Cultuuravond op 1 juni in Boxtel

Spiegeltent bij Stapelen decor van cultuurdebat

MARIËLLE WIJFFELAARS

Cultuurmakers, inwoners en ook de lokale politiek gaan maandag 1 juni met elkaar in gesprek over het toekomstige cultuurbeleid in Boxtel. Plaats van handeling is de spiegeltent die is te vinden bij kasteel Stapelen. De discussie moet resulteren in bouwstenen voor een nieuwe cultuurvisie in de gemeente Boxtel.

Het netwerk van cultuurmakers Cibox heeft de afgelopen tijd verschillende bijeenkomsten gehouden en ook wethouder Marusjka Lestrade schoof daarbij een keer aan. Zij deed het verzoek aan de betrokkenen om mee te denken over nieuw cultuurbeleid. Boxtelaar Peter van Oers - betrokken bij de organisatie van het festival Bockesprongen - en Paul van Alphen (Podium Boxtel) besloten daarop samen met stichting Brabants Centrum een gespreksavond te houden waarin belangstellenden hun visie op cultuur in hun woonplaats kunnen geven.

CREATIEVE IDEEËN

Vier thema's passeren op 1 juni de revue: educatie, economie, maatschappij en verbinding. Van Alphen: ,,Veel mensen hebben dagelijks met cultuur te maken en het raakt iedereen op allerlei manieren. Maar de vraag is natuurlijk: hoe belangrijk vinden we cultuur eigenlijk?" Van Oers vult aan: ,,De gemeente zegt kunst en cultuur hoog op de agenda te hebben staan. Investeren is in deze tijd lastig, want er moet bezuinigd worden. We willen tijdens de avond ontdekken wat de gemeente én de Boxtelaren kunnen doen om cultuur mogelijk te maken én houden."

Volgens de twee cultuurmakers is verbinding en vernieuwing essentieel. ,,Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen, om initiatief en zelfstandigheid", vindt Van Alphen. Van Oers: ,,Samenwerking tussen culturele instellingen, verenigingen, gemeente en inwoners is van groot belang. Door krachten te bundelen kunnen er mooie initiatieven ontstaan." Het tweetal hoopt dat de bijeenkomst op 1 juni ervoor zorgt dat mensen met elkaar in gesprek gaan over cultuur en er zo creatieve ideeën ontstaan.

AANMELDEN

De debatavond wordt gehouden in de spiegeltent die in die periode bij kasteel Stapelen wordt opgebouwd. Reden hiervoor zijn de festiviteiten die worden gehouden vanwege honderd jaar paters assumptionisten in het eeuwenoude Boxtelse kasteel. Omdat de ruimte beperkt is, is aanmelden voor de bijeenkomst noodzakelijk. Dit kan via e-mailadres: cultuurmakersbll@gmail.com.

Voorafgaand aan het debat worden in Brabants Centrum interviews geplaatst met mensen uit de cultuursector. Op een speciale Facebookpagina kunnen mensen hierop reageren. Kijk op www.facebook.com/cultuurmakersBLL.