Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

vrijetijdsclub De Vrijbuiters viert jubileum in spiegeltent

Al 35 jaar samen dansen en knutselen

MARGO BARTELDS

Vrijetijdsclub De Vrijbuiters viert op 22 mei haar 35-jarig bestaan. Leden en vrijwillige begeleiders van deze club voor mensen met een geestelijke of meervoudige beperking, komen wekelijks op maandagavond bij elkaar in De Werf, waar zij een ruimte huren.

Dertig leden en twaalf begeleiders van uiteenlopende leeftijden maken plezier met steeds verschillende activiteiten. Knutselen, dansen, zingen, toneel; alles is mogelijk. Plezier en ontmoeting staan voorop; dáár gaat het om bij De Vrijbuiters.

POLONAISE

Dans staat deze maandagavond op het programma dat Ashley van de Laak organiseert. Iedereen die kan of wil dansen, staat op de dansvloer en beweegt op het ritme van de muziek. Ashley geeft aanwijzingen, maar als de deelnemers liever naar eigen zin bewegen, is dat ook prima. Aan de kant een paar stillere genieters. Die kijken, maar volgen het geheel en hebben daar plezier in.

Een van de vrijwilligers 'danst' met een deelnemer in de rolstoel, die daar zichtbaar van geniet. De polonaise door de ruimte, wordt afgesloten met 'een rondje Jan'; dansen om de rolstoel van deelnemer Jan, die weinig andere mogelijkheden heeft dan alles met zijn ogen te volgen. Jan vindt het prachtig.

De club wordt al 35 jaar door vrijwilligers begeleidt. Elly Kuus is vrijwilligster van het eerste uur. ,,Je krijgt er energie van", geeft ze als verklaring. ,,Het is zó mooi om te doen". Dat geldt voor de meeste vrijwilligers want allemaal zijn ze al langere tijd actief.

FEESTDAG

Op vrijdag 22 mei gaat de club naar BestZOO, waarna gefeest wordt in de Spiegeltent die dan op het terrein van kasteel Stapelen staat. De frietkar van Martien van Son, eigenaar van Mikies, zorgt voor een lekkere en feestelijke maaltijd.

In de avond sluiten ook de partners van de vrijwilligers aan en worden de jubilarissen in het zonnetje gezet.

OP DE FOTO: Polonaise in De Werf. Tijdens de wekelijkse bijeenkomst van vrijetijdsclub De Vrijbuiters wordt volop gedanst. (Foto: Albert Stolwijk).