Afbeelding
Foto: Peter de Koning

woning aan kaarpad 2 verkocht

Jeugdnatuurwacht naar Wapen van Liempde

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Jeugdnatuurwacht Liempde is verhuisd naar café Het Wapen van Liempde. In oktober werd bekend dat het onderkomen van de vereniging aan 't Kaarpad 2 - tegenover de nieuwe locatie - door de gemeente Boxtel verkocht zou worden. Nieuwe eigenaar Ad Schelle bood de Jeugdnatuurwacht een ruimte in zijn horecazaak aan.

De woning aan 't Kaarpad stond sinds 1 augustus van dit jaar leeg en werd gehuurd van de gemeente Boxtel. Toen de verhuurder vertrok besloot het gemeentebestuur het pand te verkopen. Dit om leegstand en verval te voorkomen. De Jeugdnatuurwacht zat even met de handen in het haar omdat een nieuwe accommodatie niet zomaar voorhanden was. De vereniging had aan 't Kaarpad een opslagruimte en voldoende plek om activiteiten te houden.

Toen eigenaar Schelle van Het Wapen van Liempde hoorde dat de woning aan 't Kaarpad te koop was, aarzelde hij geen moment. ,,Ik ben opgegroeid op een boerderij en dat heeft me nog altijd aangetrokken", vertelt hij. ,,Omdat deze woning ook nog eens in de dorpskern van Liempde lag én tegenover mijn zaak, was de keuze snel gemaakt." Aan de Jeugdnatuurwacht bood Schelle direct vervangende ruimte in Het Wapen van Liempde aan. ,,We moeten elkaar een beetje helpen en ik vind het wel gezellig om veel verenigingen in mijn zaak te hebben."

De komende tijd staan Schelle nog veel verbouwingswerkzaamheden te wachten, het gemeentelijk monument moet nodig gemoderniseerd worden. ,,Maar daarna is het wél helemaal naar mijn zin", zegt de ondernemer enthousiast. ,,Ik blijf daar de rest van mijn leven zitten. Lekker centraal en toch een oude boerderij. Precies wat ik wilde." Het woonhuis werd gebouwd in 1869 en deed onder meer dienst als voormalig schaftlokaal van de gemeentelijke dienst Openbare Werken. De tuinen van de panden Oude Postbaan 4 en 6 horen ook bij het perceel Kaarpad 2. Hier was de opslag van de Boeremèrt, tevens was het de stalling van de gemeentekoets en buurtbus.

De Jeugdnatuurwacht is in haar nopjes met de nieuwe ruimte in Het Wapen van Liempde. Al is er ook interesse voor een plekje in de boerderij van SPPiLL aan de Barrierweg. ,,Maar de verbouwing daarvan moet nog starten en er zijn meer verenigingen die daar hun onderkomen willen hebben. Bij Het Wapen van Liempde zitten wij prima, we hebben er plek genoeg", aldus voorzitter Margreet van Ruremonde.

OP DE FOTO: Het perceel Kaarpad 2 is verkocht. De Jeugdnatuurwacht is inmiddels verhuisd naar café Het Wapen van Liempde.


Vincent van Gogh komt tot leven in Groene Woud

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de bekende kunstenaar Vincent van Gogh overleed, waardoor 2015 bekend staat als het Van Gogh-jaar. Wereldwijd wordt Brabants' beroemdste kunstenaar geëerd met tentoonstellingen en evenementen. Coöperatie Het Groene Woud heeft een ludieke actie bedacht: iedereen kan via streekhuis Het Groene Woud een actiepakket bestellen met daarin een zak zonnebloemzaad.

Als iedereen een stukje grond inzaait met dit zaad, kleurt Het Groene Woud deze zomer geel. In het verlengde van deze zonnebloemenactie, die verwijst naar het bekendste werk van Van Gogh, worden ook speciale wandel- en fietsroutes en arrangementen ontwikkeld. Alle bedrijven, inwoners, verenigingen en organisaties worden opgeroepen mee te doen. Er zijn speciale actiepakketten samengesteld met daarin een zak zonnebloemzaad van 250 gram voorzien van informatie en een zaai-advies. Daarbij zijn ook tien actiestickers toegevoegd. Een pakket kost tien euro en is te bestellen via e-mailadres streekhuis@hetgroenewoud.com.

Aan iedereen die meedoet wordt gevraagd de betreffende zonnebloemlocatie te melden op de speciale actiewebsite www.hetgroenewoud.com/zonnebloemenactie. Door de gegevens van de locatie waar de zonnebloemzaden zijn gezaaid in te vullen wordt op een digitale kaart van Het Groene Woud aangegeven waar de gele bloemenpracht zich bevindt.