Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JEANNINE VAN DEN BOER EXPOSEERT 'URBAN' FOTO'S IN BERLIJN

'Plaatjes schieten wordt foto's maken'

MARC CLEUTJENS

Ze exposeerde haar foto's al tijdens een antrolopologie- en fotografiecongres in het British Museum in Londen. Volgende week is in Berlijn de vernissage van een expositie waar haar mooiste werken te zien zijn. Jeannine van den Boer uit Boxtel heeft zich tijdens een sabbatical op de fotografie gestort en volgde een opleiding aan de Goldsmith University in Londen. Gewapend met een 'gewone' Nikon-camera en een bescheiden lens fotografeert ze het liefst mensen...

Van den Boer is werkzaam bij SintLucas als projectbegeleider media- en entertainmentmanagement, maar ontwikkelt net als veel van haar collega's een gezonde belangstelling voor creatieve nevenactiviteiten. Tijdens het sabbatsverlof koos ze bewust voor een fotografiestudie in Londen, waar ze zich onderdompelde in de urban photography: stadsfotografie in de breedste zin van het woord. ,,Ik houd enorm van fotografie en maak graag foto's van mensen en de natuur. Ik vond dat ik wat minder sterk was in seriematig werk en koos daarom voor een opleiding die bij me paste."

CREATIEVE VRIJHEID

Van den Boer genoot van de creatieve vrijheid die ze tijdens de opleiding in Londen kreeg en had plezier in het zoeken naar geschikte onderwerpen voor fotoseries. Een van de series draagt de naam 'Drone vision' en omvat tweemaal 108 foto's van mensen die vanaf een balkon zijn gemaakt. 'Drone vision: High Perspective Portraits at the Tate Modern' is de volledige titel van de serie, die deels in de zomer en deels in de winter is gemaakt en mensen vanuit de lucht laat zien.

,,Een drone is een belangrijk instrument om vanuit de lucht waarnemingen te doen", vertelt Van den Boer. ,,Het bijzondere van foto's maken vanaf een hoog standpunt, is dat mensen je niet in de gaten hebben en ze natuurlijk op de foto staan. Er wordt niet geposeerd, er worden geen houdingen aangenomen." De foto's die gemaakt zijn vanaf een balkon van de Tate Modern Gallery laten mensen zien die in zomer- of winterkleren over een plein lopen. Met hun haardracht en kleding contrasteren ze fraai met de grijze ondergrond van asfalt.

MOOI PLEKJE

Met enkele andere studenten van de Goldsmith Universuity werd Van den Boers werk geselecteerd voor een expositie in het British Museum, waar vorig jaar een congres werd gehouden over antropologie en fotografie. ,,Ik stond tijdens de openingsreceptie voortdurend te stralen, zo trots was ik", glundert de Boxtelse. ,,Ik moest een presentatie in het Engels houden over urban photography, maar het ging van een leien dakje, ook het vragen beantwoorden. Ik voelde me als een vis in het water."

Van den Boers werk sprong in het oog in Londen. Onlangs werd ze benaderd door de twee eigenaars van galerie Poor & Literate in Berlijn om 'Drone vision: High Perspective Portraits at the Tate Modern' te exposeren. ,,Aan het begin van de meivakantie rijd ik naar Berlijn om mijn werken op te hangen in de galerie. Op 2 mei is de vernissage en daarna zijn mijn foto's nog tot 14 juni te zien. Natuurlijk hoop ik dat mijn foto's in de smaak vallen en verkocht worden. Ik ga ze in elk geval niet ophalen, dus hoop dat ze een mooi plekje krijgen, ergens in Berlijn."

STRAATFOTOGRAFIE

De fotograaf geniet van de uitnodiging om naar Berlijn te komen. ,,Na mijn geweldige ervaring in Londen is nu Berlijn aan de beurt en dompel ik me onder in de creatieve buurt Prenzlauer, waar mijn werk te zien is aan de Kopenhager Strasse." Van den Boer neemt haar Nikon beslist mee. ,,'Drone vision' is nog niet klaar. Ik wil ook op andere plekken vanuit de hoogte mensen fotograferen. Daarnaast houd ik enorm van straatfotografie, maar maak ik ook een bijzondere fotoserie met mijn moeder. Fotografie is geweldig. Plaatjes schieten is voor mij foto's maken geworden..."

Het werk van Jeannine van den Boer is te zien op haar eigen website www.jeanninevandenboer.nl.

FOTO BOVEN: Jeannine van den Boer selecteert haar mooiste foto's in de hal van SintLucas. Haar werk 'Drone vision' is vanaf 2 mei te zien in galerie Poor & Literate in Berlijn. (Foto: Peter de Koning).


Revitalisering

centrum start in

Clarissenstraat

Wethouder Eric van den Broek geeft woensdag 6 mei het startsein voor de reconstructie van het centrum. Die dag starten de werkzaamheden van de route STA-P (Stapelen-Petrusbasiliek) in de Clarissenstraat en gaan de stenen uit het wegdek.

De reconstructie van het centrum duurt to en met oktober en wordt vier fasen uitgevoerd. Na afronding van de Clarissenstraat, komt de Kruisstraat aan de beurt. Hiervoor zijn de maanden juni en juli gereserveerd. In dezelfde periode wordt ook de Oude Kerkstraat opnieuw bestraat. De herinrichting van de Burgakker en het plein voor bibliotheek De Meierij is in augustus aan de beurt., een maand later wordt het smalste deel van de Burgakker onder handen genomen.

STA-P komt voort uit de notitie 'Op weg naar een leefbaar en bruisend Centrum' die eerder door de Boxtelse politiek is vastgesteld. De gemeente beoogt de route tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek een kwaliteitsimpuls te geven, zodat het centrum aantrekkelijker is om te wonen, leven en recreƫren.

Wethouder Van den Broek wordt tijdens de starthandeling geassisteerd door een team van aannemersbedrijf Heijmans, dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. Ook centrummanager Jef van Stratum is aanwezig.

Dinsdag 28 april wordt de website www.routestap.nl gelanceerd waarop alle informatie over het centrumproject staat.