Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Oranjefeest in Boxtel biedt veel afwisseling

Koningsdag draait helemaal om ridders

Tijdens Koningsdag staat natuurlijk de verjaardag van koning Willem-Alexander centraal. Maar in Boxtel is ook een grote rol weggelegd voor ridders en jonkvrouwen. De Oranjefestiviteiten spelen zich dit jaar vooral rond kasteel Stapelen af. En dat betekent: gevaarlijke ridderspelletjes, prachtige kleding en stoere schilden.

Leerlingen van basisschool Sint-Petrus waren er deze week maar druk mee. Op dinsdag en woensdag knutselden de kinderen wapenschilden. De stoere knutselwerken komen langs de route van kasteel Stapelen naar de Boxtelse Markt te hangen. Zodat voor alle jonge ridders en jonkvrouwen duidelijk wordt waar de Boxtelse festiviteiten zich afspelen.

RIDDERGEVECHTEN

Het gezellig feestweekend gaat landelijk morgen, vrijdag 24 april van start. De basisscholen genieten van een Koningsontbijt en nemen aansluitend deel aan sportieve activiteiten. Daarmee is het Oranjefeest nog niet klaar. Zondag 26 april wordt in Boxtel de Oranjebraderie gehouden. En ook op maandag 27 april is er in de regio ook van alles te beleven. In Boxtel zijn het jubileum van de paters assumptionisten op Stapelen en de reconstructie van de cultuurhistorische as meegenomen in de festiviteiten op Koningsdag. Ridderspelen, een klimwand, bloemschikken en versieren van fietsen maken deel uit van het feestprogramma.

De kinderen van de Sint-Petrusschool werden deze week goed voorbereid op alle activiteiten. Maandag kregen zij een gastles van burgemeester Mark Buijs en wethouder Eric van den Broek. Het tweetal vertelde meer over de Boxtelse geschiedenis, maar ook wapenschilden en riddergevechten kwamen in de les aan bod.

Ook in Lennisheuvel, Liempde, Esch en Gemonde is genoeg te doen op Koningsdag. Er worden vrijmarkten gehouden, er zijn muziekoptredens en kinderen gaan hun fiets versieren. Nu nog een feestelijk zonnetje en alle ingrediƫnten zijn aanwezig om van Koningsdag 2015 een groot succes te maken...

Op de pagina's 19 tot en met 24 meer aandacht voor de Oranjefestiviteiten in Boxtel en in de regio.

FOTO BOVEN: Leerlingen van de Petrusschool waren deze week druk bezig om zoveel mogelijk ridderschilden te knutselen. (Foto: Peter de Koning).