen. ,,Dat maakt het mogelijk om een leuke expositie in te richten, die tot 12 juli op de hele benedenverdieping te zien is. We benutten een aantal vitrines en legkasten om al het fraais te laten zien."

Een van de meest uitdagende onderdelen van de tentoonstelling wordt de bijdrage van de firma Märklin. De producent van miniatuurtreintjes levert voor een kinderspeelhoek complete modelbanen waarmee de jeugd kan spelen in het museum. Ook kan geknutseld worden met bouwpakketten van de firma Faller.

De vaste collectie rond Jas de Keistamper en de Canon van Boxtel is verplaatst naar de eerste etage. Tijdens het feestweekend van 2 en 3 mei is MuBo gratis toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur. Na dat weekend is het museum alle weekeinden geopend en betaalt men 3,50 euro, kinderen mogen naar binnen voor twee euro.

300 BOEKEN

Met 'Station Boxtel 150 jaar. De spoorwegen in Boxtel 1865-2015' heeft Boxtelaar Jos Mandos een standaardwerk geschreven over de Boxtelse spoorweggeschiedenis. Het 150-jarig bestaan van het station vormde het uitgangspunt van de publicatie, die in een oplage van driehonderd exemplaren te koop is. Tot en met 29 april kunnen belangstellenden via de website www.150jaarspoor.nl het boek met korting bestellen.

Het boek kost dan 12 euro, wie het boek op 2 of 3 mei koopt moet 14,50 euro afrekenen. Mandos' boek is tijdens het feestweekend verkrijgbaar bij een kraam op het Stationsplein en in MuBo. ,,Als de belangstelling erg groot is en we raken snel uitverkocht, komt er beslist een tweede druk", beloofde de auteur deze week. Momenteel zijn al meer dan tachtig boeken besteld.

Mandos is dinsdag 28 april te gast bij de Heemkundekring Boxtel om een lezing te verzorgen over 150 jaar spoor in Boxtel. De lezing wordt gehouden in zaal De Adelaar, begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Zondag 7 juni is de schrijver te gast in MuBo en zal hij opnieuw een lezing houden over de rijke Boxtelse spoorweggeschiedenis. Tijdens beide lezingen zal hij bijzondere foto's laten zien.

MUSEUM VEKEMANS

Ook Musem Vekemans aan de Stationsstraat werkt mee aan de spoortweedaagse. Op beide dagen is in het museum een aantal films over de geschiedenis van de spoorwegen te zien. Publiek is op beide dagen welkom van 13.00 tot 17.00 uur. De films zijn gratis te bekijken, de collectie van het Wasch- en Strijkmuseum en Brabants Goedgemutst kunnen alleen tegen betaling bezichtigd worden.

Innovatief beloven de presentaties te worden die bij de firma Waverail aan de Staarten op bedrijventerrein Ladonk worden getoond. Hier wordt gedemonstreerd hoe wisselverwarming werkt, maar worden ook oude voertuigen en tractoren opgesteld. Waverail is een belangrijke leverancier van grote bouwbedrijven en is nauw betrokken bij de spoorbouw. De brandweer verzorgt presentaties waarbij kinderen kunnen meehelpen om te blussen.

Alle activiteiten over 150 jaar spoor in Boxtel zijn te zien op www.150jaarspoor.nl.


Afbeelding