Wie durft er mee te doen aan de eerste Brabant Business Battle? Zaterdag 19 september gaan ondernemingen de strijd aan.
Wie durft er mee te doen aan de eerste Brabant Business Battle? Zaterdag 19 september gaan ondernemingen de strijd aan. Foto: Marc Cleutjens

ONDERNEMINGEN UIT BOXTEL, OIRSCHOT EN HAAREN GAAN ONDERLINGE COMPETITIESTRIJD AAN

'Brabant Business Battle, voor bedrijven met lef'

MARC CLEUTJENS

Het belooft beslist geen evenement voor watjes te worden, de eerste Brabant Business Battle die zaterdag 19 september in Boxtel en Oirschot wordt georganiseerd. Teams van bedrijven uit Boxtel en omgeving gaan met elkaar een enerverende strijd aan om de eer van de onderneming te verdedigen en natuurlijk de beste van Brabant te worden. Samen leggen ze bovendien geld in voor een goed doel: de Stichting Hulphond.

De Brabant Business Battle (BBB) is een initiatief van de Boxtelaren Frank Vekemans en Thieu van Tooren die met een werkgroep die is verbonden aan Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren het intensieve maar vooral ook uitdagende programma voorbereidt. Deze week is de kick-off van een uitgekiende campagne die moet leiden tot 25 bedrijventeams die gaan meedoen onder het motto 'brains, balls & bier'. ,,De teams bestaan uit zes medewerkers van het bedrijf die tijdens de BBB hun beste beentje voor gaan zetten om tot een topprestatie te komen", legt Vekemans uit.

De teams gaan bestaan uit zes personeelsleden, die enerzijds meedoen aan een managementgame waarvoor vooral hersenen nodig zijn. ,,Dit zijn de brains", vertelt Van Tooren. ,,Het middagprogramma bestaat uit een zeer uitdagend en vooral sportief programma dat plaatsvindt op het terrein van de kazerne in Oirschot. Daar komt het aan op de balls. Uithoudingsvermogen, lef en durf zijn de steekwoorden die dan van toepassing zijn."
De derde term uit het motto (bier) verwijst naar de feestelijke afsluiting, compleet met dinerbuffet en feestavond.

SAMENWERKING

Het samenstellen van een bedrijfsteam zal in de aanloop naar 19 september een aardige puzzel zijn, zo voorspellen Vekemans en Van Tooren, die de eerste deelnemers deze week al hebben ingeschreven. ,,Enerzijds heb je mensen nodig die goed na kunnen denken en tijdens de managementgame bedrijfskundige processen doorzien en knopen durven door te hakken. Anderzijds heb je medewerkers nodig die spierballen hebben en niet opzij stappen als ze een ultieme uitdaging krijgen voorgeschoteld", zegt Vekemans.

Van Tooren: ,,De BBB begint dus al nadrukkelijk in de voorbereiding. Het komt erop aan om op strategische wijze de juiste medewerkers te selecteren die de eer van je bedrijf kunnen verdedigen."

De mede-initiatiefnemer is opgetogen over de opzet van de BBB omdat deelnemers hier in staat gesteld worden medewerkers te selecteren uit alle geledingen van een onderneming. ,,Vaak zie je bij ondernemerstrofeeën dat de directeur het woord moet doen en personeel wat passief in de zaal zit. Nu komt namens het bedrijf een team in actie dat deze uitdaging aangaat."

Samenwerking wordt tijdens de BBB het toverwoord, zo voorspellen Vekemans en Van Tooren. ,,Tijdens alle spelonderdelen komt het aan op samen de juiste beslissingen nemen en knopen durven door te hakken. Dat moet als de managementgame wordt gespeeld en op fictieve wijze het reilen en zeilen van een onderneming wordt nagespeeld, compleet met alle valkuilen en tegenvallers", aldus Vekemans. ,,Maar ook tijdens de sportieve strijd komt het aan op samen optrekken, keuzes maken en oplossingen zoeken die de meeste punten opleveren."

STORMBAAN

De initiatiefnemers van de BBB werken al enkele maanden achter de schermen aan de enerverende dag en worden gesteund door twee hoofdsponsors: de Rabobank en het Hoofdkwartier 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht, dat is gevestigd in de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne te Oirschot. Meer dan twintig medewerkers van de Rabobank gaan meewerken aan de managementgame die zaterdag 19 september in de ochtenduren wordt gespeeld in het waterschapshuis van waterschap De Dommel aan de Bosscheweg in Boxtel.

