'Toekomst na zomer nog onzeker'

MiK wil duidelijkheid over cultuureducatie

MARIËLLE WIJFFELAARS

Per 1 juli stopt de gemeente Boxtel met het verlenen van subsidie aan MiK Kunsteducatie. Ook de andere zes gemeenten waar MiK actief is, stoppen met het subsidiëren van de kunstinstelling. Hoewel er volop overleg wordt gevoerd over de toekomst van cultuureducatie in de betreffende gemeenten, is de toekomst nog altijd onduidelijk. En die onzekerheid is volgens MiK niet wenselijk.

,,We krijgen van de ouders van onze cursisten en kunnen nog geen heldere antwoorden geven", vertelt MiK-directeur Laurens Felix. ,,Tot de zomer blijven we onze cursussen geven maar wat er na 1 juli gaat gebeuren, is niet meer aan ons. Het wordt wel tijd voor snelle duidelijkheid, want cultuuronderwijs moet gewoon blijven bestaan."

Eerder werd het plan geopperd om cultuureducatie in het onderwijs te verweven. Ook samenwerking met andere lokale organisaties en instellingen is een mogelijkheid. Felix: ,,Ook is er sprake van dat docenten van MiK als zzp'ers aan de slag gaan om cultuurlessen te verzorgen." Momenteel zijn er 530 leerlingen


Pasavonden

Bloedprocessie

gaan van start

De pasavonden voor de deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie starten op woensdag 29 april en staan vanaf dan elke maandag en woensdag op het programma van 19.00 tot 20.30 uur. Plaats van handeling is bibliotheek De Meierij aan de Burgakker.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als deelnemer aan de processie, waarbij een speciale oproep wordt gedaan op jongens en meisjes van 6 tot ongeveer 16 jaar.

Neem voor meer informatie contact op Marijke van Beek, telefoonnummer (0411) 68 47 26 of (06) 54 68 61 51. De processie vindt dit jaar plaats op 31 mei.

die wekelijks bij MiK een cursus volgen. Er komen alweer aanmeldingen en aanvragen voor muziek- en dansonderwijs binnen, maar de kunstinstelling moet nul op het rekest geven. ,,We hebben echt nog geen idee hoe de situatie er na 1 juli uit komt te zien. We hopen dan ook dat gemeenten snel een plan presenteren over de wijze waarop cultuureducatie aangeboden gaat worden. Die onzekerheid zorgt voor veel onrust bij cursisten én betrokkenen."

OPLOSSING

MiK maakte deze week bekend nog altijd te streven naar een doorstart. Dit zou betekenen dat een kleine groep medewerkers doorgaat en dat de lessen worden verzorgd door zzp'ers. Momenteel worden gesprekken gevoerd met de zeven gemeenten om zo tot een oplossing te komen. Deze overleggen vinden plaats in de afzonderlijke gemeenten, op die manier kan een vorm worden gevonden die past bij het betreffende dorp.

De gemeente Boxtel kan nog niks zeggen over de toekomst van cultuureducatie; er wordt nog onderzocht op welke manier dit vormgegeven gaat worden. ,,Mogelijk nemen we samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught, Marktplaats en Cultuurbox over. In samenwerking met het onderwijs en verenigingen kunnen we dan cultuureducatie aanbieden. Dit onderzoek loopt nog volop", zo is te lezen in een informatiebrief aan de Boxtelse gemeenteraad.

1 juli nadert met rasse schreden en de gemeente streeft er dan ook naar op korte termijn een plan te presenteren.