Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KRANT EN BASISPAKKET VOOR GROEP 7 EN 8 BOXTELSE SCHOLEN

Jeugd verdiept zich in leven Anne Frank

STEFAN LATIJNHOUWERS

Wethouder Marusjka Lestrade heeft maandag de Anne Frank Krant en hieraan gerelateerde basispakketten uitgereikt. Deze zijn bedoeld zijn voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen én brede scholen in de gemeente Boxtel.

Plaats van handeling was basisschool De Beemden, waar de wethouder het eerste exemplaar overhandigde aan directeur Kees van den Boom. Het feit dat wethouder Lestrade naar De Beemden toog voor de overhandiging was geen toeval. Directeur Van den Boom vertelde dat de leerlingen zich elk jaar rond deze tijd buigen over een project over de Tweede Wereldoorlog. ,,Daarbij maken we tijdens de lessen steeds gebruik van de Anne Frank Krant. Omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd en wij daar als school graag extra aandacht aan willen besteden, hebben we de gemeente gevraagd om een financiële bijdrage."

Het verzoek was niet aan dovemansoren gericht. Het bracht de gemeente op het idee om alle basisscholen en brede scholen de kans te geven aan de slag te gaan met de Anne Frank Krant en het basispakket. ,,Dat past ook in de strategie van de Lokale Educatieve Agenda die in samenspraak met onder meer de schoolbesturen is opgesteld. Hierin staan gezamenlijke doelstellingen en verantwoordelijkheden beschreven", liet beleidsmedewerker Conny van Aarle maandag weten. ,,De gemeente heeft daarop het benodigde aantal exemplaren van de krant en de pakketten ingekocht. De leerlingen kunnen de krant mee naar huis nemen en eventueel alvast doorlezen, zodat ze na de meivakantie goed voorbereid kunnen beginnen aan het project over de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat medewerkers van de Anne Frank Stichting dan een kijkje komen nemen in de klas om te kijken hoe bij De Beemden invulling wordt gegeven aan het project met de krant en het pakket als lesmateriaal."

Het thema van de Anne Frank Krant dit jaar is 'Waarom Oorlog?', waarbij het levensverhaal van Anne Frank verteld wordt. Daarnaast is er in de krant aandacht voor de geschiedenis van de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Het basispakket bestaat uit een handleiding voor de docenten, verhalen over zes oorlogskinderen en een bordspel.

FOTO BOVEN: Leerlingen van basisschool De Beemden bekijken de Anne Frank Krant. (Foto: Peter de Koning).


Blaasmuziek 'mit Schwung'

Gemeenschapshuis Orion vormde zondag het decor voor de tweede editie van het kapellenfestival 'Blasmusik mit Schwung' van blaaskapel Die Fürstenwälder Musikanten.

Behalve dit gezelschap traden zes andere orkesten op: de Beyersland Kapel (Lennisheuvel), De Hopbokkers (Schijndel), Morava (Tilburg), Kamaradi Muzikanti en Herzogenwälder Blasmusik ('s-Hertogenbosch) en De Bergtoeters (Veghel). Tijdens het gratis toegankelijke muziekspektakel zorgden deze gezelschappen voor een repertoire waarbij vooral Egerländer en Moravische composities ten gehore werden gebracht.

Het publiek genoot met volle teugen van het muzikale feestje, dat aanvankelijk plaats zou vinden in de De Serenade in Liempde. Maar de klanken van de zeven blaaskapellen kwamen ook prima tot hun recht in de zaal van gemeenschapshuis Orion. (Foto: Gerard Schalkx).


VILT, FOTO'S, SIERADEN EN BOOMSCULPTUUR

Workshops bij Kunstlicht XL

Bij Kunstlicht XL, gevestigd in het voormalige postsorteercentrum aan de Fellenoord in Boxtel, zijn zondag 26 april vanaf 14.00 uur allerlei workshops en demonstraties. Op zaterdag 25 en zondag 26 april is de Kunstuitleen geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Ouders en kinderen kunnen meebouwen aan een boomsculptuur. Materialen hiervoor zijn aanwezig, maar belangstellenden mogen ook zelf dingen meebrengen om in de boom te verwerken. Hierbij kan gedacht worden aan takken, touw, elastiek en fietsbanden. Ien van Gemert is aanwezig als begeleidster bij deze activiteit.

Bea de Leeuw laat zien hoe je eenvoudig zelf sieraden kunt maken met simpele materialen. Lilian van Rossum maakt vilt voor onder meer sjaals en hoeden en verwerkt natuurlijke materialen in het vilt. Ze demonstreert zondag hoe haar creaties tot stand komen.

PHOTOSHOP

Ook fotograaf Marcel Fischer is aanwezig. Hij is net terug van een reis door de Grand Canyon (Verenigde Staten) en geeft een workshop over het programma Photoshop.

Afbeelding