Het middagprogramma verplaatst zich na een militaire lunch naar de kazerne in Oirschot. ,,Op dat moment neemt het leger het bevel over de deelnemende teams over", lacht Van Tooren. ,,De teams zijn overgeleverd aan de manschappen van Defensie die meewerken aan de BBB en de spellen zullen leiden die onder meer op de stormbaan gespeeld zullen worden." De organisatoren van de BBB mogen gebruik maken van alle faciliteiten op de kazerne en verheugen zich nu op al op een uitdagende competitiestrijd die tussen de bedrijfsteams zal losbarsten. Durf, kracht en ambitie zijn de sleutelwoorden van het middagprogramma.

Het duo is trots op de volmondige medewerking die het Hoofdkwartier 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht heeft toegezegd. ,,Kolonel en plaatsvervangend commandant Joost Doense is razend enthousiast en wil ons graag ontvangen op de grootste kazerne van Nederland", jubelt Vekemans. ,,Het is niet gebruikelijk dat er op zaterdag een competitie zoals de BBB wordt gehouden en bovendien publiek wordt verwelkomd om de teams aan te moedigen. We zijn dus heel blij met de gastvrije opstelling van Defensie, dat ook ruimte biedt aan een demonstratie van Stichting Hulphond."

PETER VAN UHM

Vekemans en Van Tooren zijn opgetogen over de komst van voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, die niet alleen een bezoek zal brengen aan de BBB maar de deelnemers aan het slot van de competitie zal vertellen over zijn leven en werk. Van Uhm, inmiddels opgevolgd door generaal der genie Tom Middendorp, schreef na zijn afscheid van Defensie een boek over zijn leven als militair: 'Ik koos het wapen'. Hij is een veelgevraagd spreker en wordt vaak gevraagd om zijn commentaar bij internationale conflicten. ,,Om die reden zijn we blij dat hij zijn komst heeft toegezegd", zegt Vekemans.

Deelnemers aan de BBB gaan geld inzamelen voor het goede doel dat door de organisatoren van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren aan de competitie is verbonden. Het betreft de Stichting Hulphond, die honden opleidt voor mensen met een lichamelijke beperking of therapeutische klachten. Oud-commandant der strijdkrachten Van Uhm is tevens ambassadeur van deze stichting, die ook door Defensie wel eens wordt ingeschakeld.

KRACHTEN BUNDELEN

Vekemans en Van Tooren hopen dat veel bedrijven in Boxtel en omgeving de ultieme uitdaging aan durven gaan en zich inschrijven voor de BBB. Op grond van de eerste reacties verwachten ze zeker 25 deelnemende teams te kunnen begroeten. ,,We rekenen op teams van overheden zoals gemeenten en waterschap, maar ook van bedrijven, winkeliers en instellingen. Kleinere bedrijven kunnen de krachten bundelen en samen een team vormen."

Daarnaast zijn de initiatiefnemers enthousiast over de sponsorbijdragen die worden verleend, in geld en in natura. Niet alleen de Rabobank en het Hoofdkwartier 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht ondersteunen de competitie, ook anderen doen kosteloos mee, zoals Link Ontwerpers - dat de reclamecampagne vorm gaf - en Drukkerij Tielen dat alle drukwerk verzorgt. ,,Bedrijven die met een team aan de BBB meedoen, laten zien dat ze lef hebben, maar ook bereid zijn om maatschappelijk verantwoord te ondernemen door te investeren in een goed doel als de Stichting Hulphond", meent Vekemans.

Alle informatie over de eerste Brabant Business Battle staat op de website www.bbbattle.nl.

Boxtel

Vermiste huisdieren

Aan de Van Beekstraat is op 18 april een wit met grijze kater gevonden. Sinds 5 april wordt in de Mijlstraat de negen jaar oude poes Pantani vermist, het dier is cypersrood.

Meer informatie over deze en andere vermiste of gevonden huisdieren is verkrijgbaar bij stichting Amivedi in 's-Hertogenbosch, telefoon (088) 006 46 83 en op www.amivedi.nl.

Afbeelding
Afbeelding